Nå er det jul igjen
Tre fikk 6: Vi testet nitten juleakevitter
Valgmulighetene blir stadig flere, og nivået er skyhøyt. Her er akevittene du drikker i jula.
Etter dager og uker med mas, stress og gave-press er det ingenting som sier mer julefred enn det første glasset med akevitt til julemiddagen.
Det må i så fall være glasset med akevitt du tar når ungene har lagt seg og gjestene har gått hjem.
Akevitt har en lang tradisjon i norske hjem i juletiden, og stadig flere aktører forsøker å vinne en plass på middagsbordet.
Tvunget
Som vanlig ønsker Vi Menn å hjelpe våre lesere med å velge rett akevitt til rett anledning, men testdeltager Peter Nagy, mangeårig mat- og drikkeekspert i Vi Menn, kommer med et hjertesukk før testen begynner.
– Det virker som om juleakevitt-produsenter ser seg tvunget til å skrive at juleakevitten deres går godt til de tradisjonelle julerettene ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Men de fleste juleakevittene har raust med sødmefylte fataromaer og er så rike på godsmak at de smaker aller best uten matfølge, eller til oster og desserter. Til julematen foretrekker jeg en tradisjonell, litt barskere akevitt for å skylle ganen etter fet ribbe og pinnekjøtt, sier han.
Blindtest
Sammen med Lasse Lukacs, øl- og brennevinsblogger, og undertegnede, utgjør han årets testpanel, og vi kommer altså ikke til å legge like mye vekt på bruksområder på årets akevitter, men heller trekke frem hva som er bra og mindre bra med smak og aroma.
Testen er utført som en blindtest.
Akevitt kalles gjerne «det nordiske nasjonalbrennevinet», og ingen er strengere på reglene for produksjonen enn oss nordmenn.
Akevitt er et krydret brennevin som i hovedsak produseres i de skandinaviske landene. Betegnelsen akevitt stammer fra det latinske aqua vitae, som betyr «livets vann», og brennevinet lages ved at nøytral sprit tilsettes krydderdestillater, der karve er hovedkrydderet. Koriander, fennikel, anis, stjerneanis, paradiskorn og sitrusskall er også vanlig. Nyere norske produsenter benytter også i stor grad lokale urter og planter. Generelt sett kan man si at akevitt har en bred smaksprofil, noe som gjør den veldig anvendelig.
Akevitt kan være klart eller ha en gyllen farge. Lys akevitt kalles også taffelakevitt, og er enten ulagret eller lagret på velbrukte eikefat i såpass kort tid at den ikke har tatt farge fra treverket. Brun akevitt har på sin side enten fått farge gjennom lagring på nyere eikefat, eller ved at den har vært lagret i flere år. Smaksmessig er brun akevitt som regel rundere i smaken, mens taffelakevitt er utpreget smak av krydder, spesielt karve. De siste årene har det også dukket opp nye sorter akevitt med farge.
Berentsen: Nissens Reserve – terningkast 3
Aroma: Medisinsk på nesen, relativt mye sprit
Smak: Et snev av såpe, litt karamell. Alkoholstinget ødelegger totalopplevelsen
«Det er et snev av billig julekalender-sjokolade her»
Atlungstad Juleaquavit – terningkast 4
Aroma: Fint krydderpreg, litt appelsintoner
Smak: God, rund smak, med tydelig karve. Litt anis og pepper, og sødme fra eikefat
«Klassisk, nostalgisk akevittsmak»
Løiten Juleaquavit – terningkast 5
Aroma: Karamell, sitrus, snev av karve og anis
Smak: Rund, fin og velbalansert, fløtemyk og varmende alkoholsmak, og en smak av lakris
«God, lang og sødmefull ettersmak av anis og alkohol»
Gilde Juleaquavit – terningkast 5
Aroma: Klassiske julekrydder, velbalansert og fin, fin lukt
Smak: God, balansert, rund og fin. En akevitt for allmuen som like godt kan nytes til maten som foran peisen etter middag
«En referanseakevitt for hvordan juleakevitt er ment å smake»
Oslo Håndverksdestilleri – terningkast 4
Aroma: Søtlig, nesten godteriaktig på nesen, vaniljelukt fra bourbonfat og bær
Smak: Fin sødme, godt fatpreg, men ikke veldig julete på smak
«Litt ouzosmak som trekker tankene mer mot sommer på Rhodos enn jul i Norge»
Bivrost Jolablot – terningkast 3
Aroma: Allehånde, sitrusskall og stjerneanis, men også litt «støvete»
Smak: Det skurrer litt i krydderet, ubalansert, litt papirsmak, litt pepperkake
«Denne er barsk, denne får man hår på brøstet av»
Arvesølvet Juleakevitt – terningkast 5
Aroma: Rund og god, appelsinskall og julekrydder i fin balanse med akevittkrydderet
Smak: Fyldig og god smak, fint krydderpreg, med litt pepper. Lang, god ettersmak
«Denne er veldig fin for seg selv, som en avec»
Lysholm Høytid – terningkast 5
Aroma: Fin søtlig lukt, sjokolade, lakris og appelsin. God fataroma
Smak: Litt skarp alkoholsmak, med god krydderbase
«Denne var helt nydelig, og den sparer vi til desserten»
Inderøy Juleaquavit – terningkast 3
Aroma: Tydelig på karve, rund og med gode kryddertoner
Smak: Veldig mye karve og anis, mye sødme, kanskje for mye av alle tre
«Smaken forsvant veldig kjapt, og godt var det»
Nissedram – terningkast 4
Aroma: Sjokolade og varm stjerneanis, noe parfymert
Smak: Litt skarp alkoholsmak og skarpe kryddertoner, karve og karamell
«Denne lukter litt søtt, nesten som tyggegummi, men godt»
Gammel Opland Juleaquavit – terningkast 6
Aroma: Rund og god sødme, fint krydderpreg
Smak: God og fyldig, fint balansert, rund og røff på samme tid
«En plankeakevitt du kan drikke når du lager mat, spiser mat og etter maten»
Inderøy Extra Modnet Juleaquavit – terningkast 4
Aroma: Lukter alkohol, floral karve, mye karamell med vanilje og sitrusskall
Smak: Fyldig og god base, med litt for skarpe toner av anis og karve
«Jo lenger du har den i munnen, jo mer minner den om en gammel greker, om det er lov å si. Altså ouzo»
Attåt Juleakevitt – terningkast 3
Aroma: Fin og søtlig, appelsin og karve, spennende
Smak: Litt svak alkoholsmak, blanding av skumgummi-smågodt og akevittkrydder
«Lovende aroma, men ble litt rar
på smak»
Simers Bohemens Jul – terningkast 6
Aroma: God sødme, vanilje, sjokolade og varm appelsin
Smak: Velbalanserte krydder, barsk og god
«Denne kan passe veldig bra til ribbe, men også til karamellpuddingen»
Strand Brænderi Juleaquavit – terningkast 4
Aroma: Mye sitrus, og gir umiddelbart en hyllebærfølelse, kanskje multer
Smak: Gode smaker, godt balansert og gir en julefølelse. Smaker mer karve og anis enn aromaen kunne gi inntrykk av
«Det beste med denne er flasken, sånn så alle spritflasker ut i 1922»
Berentsens Juleaquavit – terningkast 3
Aroma: Lukter hvit vingummi og søt druejuice
Smak: Tydelig på sitrus, vanilje, kunstig banan
«Jeg fikk et lite sandlag på tungen av denne, men det er kanskje bare meg»
Brennevinsgrova juleakevitt – terningkast 3
Aroma: Tydelig appelsinskall, noe julekrydder og fatpreg
Smak: Mindre sitrus i smaken, fine kryddertoner, litt medisinsk
«Denne er sikkert god med en tonic, eller med en dobbel espresso»
Meir Juleakevitt – terningkast 5
Aroma: Søt og rund, med gode julekrydder i kombinasjon med akevittkrydder. Lukter nydelig
Smak: Mye karamell og vanilje, en god juleakevitt som vil passe til all slags mat
«Denne har et fint fatpreg, og er veldig fin å drikke»
Gildes Vellagret – terningkast 6
Aroma: Appelsin, sjokolade og karve, med hint av lakris, anis og kakao
Smak: En fløteaktig sødme som legger seg over krydderpreget, karamell, helt nydelig
«Den lukter som du ønsker at en juleakevitt skal lukte, og den smaker som det. Bortimot perfekt»
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 60 2022