Drink

Cubanske variasjoner

Mojito passer til de fleste ganer - og kan varieres i det uendelige!

Her mikser bartender Rune Salomonsen gode Mojitos.
Her mikser bartender Rune Salomonsen gode Mojitos. Foto: Elin Davidsen
Først publisert Sist oppdatert
Steinar Nilsen er ekspert på den gode sommerdrinken.
Steinar Nilsen er ekspert på den gode sommerdrinken. Foto: Elin Davidsen
Mojito med rips.
Mojito med rips. Foto: Elin Davidsen
Mojito med eple, kiwi og jordbær.
Mojito med eple, kiwi og jordbær. Foto: Elin Davidsen
Har du for eksempel prøvd en Mojito med chili?
Har du for eksempel prøvd en Mojito med chili? Foto: Elin Davidsen
Mojito ser lekkert ut i sommervarmen.
Mojito ser lekkert ut i sommervarmen. Foto: Elin Davidsen
Mojito med fersken.
Mojito med fersken. Foto: Elin Davidsen
En romantisk mojito med roseblader.
En romantisk mojito med roseblader. Foto: Elin Davidsen

Sommeren er her og med grillfester og terassesammenkomster er det godt å ha noe å servere. Ifølge bartenderen Steinar Nilsen holder Mojito stand som sommerens store slager.

Nordmenn mer bevisst

Mojito kom fra Cuba til USA sent på 80-tallet og til Europa på 90-tallet. Og de siste årene har drinken bare blitt mer og mer populær på norske barer.

Grunnen til at det selges så bra her i Norge er fordi vi liker smaken av det friske og ekte. Nordmenn er lei av kunstige smaksekstrakter og etterspør kvalitet. Derfor går det fort unna mellom åtte og ti bunter med blant annet mynte i baren på en god kveld, sier Steinar til Det Nye.

Han har hatt egen barskole siden 2003 og har lang erfaring i yrket.

For begge kjønn

Mojito er en balansert drink, verken for søt eller for sur. Det er også en av grunnene til at de flest liker drinken, kvinner som menn.

I selskaper er bruk av friske råvarer et spennende innslag. Urter, lime og frukt avgir en utrolig god lukt i hele rommet og det gir inntrykk av noe ekstra. Du kan gjerne gjøre den søtere med sukker, eller surere med mer lime. Balansen bestemmer du selv, sier bartenderen.

Her er 10 av Steinars Mojito-favoritter i sommervarmen:

1. MOJITO - ORIGINAL

12 mynteblader

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)

1 myntestilk til pynt

2. MOJITO-SHOT

4 cl lys rom

12 mynteblader

Saften av ¼ lime

2 ts sukker

1 mynteblad til pynt

3. MOJITO-PUNCH ( 17 personer)

1 flaske lys rom ( 70 cl)

Cirka 100 mynteblader

Saften fra 5 lime

34 ts sukker

4. MOJITO ROYALE

12 mynteblader

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

Champagne eller musserende vin.

1 myntestilk til pynt

5. MOJITO SPRITE

12 mynteblader

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

Sprite/ 7-up

1 myntestilk til pynt

6. MOJITO CRANBERRY

12 mynteblader

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

Cranberry juice (tranebærjuice).

1 myntestilk til pynt

7. MOJITO ISTE

12 mynteblader

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

Iste

1 myntestilk til pynt

8. BASILIKUM-MOJITO

1 stilk basilikum

12 mynteblader,

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)

1 basilikumstilk til pynt

9. CHILI-MOJITO

1/4 chili

12 mynteblader,

2 limebåter eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

2 chili til pynt

10. RIPS-MOJITO

8 ripsbær

12 mynteblader

2 limebåter, eventuelt saften av en ¼ lime

2 ts sukker

Knust is

4 cl lys rom

1 ripsklase til pynt

Og har du lyst på noe annet enn Mojito, hva med en Roses Martini? Bland vodka og martini i et pent glass, og legg flotte roseblader fra hagen på toppen.

Mojitoen kan også blandes med blant annet jordbær, kiwi og pære. Eller kanskje kunne det smake med en Mojito i blender med is? Bytt ut de ingrediensene du vil og få favorittsmaken!