Knallgodt rødvinskjøp
Det beste barolo-kjøpet
Barolo er i utgangspunktet ingen billig vin, men denne kombinerer hyggelig pris med svært høy kvalitet.
Slik bedømmer vi viner
Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:
50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.
60-69: Svak vin med mindre feil.
70-79: Grei vin uten feil.
80-89: God vin.
90-95: Meget god vin.
96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.
Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.
Barolo kommer fra Piemonte, lages på nebbiolo-druen, og regnes som en av Italias aller beste viner. Det reflekteres også i prisen. Ser man på det totale tilbudet av barolo i vanlig flaskestørrelse (75 cl) på polets nettsted, fordeler de seg prismessig slik: 3 stk kr 150-200, 43 stk kr 200-300, 67 stk kr 300-400 og 76 stk over kr 400.
Da er det hyggelig å komme over en barolo, som ikke bare sniker seg under 300 kroner, men som også holder veldig høy kvalitet. Ja, denne vinen er like god og i mange tilfeller bedre enn baroloer som koster både 100 og 200 kroner mer.
Kometen Rosso
Vinen vi snakker om, er Barolo Serralunga 2010 fra produsenten Giovanni Rosso. Denne produsenten har kommet som en komet de senere årene, og lager både barbera og barolo i flere forskjellige utgaver.
Det er f.eks. Giovanni Rosso som lager barberaen til TV-kokken Ole Martin Alfsen, som vi tidligere har gitt meget god omtale. God omtale har vi også gitt til barberaen Donna Margheria.
Når det gjelder Barolo Serralunga, så laget Giovanni Rosso veldig gode utgaver av denne både i 2006 og 2008, men det spørs om ikke 2010-årgangen er enda et strå hvassere. Nærmere omtale av vinen finner du nederst i denne artikkelen.
Bestillingsvin
Vinen finner du i bestillingsutvalget til polet. Den er riktignok også inne i en håndfull polutsalg, men der er det kanskje fortsatt 2009-årgangen som står i hyllene. 2009 er også en god årgang, men 2010 er enda bedre. Bestiller du vinen, er du garantert at du får 2010.
Barolo og mat
Barolo er det man på vinspråk kaller strukturerte viner. Med det menes at de ikke bare er fyldige, men også har frisk syre og tydelige garvestoffer.
Dette er altså viner som krever mat, og helst mat av det kraftige slaget. Her er noen gode oppskrifter du kan bruke som inspirasjon når du skal lage mat til baroloen din.
Denne saken ble første gang publisert 08/05 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.