EN KUNSTNER OG EN DRINK:
Bellini – to italienske klassikere
Glad i kunst og godt drikke? Svaret er Bellini og bellini.
Drinken bellini er vanlig ved festlige anledninger i Italia og en klassiker i verdenssammenheng, Med slik status følger gjerne en liten historie:
Historien
Bellini oppstod i shakeren til Guiseppe Cipriani på Harry's Bar i Venezia en gang på 1930- eller 40-tallet. Han blandet to lokale råvarer, små hvite ferskener og den musserende vinen prosecco fra Veneto.
Kombinasjonen falt i smak, men hva skulle så drinken hete? Cipriani kikket på en helgens toga på et maleri, nærmere bestemt av renessansemaleren og venetianeren Giovanni Bellini (ca. 1430-1516). Togaen hadde en spesiell lakserød farge, akkurat som drinken.
Jukse litt
En Bellini på veggen er uoppnåelig for de aller fleste, men den drikkbare er lett å kopiere.
Hvite ferskener, gjerne flate i formen, finnes i salg i Norge, men de er sjeldne. Bruk da gule ferskener. Uansett må du tilsette litt bringebær- eller kirsebærsaft for å få en korrekt rosa farge.
Les også: På fottur i Nord-Italia.
Om du ikke har prosecco, kan du bruke annen tørr musserende vin, som cava og champagne istedenfor.
Resultatet er friskt, litt søtt og - og lakserosa, nesten som på den store mesterens palett!
Kilder: "Tøffe drinker" av Jan Vardøen (Cappelen 2003), wikipedia.org