Glutenfritt
Slik lager du glutenfrie vafler
Vafler trenger ikke inneholde hvetemel, og kan derfor fint være glutenfrie.
Vafler er deilig mat, og blir satt pris på av både store og små. Har du først et vaffeljern er det enkelt å smelle smamen en vaffelrøre.
Heldigvis er det like enkelt når vaflene skal være glutenfrie! Følg med.
Glutenfrie vafler
Når du skal lage glutenfrie vafler sier det seg selv at du blir nødt å erstatte hvetemelet med noe annet.
Heldigvis finnes det en rekke forskjellige glutenfrie melblandinger du kan bruke, i tillegg til andre tilsetninger som sørger for både god smak og konsistens for vaflene dine.
Tilbehør til glutenfrie vafler
Fakta: Hva er gluten?
Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg.
Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn.
Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.
Når du først har stekt ferdig de glutenfrie vaflene dine står du ganske fritt når det gjelder tilbehør. Det aller meste av det vi vanligvis har på vaflene er nemlig fritt for mel, og dermed glutenfritt.
Syltetøy er glutenfritt. Det er også friske bær som du kjører med stavmikser sammen med litt sukker eller melis. En klatt rømme gjør seg selvsagt også, spesielt sammen med syltetøy eller rørte bær.
Både smør og ost er også deilig. Brunost er spesielt godt på vafler, gjerne ekte geitost til de voksne og den mildere fløtemysosten til de små. Du kan også servere iskrem, frisk frukt eller sjokoladesaus til vaflene. Følger du de siste hipstertrendene kan du også servere salt eller spicy tilbehør til vaflene, som løyrom eller kimchi.
Nedenfor har vi samlet et knippe fine oppskrifter på deilige glutenfrie vafler. Du finner sikkert en eller flere av dem som du synes er både gode på smak og ligger ganske tett opptil smaken på tradisjonelle vafler basert på hvetemel.