Dette er enkelt å lage
Varm drikke i høstmørket
Fem enkle oppskrifter på drikke som du lager selv
Når høstvinden rusker og mørket siger på, koser vi oss mer innendørs. Det er likevel ikke noe i veien for å lage noen gode, varmende drikke som erstatning for cocktails og andre drinker. Høsten er også tid for fest og hygge.
Hva med en deilig, rykende varm kopp kakao med brun rom, en kopp te med whisky eller varm eplejuice med krydder og vodka?
Vi gir deg noen deilige oppskrifter på høstdrikke du lett lager selv.
Les også:
Cinnamon Warmer
Bartender, Ylva Østvik, på Bar Boca forteller at de også har noen varmende høstdrinker på menyen denne høsten.
- En av de mest populære er Cinnamon Warmer hvor en bruker calvados og rom.
Vi fikk oppskriften på denne og noterer oss følgende:
1 1/2 cl calvados
3 1/2 cl brun rom
Sitronsaft (ca. 2 cl)
Kanelstang
Nellikspiker
Sitron
Appelsin
1 ts honning
Eplemost
- Fest nellikspiker i sitron- og appelsintrimler som du har i oppi kjelen. Du blander alt sammen og varmer det opp slik at det blir klar til servering, sier Østvik.
Krydder
Det er alltid godt å ha noe krydder i kjøkkenskuffen som du kan bruke som base i forskjellige drikke. Kanelstenger, hel kardemomme, stjerneanis, nellikspiker og vaniljestang er blant tingene som er kjekt å ha.
Har du andre forslag til gode, varme drikker så la oss få vite det! Skriv din kommentar i feltet helt nederst i artikkelen.
Les også:
Irish coffee
Vi kommer ikke utenom denne klassikeren. Den passer både som en erstatning for dessert eller som kosedrikk foran peisen. Kaffe kan brukes til det meste, også for å lage deilige varme drikker.
Du trenger:
4 cl irsk whiskey
2 ts brunt sukker
Sterk nytrukket kaffe, eventuelt espresso.
Lettpisket kremfløte (fløten skal være så lett at den nesten er rennende, men bare nesten)
Slik gjør du:
Ha det sterke i et irish coffee-glass (spriten) og tilsett sukker, kaffe og rør rundt. Avslutt med å ha lettpisket kremfløte på toppen. Skal bare være et lokk over det hele.
Te med whisky
Whisky kan også brukes til å blandes med te. Bruk gjerne litt krydret te til dette, det setter en ekstra spiss på det hele.
Du trenger:
4 cl whisky (unngå de røykpregete)
Varm, krydret te
Litt sukker (smak til)
Slik gjør du:
Lag teen i et glass, tilsett litt sukker og til slutt whisky.
Mulled wine
Her hjemme kjenner vi kanskje denne varianten som gløgg. Man kan egentlig si at gløgg er en slektning av mulled wine, men noen forskjeller er det. Mulled wine er engelsk tradisjon.
Du trenger:
(4 porsjoner)
Hele nelliker
1 appelsin
60 gram brunt sukker
3 hele kanelstenger
2 sitroner
5 dl vann
1 flaske rødvin
Slik gjør du:
Kutt appelsinen og sitronene i skiver og legg dette i en kjele sammen med nellik, sukker, kanelstang og vann. Dette skal koke opp. Husk å rør rundt slik at sukkeret oppløses. La det hele småkoke på svak varme i 15 minutter.
Tilsett vinen til slutt og server dette varmt. Pynt gjerne med et par kanelstenger.
Varm sjokolade med rom
Deilig, syndefull og mørk sjokolade. Tilsett litt brun rom og du har en supergod høstdrikk. Godt å drikke hjemme og godt å ha med seg på tur i skogen.
Du trenger:
(2 porsjoner)
1 ss smør
1 ss kakao
1 ss sukker
5 dl melk
2 ss smeltet sjokolade
4 cl brun rom
Slik gjør du:
Smelt sukker og kakao i smøret for å redusere bitterheten, tilsett melk og kok opp. Ta kjelen av platen og tilsett sjokoladen og brun rom. Ha det i en kopp og punt gjerne med krem.
Varm eplejuice med voda
Dette blir kanskje årets favoritt, og den duger som en fullgod erstatning for deg som er lei av den røde julegløggen når den tid kommer. En frisk og fin variant som du lager enkelt og greit på eplejuice, krydder og litt voda.
Du trenger:
Eplejuice
Hel nellik
Hele kanelstenger
Hel kardemomme
Vaniljestang
Sitrongress (eventuelt lime om du ikke får tak i sitrongress)
Vodka
Slik gjør du:
Ha alt av krydder i en kjele og tilsett eplejuicen. Kok dette opp og skru ned varmen. La det trekke i ca 15 minutter før du tilsetter vodka helt til slutt. Ønsker du å ha det litt søtere kan du for eksempel ha i honning.
Hell drikken over i et glass som tåler varme og server.
PS Pisket krem med hakkede mandler er også godt å pynte med.