Visste du dette?

De utroligste hilsener møter oss på tur.

Visste du dette?
Visste du dette?
Sist oppdatert
Fra å gni neser til å sniffe på kinnet - reisende vil møte mange slags fantastiske og unike skikker når de utforsker verden. For å unngå eventuelle vanskelige eller pinlige øyeblikk kan det være lurt å gjøre seg kjent med de tradisjonelle skikkene, og spesielt hvordan man hilser på hverandre.

Hotels.com presenterer en artig oversikt.

10 unike hilsner

New Zealand


Reisende som besøker New Zealand kan nesten være sikre på å oppleve den tradisjonelle Maori velkomsten hongi. Hongi er en flere hundre år gammel tradisjon som innebærer at man gnir eller berører nesene mot hverandre når to mennesker møtes. Å gni nesene mot hverandre er en symbolsk handling som refererer til "the Ha" eller "livets pust", som regnes for å komme direkte fra gudene. Når du har tatt del i denne utvekslingen, er du ikke lenger betraktet som en manuhiri eller "besøkende", og kan nå anse deg selv som en en tangata whenua, eller en av folket.

Les også: Ta med kjæresten hit

Les også: Familiesafari i Afrika

Les også: Høstkyss i Lisboa



Tips: Hold øynene åpne for å unngå feilberegning av avstanden ellers kan du oppleve et ganske pinlig øyeblikk, for ikke å nevne en veldig sår nese.

Tibet


Noen synes kanskje det virker uhøflig, men i Tibet er det å rekke tunge den vanlige måten å ta imot folk. Tradisjonen går tilbake til det 9. århundre da en ond tibetansk konge kjent som Lang Darma, hadde en svart tunge. Det tibetanske folk fryktet at kong Darma ville bli reinkarnert, så de begynte å hilse hverandre ved å stikke ut tunga for å bevise at de ikke var onde. Tradisjonen eksisterer den dag i dag og er ofte ledsaget av personen plasserer håndflatene ned foran brystet.

Tips: Prøv å unngå å hilse på tibetanere på tradisjonelt vis dersom du har spist lakris.

Tuvalu


Reisende på vei til Tuvalu, en øynasjon i Polynesia, bør være forberedt på å være "up close and personal" når de blir ønsket velkommen av lokalbefolkningen. En tradisjonell Tuvaluansk velkomsthilsen innebærer å trykke ansiktet sitt til den andre personens kinn og deretter inhalere tungt gjennom nesen.

Tips: La en lokal innbygger lede og unngå å spise løk før du kommer på øya.

Mongolia


De som vil utforske landskapet i Mongolia vil få anledning til å være vitne til en gammel hilsen som fortsatt praktiseres på landsbygda. Når man mottar en ukjent inn i sitt hjem, vil en Mongol presentere gjesten med en hada, en tøystripe av silke eller bomull, som vanligvis er hvit i fargen, men kan også være lys blå eller lys gul. Hvis du er heldig nok til å bli presentert med en hada, bør du gripe den forsiktig i begge hendene mens du bukker litt. Å gi eller motta hada, samt å bukke til hverandre, er et tegn på gjensidig respekt, noe som er svært viktig i mongolsk kultur.

Tips: Avhengig av hvilken region i Mongolia du besøker, er bytte av piper for røyking og utveksling av snuffbokser også ganske vanlig.

Japan


Å ønske sine gjester velkommen sies å være svært viktig i Japan og bukking er den tradisjonelle måten japanere tar i mot sine gjester. Det tradisjonelle bukket kan variere fra et lite nikk til et langt komplett nitti graders bukk. Hvis velkomsthilsenen finner sted på et tatami gulv, en tradisjonell type japansk gulv, kreves det at man går ned på sine knær når man bukker. Jo lengre og dypere bukket er, jo mer respekt viser du. Små lette bukk er mer vanlig blant de yngre i Japan, og er en mer uformell gest.

Tips: De fleste japanere forventer ikke at utlendinger kjenner alle bukkereglene. Så et liten nikk med hodet er akseptert.

Kenya


De som besøker Kenya vil uten tvil komme over den særegne Masai-stammen, den mest kjente stammen i Kenya. De reisende som er heldige nok til å være vitne til deres unike skikker og tradisjoner, vil nok sette pris på den innbydende dans som Masai-folket utfører. Dansen kalles adamu, hoppedans, og fremføres av krigerne i stammen. Tradisjonelt begynner dansen med å fortelle en historie og avsluttes med at dansere danner en sirkel og konkurrerer om å hoppe høyest. Dette for å demonstrere styrken og motet til stammen.

Tips: Vær forberedt, ofte tilbys en blanding av kumelk og blod til besøkende som et tillegg til dansen.

Grønland


På Grønland gjennomføres den tradisjonelle hilsenen av inuittene, eller eskimoer. Hilsenen kalles kunik. En kunik er en hengiven hilsen som hovedsakelig brukes blant familiemedlemmer og kjære. En tradisjonell kunik betyr at en person trykker nese og overleppe mot den andre personens hud og puster. Vesten har adoptert tradisjonen fra "eskimokyss" der to mennesker gni nesen sammen.

Tips: Pass på at du ikke har en rennende nese når du gjør en kunik i minusgrader, ellers risikerer du å bli sittende fast til den personen du hilser på.

Kina


Den tradisjonelle hilsen i Kina er referert til som kowtow, en skikk som innebærer å folde hendene, bøye, og hvis du er en kvinne og gjør et Wanfu, betyr det folding av hender som du siden flytter ned ved siden av kroppen. En kowtow kan spores så langt tilbake som den legendariske keiser Xuan Yuan. Opprinnelig utførte kinesiske folk kowtow foran keiseren eller under seremonier som for eksempel et bryllup.

Tips: Selv om kowtow-skikken ikke er allment praktisert i disse dager, er folding av hender fortsatt mye brukt og respektert.

Thailand


Den thailandske hilsenen wai er en grasiøs skikk og betyr at man gjør liten bue med kroppen og med hodet og håndflatene presset sammen som i en bønn og sier "Sawaddee ". Reisende som besøker Thailand vil merke at håndposisjoner kan endre seg: jo høyere hendene er posisjonert i forhold til ansiktet, jo større respekt viser man. Denne skikken ble opprinnelig brukt til å indikere fravær av våpen. Det ble ansett som den ultimate respekt og brukes fortsatt i stor utstrekning i hele Thailand.

Tips: Å utføre en wai kan kanskje føles merkelig i starten, men snart vil du faktisk like tradisjonen og komme i kontakt med mange mennesker på tradisjonelle, thailandske måten.

Filippinene


Reisende som besøker Filippinene har mulighet til å oppleve en av de mer unike velkomstene. Når en yngre person hilser en eldre person må de bøye seg litt, ta tak i den eldre personens høyre hånd med sin høyre hånd, slik at deres knoker berører den eldste personens panne. Mens denne gesten blir gjennomført, vil den yngre person si "Mano Po"', Mano betyr hånd, po betyr respekt.

Tips: Vær forsiktig når du berører den eldre personens hode med knokene, du trenger ikke å gi vedkommende et "k nuckle head"!

Kilde: Pressemelding Hotels.com.

japansk220 mongolia220

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også