margarita

Den perfekte Margarita

En Margarita lager du på tequila, appelsinlikør og limejuce. Gjør du det på riktig måte blir den veldig god.

MARGARITA: En margarita er sursøt på smak, og ekstra spennende blir drinken om du har salt på kanten av glasset. FOTO: Colourbox
MARGARITA: En margarita er sursøt på smak, og ekstra spennende blir drinken om du har salt på kanten av glasset. FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Det finnes ikke én offisiell versjon av historien om drinken margarita; det finnes faktisk en hel drøss. Vi skal ikke trette leserne med alle detaljene. Kortversjonen er som følger:

Margarita har sitt opphav i Mexico på slutten av 1930-tallet eller begynnelsen av 1940-tallet. Hva navnet angår, finnes det flere historier om damer, både med navn Margarita, Margaret og Rita, som visstnok skal ha fått servert drinken første gang.

Da var det unnagjort, og nå skal vi gå i gang med å forklare hva som gjør en margarita til en virkelig god margarita.

Ingredienser

En margarita består av tequila, appelsinlikør og limejuice (eller sitronjuice). Tequila er brennevin laget på agaveplanten. Det vanligste er å bruke blank tequila (ikke fatlagret) i en margarita, men det finnes også oppskrifter som spesifiserer gyllen tequila (fatlagret).

Av appelsinlikør, sier oppskriftene ofte «triple sec», og da er Cointreau, med sin skarpe og rene smaksprofil, et godt valg, og den er tilgjengelig overalt. Noen bruker Grand Marnier. Dette er strengt tatt ikke en triple sec, men mer i curaçao-stil, brandy-basert og fatlagret.

Det er mest vanlig med limejuice, men noen bruker sitronjuice. Bruk friskpresset limejuice. Noen har også i litt sukker, sukkersirup eller melis så drinken ikke skal bli for syrlig, men dette er strengt tatt ikke nødvendig, da det er nok sødme i appelsinlikøren.

Les også: Slik lager du White Russian

Forskjellig bruk av is

En margarita skal være kald, men det finnes tre forskjellige måter å tilføre kulde på. Rister du ingrediensene med is i en shaker og så siler over i et glass, har du en margarita «straight up». Har du isbiter i glasset, får du en margarita «on the rocks». Du kan også kjøre drinken i blender sammen med is til du får en slushy konsistens. Da har du en «frozen» margarita.

Det er blitt ganske populært å ha frukt i en margarita, og oftest er det jordbær i form av en frozen strawberry margarita, hvor du kjører is og jordbær i blenderen sammen med de andre ingrediensene.

Hvilken type glass?

Det finnes et helt eget magarita-glass, som vist på bildet, en type glass som også ofte brukes til iskremdesserter, rekecocktailer etc.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Om du ikke har denne typen glass, vil vi anbefale å servere en straight up margarita i et cocktail-glass, altså samme type som du bruker til dry martini, mens margarita on the rocks eller frozen trenger mer plass, og kan serveres i et old fashioned glass, eller et rødvinsglass.

Les også: Fem enkle og gode drinker

Salt eller sukker på kanten?

Det er ganske vanlig å ha salt på kanten av glasset i en margarita, men noen synes det blir i barskeste laget, og velger sukker istedenfor. Pingle!

Når du skal ha salt på kanten av glasset, finnes det to måter å gjøre det på. Du kan helle limejuice og salt på hver sin flate tallerken, hvor du så dypper glasskanten først i limejuicen og så i saltet.

Det finnes imidlertid de som mener dette gir feil resultat, da det fester seg salt både på innsiden og utsiden av glasset. De mener bestemt at det ikke skal være salt på innsiden av glasset, da det vil blande seg med drinken. De vil ha salt kun på utsiden, og det får du til ved å gni utsiden av glasset med en limebåt før du dypper glasset i saltet. Bruker du flaksalt, blir det ekstra stilig.

Som du har sett ovenfor, finnes det mange tilnærminger til en margarita, men under finner du den offisielle oppskriften fra International Bartenders Association (IBA).