Øl og mat

5-retters med øl

Vi har satt sammen en 5-retters middagsmeny med fem ganske så forskjellige øl til.

GODE ØL: Fem øl i ganske så forskjellige stilarter.
GODE ØL: Fem øl i ganske så forskjellige stilarter. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Først publisert Sist oppdatert

Ølinteressen når stadig nye høyder, og med det også interessen for å kombinere forskjellige typer øl med ulike typer mat. Vi tenkte vi skulle by leserne på en 5-retter, hvor vi ikke bare er innom ganske forskjellige smaker på matsiden, men også når det gjelder øl. Og siden det snart er påske, har vi selvsagt valgt oss lam til hovedrett.

I det følgende lister vi opp de fem rettene, med linker til oppskrifter, og hvilke øl vi har valgt til. Nærmere omtale av de enkelte ølene finner du nederst i artikkelen. Det hele er «skrudd» sammen av David Løite, Klikks ølekspert, og undertegnede, Klikks vinanmelder.

Sashimi og pilsner

Det kan være greit å starte et større måltid med en kald forrett, gjerne sjømat av noe slag, så vi har valgt sashimi av laks. Selve laksen er ganske uproblematisk, men det er endel salt, sødme og hete i sausen, og derfor bør ølet være lyst, friskt og leskende med litt sødme. Vi er glade i tsjekkisk pilsner, og fremfor alt Urquell, men her blir den kanskje i bitreste laget. Det ble derfor en Budvar.

Oppskrift på sashimi av laks

Kveite og blond

Vi fortsetter med sjømat til mellomrett, men nå varm og med rikt tilbehør for å skape stigning i programmet. Valget falt på kveite med asparges og hollandaise. Det blir ofte gjort et nummer av, spesielt i vinsammenheng, at asparges er en problematisk ingrediens på grunn av bitterheten. Her nøytraliseres imidlertid den av hollandaisen. Vi trenger ihvertfall et lyst øl, men med mer kraft og fylde enn til forretten, spesielt på grunn av den rike sausen. En IPA blir i bitreste laget og en tripel kanskje for aromatisk. Vi havnet derfor på Ardenne Blond fra Haandbryggeriet.

Oppskrift på kveite med asparges og hollandais

Legg merke til at oppskriften er beregnet som hovedrett. Halverer du mengden per person, blir det en passe forrett eller mellomrett.

Lam og brown ale

Som vi allerede nevnte innledningsvis, har vi valgt oss lam til hovedrett, da det snart er påske. For å skape minst mulig problemer for drikkevalget, har vi gått for et klassisk lammelår med lite forstyrrende tilbehør. Her må vi ha et mørkere øl enn til de to foregående rettene, men kanskje ikke så mørkt som en porter eller stout. Vi må nemlig ikke fyre av alt kruttet før vi er kommet til ost og dessert. Valget falt på Nøgne Ø Imperial Brown Ale, som er en ganske kraftig variant av brown ale, med bitterhet nok til å ta tak i fettet, og i det hele tatt et flott øl. Om du liker å servere ratatouille til lammelåret ditt, gjør det "fruktige" preget fra tomater og paprika at en IPA ville vært et bedre valg, gjerne fra Nøgne Ø.

Oppskrift på klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Ost og barleywine

Det er mange måte å sette sammen en ostetallerken på. Blir det for mange forskjellige typer, vil det sprike i alle retninger, og det blir problematisk å finne et øl som passer. Det enkleste er å velge bare én ost, men det blir kanskje litt kjedelig igjen. Vi gikk derfor for to oster, som begge kan passe med samme type øl, nemlig en blåmuggost og en fast vellagret en.

Her er det mye å velge i, men du kan jo ordne ting per land, f.eks. roquefort og comté (Frankrike), gorgonzola og parmesan (Italia), stilton og cheddar (England), og vi må heller ikke glemme vårt hjemlige Norge. Kraftkar fra Tingvollost er en blåmuggost i verdensklasse. Av den faste typen kan vi anbefale Grotteost fra Hitra eller Holtefjell XO fra Eiker. Kraftkar begynner å få god distribusjon etterhvert, men har du problemer med å få tak i en av de to andre, kan du alltids ty til ekstra vellagret Norvegia fra Tine.

Samme hva du velger, er det snakk om virkelig kraftige smaker her, og da bør ølet være tilsvarende heftig, og med rik sødme. Vi har valgt Ægir Tors Hammer Barleywine.

Sjokolade og porter

Vi må jo selvsagt avslutte med noe søtt, og vi ville gjerne ha med en porter eller stout i ølmenyen vår, og da måtte det bli noe med mørk sjokolade. Og vi valgte sjokoladefondant. Det finnes etterhvert mye god porter og stout å velge i, men la oss bare med én gang avskrive Guinness. Det blir for lett og for tørt. Vi trenger noe som er både kraftigere og søtere, og da får gjerne denne typen øl ordet «imperial» med i navnet. Blant de aller flotteste ølene i denne kategorien finner vi Ægir Natt Imperial Porter, og det er altså den vi har valgt.

Oppskrift på sjokoladefondant

For at sjokoladefondanten ikke skal bli for søt i forhold til ølet, er det viktig at du bruker sjokolade med minst 70 prosent kakao, aller helst 85 prosent.

Les også om ti øl du bare MÅ smake.