Helse og sukker
- Sukker stjeler viktige næringsstoffer fra kroppen
Kroppen mister mineraler.
At vi er mer opptatt av kosthold og sunn mat enn noen gang før hersker det liten tvil om.
Særlig er det én trend som har høstet mye oppmerksomhet og samler tilhengere raskere enn du kan si "grønnkålchips" eller "kokosvann".
Å slutte med sukker er nemlig det aller "hotteste" du kan drive med på helsefronten for øyeblikket, og er så i vinden at både blogger og bøker til stadig dukker opp om emnet.
Tjener godt på sukkerslutt
Australske Sarah Wilson ble etter sukkerslutten både blogger og mestselgende forfatter, og hjelper nå andre med å kvitte seg med søtsuget.
- Jeg hadde alltid vært en skikkelig sukkerjunkie, og tenkte ikke så mye over dette før jeg fikk diagnosen Graves sykdom, en autoimmun sykdom, forklarer Wilson til på sin blogg.
- Jeg slet også med å få sove og var konstant trett og sur.
Etter sin sykdomsdiagnose begynte Wilson å lete etter en måte å kontrollere sykdommen på, og leste seg frem til at å begrense inntaket av hvitt sukker kunne hjelpe.
- Det hjalp lite å bare bytte ut hvitt sukker med andre sukkervarianter som honning eller frukt, forklarer forfatteren.
- Jeg bestemte meg så for å kutte ALT sukker i en liten periode, for å se om dette hadde en effekt. Og resultatet var overveldende.
Wilson forklarer at hun merket sukkerslutten både på badevekten og energien.
- Jeg gikk ned noen kilo - selv om dette i utgangspunktet ikke dreide seg om vekt for meg. Men den største forandringen var den energien jeg fikk, hvor mye sunnere jeg følte meg og så ut. Og det faktum at det faktisk gikk lettere å kutte ut sukker enn jeg hadde trodd det skulle bli.
Basert på egne opplevelser har helseguruen utviklet et 8-ukersprogram som skal hjelpe selv den mest sukkeravhengige kvitte seg med søtsug og usunne vaner.
- Det handler om å kutte alt til å begynne med for å på en måte finne nullpunktet og lære din egen kropp å kjenne. Etter hvert kan man kanskje innføre en og annen trygg sukkerkilde i kostholdet av og til, men det kan også hende at du oppdager at du verken ønsker eller trenger dette.
Reduser og erstatt
Klinisk ernæringsfysiolog Thea Falck ved Bryn Medisinske Senter merker også trenden med sukkerkutt her på hjemlige trakter og tror mange kan merke positiv effekt av et kosthold med mindre sukker.
- Det har nok blitt en trend fordi de som reduserer eller kutte sukker helt fra kosten rapporterer om at de føler seg bedre og igjen påvirker andre til å prøve, forklarer Falck til Kvinnegudien.
- Mange har også blitt oppmerksomme på at det finnes mange andre søtningsmidler som kan benyttes som påvirker kroppen på en mer positiv måte.
Falck forklarer at hvitt raffinert sukker er bleket slik at alle næringsstoffer som opprinnelig var i sukkerplanten er borte.
- Sukker bidrar ikke med noen viktige næringsstoffer, men kroppen må forbruke av mineraler for å forbrenne det i kroppen. Dette betyr at sukker stjeler viktige næringsstoffer fra kroppen, uten å tilføre noe selv.
I tillegg stimulerer sukker til utskillelse av insulin - som videre sørger for fettlagring i kroppen.
- Det gir raske svingninger i blodsukkeret, som igjen gir påfølgende økt søtsug, forklarer Falck.
- For mange kan faktisk også sukker virke svært betennelsesfremmende i kroppen.
Ernæringsfysiologen anbefaler å heller erstatte det hvite sukkeret med naturlige alternativer som ikke har samme yoyo-effekten på blodsukkeret.
- Prøv å bruke naturlig søte matvarer som i tillegg til å være søte inneholder vitaminer, mineraler, antioksidanter eller fiber. Eksempler på dette er banan, dadler, aprikoser, kokosblomstsukker, honning eller lønnesirup.
For de som tror det vil være vanskelig å gi slipp på sukkeret, har Falck noen gode råd:
- Det finnes ikke tilsatt sukker i de rene næringsrike matvarene som alle burde ha som basis i kostholdet sitt: grønnsaker, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, frø, nøtter, belgfrukter og rene planteoljer. Tilsatt sukker finnes første og fremst i hel,- eller halvfabrikatvarer. Lag maten din selv fra bunnen av så har du full kontroll på hvor mye sukker du får i deg.
Ikke umiddelbar mirakeleffekt
Det er ingen tvil om at alle vil dra nytte av et sunt kosthold, men det er faktisk ikke nødvendigvis slik at å droppe sukker fra dietten medfører en umiddelbar kur mot alle helseplager.
For den norske bloggeren Tone, som skriver bloggen Hjertemat.com, var det en ME-diagnose som fikk henne til å droppe sukker fra dietten, uten at dette viste seg å ha noen umiddelbar effekt på sykdommen.
- Jeg ble brått syk av ME for noen år siden, og måtte legge om kostholdet da jeg også i samme periode fikk mange matallergier, forklarer Tone til Kvinneguiden.
- Jeg hadde nesten ikke energi, og ble opptatt av å ikke spise mat som på noen måte skulle ta mer energi fra meg.
Bloggeren ga opp sukker i en periode for å se om dette ville hjelpe.
- I tillegg spiste jeg også melke- og glutenfritt. Men ingen av disse grepene hadde noen som helst forbedrende effekt for meg.
Et svangerskap i 2012 gjorde derimot underverker for bloggerens helse.
- Jeg spiste så helt normal mat i mer enn to år i etterkant, men har i det siste begynt å spise svært sunt igjen, og har nå kuttet ut melke- og kornprodukter fra dietten for å se om dette vil ha noen effekt på ME-en, i tillegg til allergier og eksem.
Om det kan forbedre eller kurere denne gangen, vet Tone fortsatt ikke, selv om hun fortsatt spiser relativt sukkerfritt og ellers sunt.
- Jeg er fortsatt på en litt kronglete vei for å finne ut hva jeg tåler og ikke tåler når det gjelder mat, og det er nok enda for tidlig å si om jeg faktisk kan spise meg fri fra plagene.
Løser ikke alle problemer
Det kan være fort gjort å lese blogger og mirakelhistorier til man er overbevist om at å droppe sukker fra dietten vil ta knekken på enhver bilring og helseutfordring. Men det er ikke nødvendigvis sannheten for alle.
- Jo da, alle har godt av å spise mindre raffinert sukker, spesielt om man spiser det mye og ofte, tror Falck.
- Og jeg har opplevd at personer med sykdommer har blitt bedre av å begrense mengden med sukker de får i seg. Men hvorvidt "normalt friske" personer vil merke noen stor endring av en total sukkerkutt, tror jeg er varierende.
Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm er enig.
- Å leve strengt sukkerfritt har ikke nødvendigvis noen stor helsegevinst sammenliknet med det å ha et lavt sukkerinntak, forklarer Skarpaas Ramm til Kvinneguiden.
- For de fleste vil det være mer helsebringende å fokusere på å øke inntaket av sunne matvarer som grønnsaker og fisk enn å fullstendig kutte inntaket av sukker.
Ernæringsfysiologen mener at klarer man å holde sukkerinntaket under 10% av det totale næringsinntaket, ja så er man på god vei til et sunt og godt kosthold.
- Det er ikke nødvendig å gå så drastisk til verk som å kutte alt sukker, mener eksperten.
- Men, det er også viktig å påpeke at kroppen trenger ikke sukker, og særlig de som har som vane å spise mye sukker daglig, kan ha godt av å kutte søtsaker helt i en periode for å få bukt med søtsuget.
Bli mer bevisst på hva du spiser
Falck tror også at det beste man kan gjøre, er å bli mer bevisst på hva man spiser av sukker, også det skjulte sukkeret man finner i så mange matvarer, og ta smarte valg.
- La måltidene være sunne og fulle av grønnsaker, proteiner og sunt fett, forklarer ernæringseksperten.
- Og bruk naturlige søte matvarer for å tilfredstille søtsuget. Det påvirker kanskje blodsukker, men de inneholder som regel også andre nyttige ting som vitaminer, fibre og andre næringsstoffer, i motsetning til hvitt raffinert sukker, som er kun tomme kalorier.
Tone er enig:
- Det som fungerte for meg var å tenke "tilføre" og ikke "kutte ut", forklarer bloggeren.
- Jeg hadde som mål å tilføre kroppen så mye frukt og grønt som mulig, og dermed ble fokuset på det, og ikke det jeg kuttet ut.
Å lage sin egen juice ble en god start for bloggeren.
- Jeg ble så hekta på dette at jeg fikk mindre lyst på godteri og usunn mat. Det smaker jo så godt, og er proppfullt av næringsstoffer som er lett for kroppen å ta opp. Og dersom jeg starter dagen med et stort glass ferskpresset juice, eller en smoothie med bare frukt, grønt og bær, er det mye lettere å ta sunne valg resten av dagen.
Men bloggeren er ikke fanatisk.
- Jeg er opptatt av at det ikke skal være komplisert å spise sunt. Jeg spiser mest av den maten kroppen min liker best, og så koser jeg meg heller med god samvittighet de gangene jeg spiser noe med vanlig sukker i.
Denne saken ble første gang publisert 23/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.