TV for hunder
Ser hunden din på TV?
Nå skal TV-en bli den nye barnepasseren til kjæledyret ditt.
- Det anbefales at TV-en står på når hunden er alene hjemme. På denne måten vil hunden føle seg mindre ensom og stresset, sier produsent Ron Levi til Klikk.no
Levi er den israelske produsenten bak fenomenet Dog-TV som ble lansert i San Diego i California i 2012.
Levi forteller at han og de andre produsentene har foretatt undersøkelser som viser at hunder reagerer positivt til TV-apparatet.
- Basert på dette, bestemte vi oss for å lage en egen kanal for hunder, sier han.
Kanalen sendes 24 timer i døgnet og er tilpasset hundens syn og hørsel.
- Tanken bak kanalen er å stimulere hunden. Kanalen skal også sørge for at hunder med seperasjonsangst skal føle seg mer vel alene hjemme.
Produsenten forteller at det vises forskjellige utdrag eller klipp på mellom tre til seks minutter. Disse klippene skal stimulere hunden og gi en trygghetsfølelse.
- Dog-TV består hovedsakelig av hunder som løper, ruller rundt, sitter i solen, bader eller leker. Vi unngår skarpe lyder som kan stresse hunden. Vi har valgt å bruke naturlige lyder som fuglekvitring eller rolig musikk.
Han forteller videre at ved hjelp av de nye led- og plasma TV-ene, er det mulig for hunder å få med seg hva som skjer på skjermen.
- I likhet med mennesker kan også hunden oppfatte bevegelser og andre dyr. Både farger og lyd er tilpasset slik at hunden får et godt visuelt bilde. Dette er både underholdende og spennende for hunden, sier han.
Levi opplyser om at kanalen kun er tilgjengelig i USA og at vi må smøre oss med litt tålmodighet før den egne hundekanalen eventuelt kommer hit til oss.
Forskjellige øyne
Det er mange forskjeller mellom hundeøyne og menneskeøyne selv om det finnes store fellestrekk, sier Hege Jøntvedt Engum, veterinær ved Stjørdal dyreklinikk.
- Når det gjelder syn er en av forskjellene forholdet mellom staver og tapper i netthinnen.
Veterinæren forteller at tappene er mindre lysfølsomme hos mennesker, og hundeøyne krever derfor bedre lys for å se. Tappene gir god kontrast og er ansvarlig for fargesynet. Det er med disse tappene vi for eksempel leser avisen.
- Hunder har færre tapper og flere staver enn mennesker. Hunden har kun to typer tapper, mens mennesker har tre. Dette gjør at fargesynet til hunden ikke er like godt som vårt. Det mennesker oppfatter som rødt, vil hunden se som gult eller hvitt, sier hun.
Mennesker trenger mellom seksten og tjue bilder per sekund for å se bildene som en sammenhengende film. Hunden trenger rundt sytti bilder. Hunden vil derfor bare se flimring på de gamle TV-skjermene.
Engum forteller det er stor forskjell på kvaliteten på tv-apparatene før og nå.
- Den digitale TV-verden gjør det mulig for dyr å oppfatte det som skjer på skjermen, men om hunden oppfatter dette som spennende, tviler jeg på. Skjermen sender ikke ut lukter. Det er derfor bare lyden og eventuelt bildene som hunden kan være opptatt av.
Ser det visuelle
Mange hunder har dårlig eller helt fraværende dybdesyn og kan derfor ikke forstå hva som er på skjermen, sier den internasjonale hundetreneren Turid Rugaas.
- Hunden ser ikke bildene, men det visuelle. Som jegere ser de først og fremst bevegelse. Hver minste bevegelse i omgivelsene blir fanget opp. Dette gjelder også på TV. Mange hunder kan derfor bli stresset og bjeffe, eller til og med angripe TV-apparatet.
Rugaas forteller at om hunden blir forstyrret av bevegelsene på TV-en, bør dyret skjermes fra apparatet, eller så kan du lære hunden å la være å bry seg.
- Det er viktig at du ikke kjefter og kommanderer. Si heller i fra på en visuell måte, som for eksempel ved bruk av synlige tegn som en åpen håndflate. Vi bruker tegn i stedet for kommandoer, rett og slett fordi hunden er et visuelt dyr og oppfatter raskt det blikket fanger opp.
Hundetreneren forteller at man må forhindre hunden i å få dårlige vaner, ved å for eksempel lage oppstyr hver gang det bjeffes mot TV-en.
- Det kan være lurt å ha hunden i bånd ved siden av seg en periode, frem til håndtegnet er godt inntrent. Du må huske å skape en rolig situasjon først, sier hun.
Les også: