Ukens beste vinkjøp
Frisk og fruktig spanjol
Her er noe så sjeldent som en både billig og god spansk hvitvin.
Det er ikke ofte vi omtaler spanske hvitviner her i denne spalten. I de flestes bevissthet lider nok Spania litt under samme syndromet som Italia: Man vet det lages mye god rødvin i landet, som f.eks. denne flotte riojaen, mens de hvite blir liksom et uinteressant vedheng. At Italia kan lage flotte hvitviner, er det imidlertid ingen tvil om. Da vi nettopp anbefalte ti viner du må ha i kjelleren, var en hvitvin fra Sicilia blant dem.
Men det finnes selvsagt gode hvitviner i Spania også, spesielt i Rias Baixas i Galicia. Men vi tar turen til Catalonia, eller Cataluña/Catalunya, som det heter på spansk/katalansk. Vår vin er laget på druen xarel.lo, og dette en en drue vi vanligvis forbinder med miksen som brukes til å lage den musserende cava. Her er det imidlertid 100% xarel.lo, og ingen bobler, men det er likevel en meget god vin i dette prisleiet.
Sanctó Xarel.Lo 2009, vnr 8056801, kr 115, 84 poeng.
Ganske blek gul med grønnskjær. Dufter av grønne epler og sitron med innslag av mineraler. Middels til god fylde med fin frukt, frisk syre og en ikke verst lang ettersmak med preg av steinete mineraler i avslutningen. Den er ikke så overvettes kompleks denne vinen, men den er frisk, fruktig og ren, og av og til er det mer enn godt nok.
Dette er ikke noe lagringsprosjekt, så drikk vinen nå mens den er ung og fersk. Den er en glimrende aperitiff, men fungerer også godt til sjømat med ikke altfor kraftig tilbehør eller fete sauser.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Skalldyrwok med ingefær og soyasaus
Dampet torsk med glaserte rotgrønnsaker og lys saus
Flere tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her: