Millefiori 2008 er ukens beste vinkjøp
Ligner amarone, men koster halvparten
Denne amarone-lignende rødvinen er god til både vilt, kjøttgryter, ost og som ren kos.
Kraftig og sødmefull rødvin
Nordmenn er glade i amarone. Denne vinen fra Valpolicella-distriktet i Nord-Italia er laget på tørkede druer, såkalt appassimento, noe som bidrar til den kraftige og konsentrerte smaken. Men amarone er dyrt. De fleste vinene koster fra 300 kroner og oppover.
Ripasso er en slags "junior-amarone"
Derfor er det mange flere som drikker ripasso, som er en slags "junior-variant" av amarone, hvor en vanlig valpolicella har fått en liten annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Da får du mye av amarone-smaken til omkring halvparten av prisen.
Millefiori er ikke DOC-godkjent
Vår vinanbefaling denne uken ligner i mangt og meget på en amarone eller ripasso, og den er da også laget på tørkede druer fra samme område. Men den får ikke lov å kalle seg DOC Valpolicella.
Den har fått den lavere graderingen IGT Rosso delle Venezie. Dette skyldes nødvendigvis ikke at kvaliteten er noe lavere. Nei, vår vin har ikke riktig druemiks for å få DOC-godkjenning. 60 prosent corvina er innenfor reglementet, men ikke 40 prosent merlot. Vinen er likevel veldig god.
Tusen blomster
Den heter Millefiori, som betyr tusen blomster på italiensk, og henspeiler også på en teknikk for å skape blomstrede mønstre i venetiansk glasskunst.
Millefiori 2008, vnr 1570501, kr 149,90, 87 poeng.
Dyp og tett rød, som brekker såvidt mot fiolett. Moden duft av solbær og rosiner med innslag av noe som minner om røykt eller speket kjøtt. Også litt krydder. God fylde med rik og sødmefull smak. Det er hele 14% alkohol og 8 g/l sukker her, men heldigvis nok syre til å balansere det. Ettersmaken er lang med veldig fine tanniner og et pikant hint av bitterhet helt i avslutningen.
Drikke nå, eller lagre den
Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres tre til fire år. Stor sødme kombinert med fine tanniner, gjør dette til en skikkelig kosevin, som du kan drikke uten mat. Men vinen er også glimrende til vilt og kraftige kjøttgryter. Du kan også drikke den til harde oster som parmesan, pecorino o.l.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:
Billig alternativ til sancerre
Denne saken ble første gang publisert 14/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.