rødvin til lam
Fem knallgode rødviner til påskelammet: – Klar sekser
Her er fem anbefalte rødviner fra under 200 kroner til nesten 400 kroner.

Påske og lam er en tradisjon som har vært med oss fra bibelske tider. Om de også drakk vin til lammet på den tiden, vites ikke, men vi kan vel gjøre regning med det.
I dag drikker vi stort sett rødvin til lam, selv om det finnes spesielle tilberedningsmetoder og tilbehør hvor hvitvin kanskje passer bedre.
Når vi snakker om lam og rødvin, er det ferskt eller frosset lam vi mener, pannestekt, ovnsbakt eller braisert. Ikke saltet, røykt eller tørket, som f.eks. pinnekjøtt. Ei heller fårikål, da det ikke er en typisk rødvinsrett. Fårikål er bedre med lyst øl, hvitvin eller musserende.
Godt tilbehør til rødvinsvennlig lam, er poteter (gjerne ovnsstekte eller stappe), eller du kan prøve risotto. Både ovnsstekte rotgrønnsaker og løker, samt smørstekt sopp, er også smakfullt tilbehør. Og sausen lager du på lammekraft/-sjy, finhakket sjalottløk og rødvin, samt jevning.
Gode rødviner til lam
Rødviner til lam bør være ganske smakskraftige, og med et minimum av syre og tanniner til å skjære gjennom fettet og stramme opp. Eikepreg i vinene går også bra til lam og passende tilbehør. Viner som oftest nevnes som typiske lammeviner, er de fra Bordeaux, Rioja og Toscana.
Da vi skulle plukke frem fem anbefalte viner, ville vi først av alt velge viner fra polets sortimenter basis/test/parti, da du ikke rekker å gå via bestillingsutvalget så tett oppunder påske.
Vinene er i ulike prisklasser fra 170 til 375 kroner, og alle representerer gode kjøp i sine prisklasser: to viner fra Toscana (en Brunello og en Chianti), én fra Rioja, én fra Piemonte og én fra Argentina.
Luft vinen!
Vi hadde problemer med å finne en god Bordeaux i basis til en noenlunde fornuftig pris. Det er da vår vin fra Argentina kommer til unnsetning. Den er nemlig litt Bordeaux-aktig i stilen.
Alle de fem vinene vi anbefaler nedenfor fortjener et par timer på karaffel før servering, så de får luft og åpnet seg litt opp. Spesielt gjelder dette vinen fra Col d’Orcia.
Og om du er på hytta, skal du ikke være redd hvis du ikke har en fancy krystallkaraffel tilgjengelig. En helt alminnelig saftmugge går helt greit. Det viktigste er at vinen får luft.
God Påske med lam og rødvin!




