Ukens beste vinkjøp
Billig alternativ til sancerre
Denne friske og fruktige hvitvinen er en god allrounder til det aller meste av fisk og skalldyr.
Selv om det begynner å bli mørkt og kaldt, og vi får lyst på en kraftig rødvin, må vi også kunne unne oss litt sjømat og hvitvin innimellom. Krabbe og riesling er jo som skapt for hverandre. Ellers er vi nordmenn veldig glade i chablis, men denne vintypen kan ofte være litt streng i stilen. Sancerre er teknisk sett like tørr som chablis, men fremstår ofte som mer fruktig, og er derfor gjerne lettere å like. Aberet er at sancerre ikke er billig. De billigste på polet sniker seg såvidt under 160 kroner, og skal du ha en riktig god en, blir prisen gjerne over 180 kroner.
Det finnes heldigvis rimeligere alternativer. Sancerre er laget av druen sauvignon blanc, og det er ganske stor enighet om at utenfor Frankrike, er det på New Zealand de lager de beste vinene av denne druen. Vi skal imidlertid ta turen til naboen "down under", nemlig Australia. I Adelaide Hills i den sørlige delen av landet er det ganske kjølig, noe som gjør at man kan lage syrefriske hvitviner.
Ikke la deg skremme av det forferdelig lange navnet på denne vinen. Det er nok at du husker Dandelion, engelsk for løvetann, og som du ser på bildet, er det også en stilisert løvetann på etiketten.
Dandelion Wishing Clock of the Adelaide Hills Sauvignon Blanc 2009, vnr 80547, kr 124,90, 85 poeng.
Strågul med grønnskjær. Dufter av modne stikkelsbær med innslag av sitron, eple, aparges, urter og mineraler. God fylde med fin fruktsødme som balanseres av meget frisk syre. Lang ettersmak.
Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres et par år. Den er en glimrende allrounder til det aller meste av fisk og skalldyr. Den friske syren rensker godt opp i fett, og vinen passer derfor veldig bra til f.eks. kremet fiskesuppe eller sjømat med smørbaserte sauser som beurre blanc og hollandaise. Den gode fruktsødmen gjør også at vinen tåler endel krydder, så asiatisk-inspirert sjømat går også bra. Dette er også en god "terrassevin". Nå er vel sesongen for denslags over for i år, men du kan jo bruke vinen som aperitiff.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Kveite med asparges og hollandais
Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her: