GLØGG:
Førjulsdrikk nummer én
Når det er isende kulde og mørkt ute, samles vi hjemme for å drikke gløgg sammen med gode venner.

Midt i julestria er det herlig å sette seg ned og slappe av en gang iblant. Da passer det aldeles utmerket å kose seg med en kopp gløgg.
Både rødvin og hvitvin
Det finnes nærmest uendelig mange oppskrifter på gløgg, men det er en del "hovedregler".
Hovedingrediensen i hjemmelaget gløgg er vin. Både rød og hvit kan brukes.
Du trenger ingen dyr og flott vin for å lage gløgg, men det er heller ikke lurt å velge en "vond" vin, fordi varmingen av vinen vil fremheve stramme smaker. Velg gjerne en vin som er helt "okay" og som ikke utmerker seg i noen retning - husk at du kommer til å forandre smaken helt før den skal drikkes!
Søting, krydring og varming
Vinen skal søtes, krydres og varmes - og her kommer den viktigste regelen av dem alle: Vinen skal bare varmes, og ikke på noe tidspunkt kokes! Dersom gløggen begynner å koke, forringes smaken betydelig, så bruk lav varme og ta deg god tid. Når det gjelder krydringen av gløggen, kan det være lurt å tenke på hvilke krydder vi bruker i julebaksten. Ved siden av sukker - gjerne brunt - eller honning, kan du for eksempel prøve med litt kanel, kardemomme, ingefær, nellik, pepper, muskat, anis og gjerne litt appelsinskall.
Variasjon
Når det er ekstra kaldt ute kan det passe å sprite opp gløggen med en skvett madeira, rom, cognac eller vodka.
Om du har lyst til å prøve noe helt nytt, så slå til med glühmost, som er vanlig å servere på julemarkeder i Østerrike og Sør-Tyskland. Basis for glühmost er alkoholholdig eplemost uten kullsyre, som blir tilsatt krydder og honning. Mmm - kjempegodt!
Et fat med julebakst og annet knask hører også med til gløggen. Og appetitten på småkaker er som kjent mye større før jul enn i selve julen.
LES OGSÅ: