Oppskrift på kongepjolter
Har du smakt kongepjolter?
Det er bare én drink som er helt konge.
Hva er en kongepjolter? Vi tok en telefon til landets fremste brennevinsekspert, Halvor Heuch i Arcus.
- Kongepjolter? Tenker du på det vi drakk i ungdommen?
- Jeg er ikke sikker på hva du drakk i ungdommen.
Dette er kongepjolter
Halvor forklarer at en kongepjolter er en blanding av brennevin og musserende vin. I "gamle dager" var det prisen som var avgjørende. Derfor var en typisk kongepjolter en blanding av Eau de vie (billigste sort druebrennevin) og en eller annen vin med bobler i.
- Noen ganger brukte vi bare såkalt "fruktsjampanje".
- Men så fant vi olje. Siden den gang har våre drikkevaner endret seg kolossalt. Nå er det faktisk temmelig høyt nivå her i landet på det vi drikker. En kongepjolter i dag er nesten ensbetydende med en blanding av cognac og champagne.
Halvor er yppersteprest på akevitt og kan ikke dy seg for å fortelle at han liker å servere akevitt med Champagne.
- Folk blir alltid overrasket over hvor godt det smaker, forteller Halvor og ler godt.
Det er vanskelig å komme utenom akevitt med Mr. Heuch.
Etter litt testing - og konferering med Heuch - kan vi enes om at én centiliter er nok. Altså: En centiliter cognac og resten av champagneglasset med champagne.
Hvis du vil dra det litt lenger, kan du lage en champagne-cocktail. Drypp et par dråper med angostura-bitters på en sukkerbit, ha sukkerbiten i glasset og fyll på med cognac og champagne som i en kongepjolter.