Billige viner
To gode under hundre
Her er en god hvitvin og en god rødvin, og de koster begge under 100 kroner.
Slik bedømmer vi viner
Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:
50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.
60-69: Svak vin med mindre feil.
70-79: Grei vin uten feil.
80-89: God vin.
90-95: Meget god vin.
96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.
Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.
Hva som er billig (eller rimelig), er et relativt begrep. Snakker vi om musserende viner, så er jo alt som er billigere enn champagne regnet for å være billig, som i disse fem rimelige musserende. Men dyrere viner kan også være billige hvis de byr på spesielt høy kvalitet i forhold i forhold til prisen, som i denne baroloen.
Med unntak av pappviner (hvor de fleste har en omregnet flaskepris på under 100 kroner), omtaler vi sjelden viner til under hundre kroner her på Klikk. Hvorfor det? Er vi snobbete? Nei, på ingen måte.
Avgiftene ødelegger
Dette har nemlig med hvordan det norske avgiftssystemet for vin og andre alkoholholdige drikker er skrudd sammen. Der er det forholdsmessig mest avgifter på de billigste vinene. Disse vinene koster i utgangspunktet nesten ingenting, mens avgifter og prispåslag i de forskjellige leddene i verdikjeden utgjør mesteparten av totalprisen for en flaske. Du får altså lite vin for pengene.
Vi har sagt det før, og vi sier det gjerne igjen: Den beste 50-lappen du kan bruke på vin, er den som tar deg fra området 80-100 kroner og opp til 130-150 kroner. Da går avgiftsandelen forholdsmessig ned og du får mer vin for pengene. Noe vi heller aldri blir lei av å minne om, er at tyske rieslinger i prisområdet 100-150 kroner er de beste vinkjøpene på markedet i dag.
Gode og billige
Når det er sagt, er det ikke slik at det ikke finnes én eneste god vin under 100 kroner. Det finnes rett nok ikke mange, men noen er det, og vi har plukket frem to stykker, én hvit og én rød, som vi gjerne vil anbefale.
Den hvite er en tysk riesling (surprise!), og den er halvtørr. Hvis noen allerede nå avskriver vinen, er det bare å si at sødmen balanseres av meget frisk syre. Prøv den til sushi eller annen asiatisk-inspirert sjømat, og jo mer spicy, desto bedre.
Den røde kommer fra Spania, og er en fløyelsmyk sak som vil gå veldig fint til lam og vilt.
Nærmere omtaler av de to vinene finner du nedenfor.
Denne saken ble første gang publisert 13/08 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.