La Clape:

Mineralsk franskmann

Hvitvinen La Clape koster ikke mye, men har mineralsk preg på høyde med dyrere vin.

VINTIPS: La Clape er en hvitvin som passer til sjømat.
VINTIPS: La Clape er en hvitvin som passer til sjømat. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Først publisert Sist oppdatert

Det er sjelden vi kjenner såpass tydelig preg av jordsmonnet i en såpass rimelig vin. Så hvis du lurer på hva alt dette maset om "mineralsk preg" i viner er for noe, kan du prøve ukens vinanbefaling.

Vi er i Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike, produsenten heter Terre à Verre, og vinen er laget på en druemiks av 40 % grenache, 40 % bourboulenc og 20 % roussanne.

La Clape 2007, vnr 10273, kr 105, 82 poeng.

Lys strågul på farve. Blomsteraktig duft med innslag av eple, sitron og fersken. God fylde med rik og moden frukt og pent balanserende syre. Middels lang ettersmak med tydelig mineralsk preg av varme steiner.

Denne vinen er ikke akkurat noe lagringsprosjekt, så drikk den nå mens den er fersk og fruktig. Den er meget fleksibel i matveien, og passer til det aller meste av fisk og skalldyr, også med asiatisk vri, om du ikke drar på for hardt med chilien. Du kan også bruke vinen på egenhånd, uten mat, som aperitiff eller "kosevin".

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Fiskesuppe med fennikel

Marinerte scampi med yoghurt-aioli

Innbakt laks med grønnsaker

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Sør-fransk rødvin til høstens kjøttmiddager

Rødvin til bacalao

Billig og økologisk rødvin

God chablis til moderat pris

Mye chianti for pengene