Hvordan bli lykkelig

Syv ting lykkelige mennesker gjør

Og det er ikke veldig vanskelig.

LYKKELIG: Dette gjør lykkelige mennesker annerledes enn alle andre. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
LYKKELIG: Dette gjør lykkelige mennesker annerledes enn alle andre. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Tidsklemme. Stress på jobben. Trassalder, vintermørke og middagsmas.

Vi har alle vært der, når hverdagens kjas og kaos synes å ta all tilgjengelig tid og det er vanskelig kjenne at du får gjort annet enn å bare holde hodet over vannet.

Det er lett å føle at at du halvsover deg gjennom dagene noen ganger, mer opptatt av å få gjort alt som trengs enn av å kjenne etter hvor bra du egentlig har det.

Men de fleste av oss kjenner også noen som alltid er i godt humør. Som helt fin-fint klarer å se det gode og morsomme i enhver situasjon. Som aldri synes å la seg overvelde eller kjede av hverdagens trivialiteter og grå monotonitet. Fellesnevneren? De velger å være lykkelige.

Lykke kan læres

Hva er hemmeligheten, tenker du kanskje? Er noen født mer lykkelige enn andre?

Eksperter har ifølge nettavisen Sparkpeople funnet flere faktorer lykkelige mennesker synes å ha til felles.

Den gode nyheten? Lykke handler slett ikke bare om gener eller innstillinger du var født med.

- Forskning på lykke har i løpet av de siste 20 årene blitt en ekstremt populær gren innen psykologi, og Positive Psychology er den av de mest populære klassene ved Harvard University, forklarer nettavisen.

- Ekspertene er enige om at lykkelige mennesker har mange fellestrekk, og at mange av disse rett og slett er gode vaner - som du også enkelt kan begynne å leve etter.

POSITIVE TANKER: Det krevet litt jobb å kjenne seg lykkelig hele tiden. Men jommen er det verdt det. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
POSITIVE TANKER: Det krevet litt jobb å kjenne seg lykkelig hele tiden. Men jommen er det verdt det. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Psykolog Gunvor Marie Dyrdal, som har doktorgrad i positiv psykologi, tror også at man absolutt kan påvirke egen lykkefølelse.

- Det er ulike faktorer som må være til stede gjennom livet for at du skal kunne oppnå et høyt nivå av velvære, eller lykke, over tid, forklarer Dyrdal til Kvinneguiden.

- Å kjenne seg selv og vite hva nettopp du trives med, er viktig for lykkefølelsen. Finn ut hva som gjør deg glad, og gjør mer av det.

Psykologen tror at du bør være bevisst på hva du selv trenger for å kjenne lykke og velvære.

- Vær klar overfor deg selv på hvordan du vil leve ditt liv og hva du trenger for å ha det bra, og ta valg basert på dette.

Så hva venter du på? Her er det som gjør lykkelige mennesker så lykkelige:

1. De velger å være lykkelige

Mennesker som klassifiserer seg selv om lykkelige har som ofte til felles at de tror på egen lykke.

- Dette stemmer nok absolutt, mener PCMC Meta-Coach Lene Fjellheim, partner i CoachTeam as - House of Leadership.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Husk på at vi faktisk er født lykkelige. Vi bare glemmer å være det med tiden. Og de lykkeligste blant oss vet at lykke ikke er knyttet opp til verken midjemål eller hvor dyre klær du går i eller hvilken bil du kjører.

Fjellheim forklarer at mye av jobben her ligger i å bli flinkere til å leve i nuet.

- Kjenn etter hvor bra du har det akkurat nå, og ta deg tid til å glede deg over de små tingene. Nyt den kaffekoppen, ring mamma for en prat, eller bare slapp av. Du trenger ikke gjøre noe for å være lykkelig.

2. De er sammen med andre

Vi mennesker er ikke skapt til å være alene, og de aller fleste av oss synes det er godt å være sammen med andre.

LYKKE-EKSPERT: Psykolog Gunvor Marie Dyrdal tror at man kan lære seg å satse på ting som gjør en lykkelig. FOTO: UiO
LYKKE-EKSPERT: Psykolog Gunvor Marie Dyrdal tror at man kan lære seg å satse på ting som gjør en lykkelig. FOTO: UiO
EKSPERT: Lene Fjellheim er PCMC Meta -Coach og partner i CoachTeam as - House of Leadership. FOTO: Privat
EKSPERT: Lene Fjellheim er PCMC Meta -Coach og partner i CoachTeam as - House of Leadership. FOTO: Privat

- Vi trenger å være en del av flokken, forklarer Fjellheim.

- Samhør og selskap gir oss energi og glede - selv om det selvsagt også er viktig å kunne være litt alene også.

Coachen påpeker at det mange ganger i en hektisk hverdag ikke blir så god tid til å møtes og være sosial med venner og storfamilie.

- Ta deg tid til å treffe venner, gå på en date med mannen eller hva det måtte være du liker å gjøre når du sosialiserer. Det å ha venner og å møte dem er absolutt med på å gi dagene positivt innhold og gjør at du har noe å glede deg til. Det er viktig.

3. De trener

Det er ikke bare snakk at du blir sunnere av å trene - du blir faktisk lykkeligere også. Så snør på deg joggeskoene og kom deg ut av døren.

Ifølge det amerikanske tidsskiftet Health Psychology ble det i en studie funnet frem til en klar sammenheng mellom hvor mye man trener og hvor glad man er.

I undersøkelsen - som inkluderte 250 studenter i alderen 18 til 25 år - så forskerne at de som trente mye, også var gladere. Andre undersøkelser det siste året konkluderer på samme måte.

ICF MCC coach og daglig leder hos Erickson Coaching Nordic AS, Jan Georg Kristiansen, er enig.

- Absolutt. Ikke bare fordi du blir fysisk sterkere av å trene, noe du trenger for både din fysiske og mentale helse, men også fordi du med trening øker selvtilliten og følelsen av at du kan gjøre det du ønsker, eller kanskje til og med komme tilbake til å bli den du egentlig er.

4. De sover nok

At søvn er viktig for helsen din hersker det nok ingen tvil om, men visste du at å ikke få mange nok timer på øyet hver natt også har en stor innvirkning på lykkefølelse og velvære?

EKSPERT: Kanskje ikke overraskende, men forskere, som søvnforsker Serena Chen ved University of California, sier man blir lykkeligere av nok søvn. FOTO: Privat
EKSPERT: Kanskje ikke overraskende, men forskere, som søvnforsker Serena Chen ved University of California, sier man blir lykkeligere av nok søvn. FOTO: Privat

- Søvn er svært viktig for hvor lykkelige vi føler oss, forklarer psykolog og søvnforsker Serena Chen ved University of California til Kvinneguiden.

- Det henger litt sammen med takknemlighet - som også er sterkt lenket opp mot lykke. Forskning peker på at mennesker som kjenner takknemlighet er både lykkeligere og friskere enn andre. Og søvn påvirker i sterk grad denne følelsen.

Chen forklarer at i eksperimenter utført av henne og hennes team opplevde de at folk som hadde sovet dårlig om natta var mindre takknemlige for positive elementer i tilværelsen sin, sammenlignet med de som hadde sovet godt.

- Flertallet ble mer egoistiske også etter en natt med lite eller dårlig søvn, forklarer forskeren.

- Den manglende takknemligheten så også ut til å smitte over på kjæresten. Hvis en av partnerne generelt sov dårlig, følte begge parter mindre takknemlighet overfor hverandre.

5. De lar seg ikke knekke av at noe går galt

Selv for de mest organiserte, strukturerte og perfeksjonistiske går det galt i blant. Ikke alt her i livet kan planlegges og noen ganger blir ting slett ikke som vi hadde sett for oss at de skulle.

Men; verden trenger ikke rase sammen av den grunn. Det gjør det nemlig ikke for lykkelige mennesker.

- Ikke se på tilbakeslag som at du har feilet, se på det som en læringskurve, litt research, forklarer magasinet Marie Claire.

- Om noe ikke går som du ville, ja så bare prøv igjen, da.

Fjellheim er enig:

- Ofte lager vi så mye drama i vårt eget hode at det totalt blokkerer for vår lykke og lykkefølelse, forklarer coachen.

- Vi tenker destruktive tanker om hvordan det vil gå fremover, tror helt sikkert at det kommer til å gå galt igjen og henger oss så opp i det som ikke ble som vi ville, at vi glemmer å se fremover eller å bare prøve på nytt.

6. De gir til andre

Jo da, å ha nok materielle ting og penger kan faktisk gjøre deg gladere - men bare om du bruker det på riktig måte, mener forskere.

"Den største glede du kan ha, er å gjøre andre glad." Nå har det gamle ordtaket fått bekreftelse fra forskning også.

- For første gang viser vi at det å gi bort penger eller å bruke dem på andre har den ironiske, psykologiske effekten at den øker giverens følelse av rikdom, forklarer forsker og professor Michael Norton ved Harvard Business School i en pressemelding fra Society for Personality and Social Psychology.

- Kanskje det er grunnen til at fattige mennesker ofte gir bort en større andel av inntekta enn middelklassen? Vår forskning antyder nemlig at når fattige gir bort penger, så kan denne handlingen i seg selv dempe følelsen av fattigdom.

OSS OG ANDRE: Lykkelige mennesker er snille både med seg selv og andre. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
OSS OG ANDRE: Lykkelige mennesker er snille både med seg selv og andre. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

7. De er snille med seg selv

Det er fantastisk at det gjør oss glad å være god mot andre, så klart. Men det hjelper faktisk ikke bare å være snill med alle rundt oss om vi skal være så lykkelige som mulig.

- Vær flinkere til å sjekke med deg selv om du har det bra, råder Fjellheim.

- Spør deg selv når du trives best. Hvem trives du best sammen med? Tar du deg nok tid til å legge merke til alt det som er fantastisk rundt deg?

Kristiansen er enig.

- Det er viktig å ha fokus på seg selv og at du skal ha det bra - du må lære deg hvordan du skal være snillere med deg selv.

Eksperten bruker en av sine klienter som eksempel.

- En av mine kunder kom til meg i 2002 med et ønske om å skape Norges beste skole. Han hadde overtatt en nedleggings-vedtatt osloskole to år tidligere, og hadde allerede gjort mye for å bedre resultatene. I denne perioden hadde han utfordret de ansatte og var selv blitt ganske sliten.

Kristiansen forklarer at hans jobb som coach ble å hjelpe klienten med å oppfylle ønskene om å både være en god far og ektemann, å lykkes med rektorjobben, å kunne stå i negative følelser, å ha god fysikk og psyke og å tid til sosial omgang med venner.

- Uten tilstrekkelig følelse av egen lykke og tilstedeværelse vil jeg påstå det ikke er mulig eller etisk forsvarlig å skape ekstraordinære resultater over tid. Så fokuset hans gikk fra å "bli beste skole i Norge" til selv å ha det godt som rektor.

Og resultatet lot, ifølge Kristiansen, ikke vente på seg.

- Skolen hans ble på tre år en toppskole, og er det den dag i dag.