Test av chianti
Den billigste er best
Her er de beste chiantiene under 200 kroner.
Skal du ha deg en skikkelig lammemiddag, bør du absolutt prøve en rioja. Og er det vilt som står på menyen, er det få ting som passer så godt som en crozes-hermitage. Men du kan også drikke chianti. Men er ikke chianti sånn vin man drikker til pizza og pasta? Jo, det også. Chianti finnes nemlig i flere stilarter.
Går vi noen tiår tilbake i tid, ble chianti laget på en hel drøss forskjellige druer, og hvitvinsdruer kunne også inngå i miksen. Vinene var ofte både lyse og tynne, og ble tappet på de karakteristiske bastkledde flaskene. I de senere årene har vi sett en dreining mot høyere kvalitet, og mørkere, mer konsentrerte og strukturerte viner. Og nå brukes flasker med bordeaux-fasong nærmest for å understreke dette.
Det brukes også typisk langt færre druer enn tidligere. Den fabelaktige sangiovese spiller hovedrollen og utgjør typisk fra 80 til 100 prosent av druemiksen. Det lille som brukes av andre druer, er hovedsakelig de lokale canaiolo og mammolo, samt de internasjonale (franske) cabernet sauvignon og merlot.
Indrefileten Classico
Chianti ligger i det sentrale Toscana og er delt opp i flere underdistrikter. Selve indrefileten er Chianti Classico, som strekker seg fra Firenze og sydover til Siena. Her finner vi da også den største konsentrasjonen av gode produsenter. Blant de 16 vinene vi hadde valgt ut til denne testen, kom hele tolv fra Chianti Classico, to fra Chianti Rufina (øst for Firenze), én fra Chianti Colli Senesi (i nærheten av Siena) og én var kun klassifisert som Chianti, hvilket betyr at druene kan komme fra hvor som helst i Chianti.
Billig og best
Til denne testen hadde vi bestemt oss for å se nærmere på viner mellom 150 og 200 kroner fra både basis og bestillingsutvalg. Vi pleier å være strenge på prisgrensene når vi velger ut viner, så ting ikke sklir helt ut. Men til denne testen har vi gjort et lite unntak. Det har seg nemlig slik at et av markedets beste chianti-kjøp - år ut og år inn - er Fèlsina Berardenga Chianti Classico, og den sniker seg såvidt under 150 kroner. Vi tok den likevel med, og det viste seg å være lurt, da den vant hele testen! De fem beste vinene finner du listet opp nedenfor.
Chianti og mat
Vi har allerede vært inne på at chianti finnes i flere stilarter. De billigste vinene, fra omkring hundrelappen og oppover, er ganske enkle og lette, og passer fint til pizza, pasta og kylling. Kommer du over 150 kroner, som i denne testen, begynner det å bli mer konsentrasjon og struktur, og da kan du drikke vinene til reale kjøttmiddager. Men du trenger ikke å utelukke pastaen. Server den med en kraftig ragu, så kommer også de dyrere vinene til sin rett. Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinene:
Langkokt oksekjøtt i tomatsaus
Denne saken ble første gang publisert 13/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.