UKENS BESTE VINKJØP: Erath Pinot Noir 2007

Mye eleganse for pengene

Av viner laget på pinot noir utenfor Burgund, og som er tilgjengelige i det norske markedet, er denne blant de som kommer nærmest en burgunder i stilen.

BLEK MEN FATTET: Erath Pinot Noir er blek på farve, men likevel smaksrik.
BLEK MEN FATTET: Erath Pinot Noir er blek på farve, men likevel smaksrik. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Pinot noir regnes av de fleste vinkjennere som druen som lager de beste rødvinene.

De mest kjente vinene på pinot noir er fra Burgund i Frankrike, men denne kommer fra Oregon.

Delstaten ligger i det nordvestlige USA. Området fremstår i stadig større grad som en fin kilde til rødviner laget på pinot noir og hvitviner på pinot gris. Akkurat nå er Oregon det stedet i verden man lager best viner på pinot noir utenfor det sagnomsuste Burgund i Frankrike.

Mange pinot noir-viner fra utenfor Burgund er ofte skjemmet av altfor varm, nærmest syltet, frukt. I tillegg er det problemer med for hardhendt bruk av eik, noe som gir et dominerende vaniljepreg i vinene.

Ukens vinanbefaling er imidlertid ikke belemret med disse lytene.

Produsenten Erath viser at han kan beherske seg, og dermed får vi en vin som ligger ganske tett på burgundere i stilen.

Erath Pinot Noir 2007, vnr 80145, kr 150, 85 poeng.

Blek rubinrød kjerne, som går mot mursten i kant. Fin, kompleks og moden duft av bringebær, skogbunn og høstløv. Middels fyldig med pen frukt, god syre og en lang ettersmak med veldig fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også en tre til fire års lagring.

Den passer godt til lettere kjøttretter av kylling, svin og kalv, samt til hvit fisk. Du kan også prøve den til litt kraftigere salater med kylling, skinke eller lignende.

Husk bare på å ikke drikke vinen for varm. Den liker seg best på 15-16 grader.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

 

Helstekt fylt kylling med urter og sitron

Skinkeinnbakt torsk med grønne linser og soyasmør

 

Flere gode tips i serien «Ukens beste vinkjøp» finner du her:

Glimrende til pizza og pasta

Rødvin til lette kjøttretter

Frisk østerriker

Rødvin på grensen til rosé

Rødvin til både kjøtt og kos

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også