Kjønnsforskjeller
Slik forstår du mannen
10 gode råd fra ham til henne.

- Det er sjelden jeg hører en kvinne si hun er dårlig på kommunikasjon, sier motivator og samlivsterapeut Kate Elin Søyland, som driver den private praksisen Åpen Dialog i Sandnes.
- Å snakke mye er imidlertid ikke det samme som å være flink til å kommunisere. På denne måten kan kvinner overvurdere sin egen kompetanse når det kommer til kommunikasjon. Dette er verd å huske på, når vi synes vår partner av det motsatte kjønn virker komplett uforståelig, sier Søyland.
Mer like enn ulike
Familieterapeut ved Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland, mener at vi ikke bør skylde på kjønn når vi har problemer med kommunikasjonen.
- Jeg er redd for at denne type fokusering på kjønnsforskjeller kan medvirke til å opprettholde myter om at vi er så veldig forskjellige, sier han til Kvinneguiden.
- På noen områder ser vi generelle ulikheter, men her må vi huske på at menn er forskjellige og kvinner er forskjellige. Å si at menn er sånn og kvinner er slik blir derfor ofte feil. Vi er i det store og hele mer like enn ulike.
- Når vi opplever forskjeller kan dette vel så mye relateres til ulik bakgrunn i forhold til oppvekst, utdanning og personlighet. Og hvilken generasjon vi tilhører, mener familieterapeuten.
- Unge kvinner og menn er i stor grad vant til å tenke likestilling, og at begges synspunkter er like viktige. Eldre kvinner og menn er i større grad vant til en annen rollefordeling, - noe som igjen kan virke inn på kommunikasjon og samhandling.
- Elsk ham som han er!
Selv om det er mange likheter mellom kvinner og menn, også når det kommer til kommunikasjon, mener Søyland at kvinner gjerne kan tenke at menn kommer fra en annen planet.
- Finn det unike. Gå ut i fra at han faktisk befinner seg på en annen klode - og bli kjent med ham utfra hans egne forutsetninger, uten at du sensurerer bort det du ikke liker, sier hun.
Rådgiveren mener at mange kvinner ser på mennene sine som oppussingsobjekter, og at de kan ha ambisjoner for hvordan det skal bli, før de sier seg fornøyd.
- Ikke kast bort livet på å prøve å forandre en mann. Forandre heller deg selv - kanskje det inspirerer mer? spør hun.
Oppfatter følelser ulikt
Uansett om du tenker på mannen som et vesen fra en annen planet, eller som et menneske med helt unike egenskaper og kvaliteter, er det enkelte ting menn har større problemer med å forstå enn kvinner. Det mener spesialist i klinisk voksenpsykologi og Peder Kjøs i kronikken Derfor forstår ikke menn følelser.
"Forskningen tyder på at kvinners fortrinn når det gjelder å lese følelser sitter dypt, og har noe med evnen til å systematisere informasjon fra mange kilder på en gang å gjøre", skriver han.
Samtidig mener Kjøs vi opplever det å vise følelser veldig ulikt.
"Å vise følelser stiller mannen sårbar for angrep eller avvisning, og for mange menn er dette helt umulig å tåle. De føler at de blottstiller seg og at de risikerer å bli utnyttet. For kvinner er det annerledes. Når de viser fram følelser, forventer de at den andre oppfatter dette som en appell om å hjelpe, trøste og ta vare på. For kvinner er det å vise følelser altså en måte å be om omsorg på, ikke en måte å utsette seg for fare. Denne forskjellen er det ofte utrolig vanskelig for kvinner å forstå."
Enkelte generelle forskjeller

En forskjell mellom kvinner og menn, er altså hvordan vi oppfatter følelser ulikt, selv om det er store individuelle variasjoner.

- Menn viser seg ofte som noe mer unnvikende enn kvinner når det gjelder konflikter og behov/ønske om å snakke om følelser. Kvinner er generelt mer pågående, og ønsker å snakke om det saken gjelder. Dette er noe vi ofte opplever i parterapi, - og det er også forskningsmessig dokumentert ved John Gottman, sier Halleland.
- Mange menn har en tendens til å posisjonere seg for å ivareta seg selv, mens kvinner i større grad ønsker å dele felles erfaringer for å komme videre i forhold til kommunikasjon, konfliktløsning og samhørighet.
Halleland mener også det er viktig å huske på at det vi har blitt opplært til har mye å si for tryggheten til å kunne snakke om følelser og gi uttrykk for meninger, - spesielt det som oppleves vanskelig.
Har følelser, men viser dem ikke
Søyland peker også ut følelser som et kjerneområde med tanke på kommunikasjon mellom kvinner og menn.
- Mange kvinner har et naturlig forhold til følelsene sine og kan gå raskt fra den ene følelsen til den andre, sier hun.
Mannen er ikke så kald som han kan virke, han har bare et strengere manus når det kommer til følelser. Både i forhold til samfunnets regler og oppvekst.
- Det betyr altså ikke at mannen har mindre følelser, men hans følelsesmessige vokabular er på en måte kulturelt dressert og ligger derfor ikke "på utsiden". Så ikke la deg lure, han har følelser i bøtter og spann han også.
Søyland sier dette kan være opphav til mange timer med grunnløse bekymringer hos kvinner.
- Det blir lett å tolke responsen fra kjæresten helt feil. Noen vil at mannen skal si ting på riktig måte, altså hennes måte, eller forstå henne på rette måte. Andre fortviler over manglende respons. Dermed blir hun en slags "overarbeidet og dårlig betalt parterapeut".
Søyland understreker, på lik linje med Halleland, at det er større forskjeller mellom individene enn kategoriske kjønnsforskjeller i forhold til hvordan vi kommuniserer.
Jeg er ingen IKEA-hylle!
- Noen kvinner tror at mannen skal skjønne av seg selv, hva som er galt når du svarer kort og slamrer med dørene. Det gjør han dessverre ikke, sier Søyland.
De tabbene kvinner oftest gjør når de skal prate med menn, er de klassiske fellene "kjeftesmella" og "neida, alt er bra!" og straffer sin kjære med taushet eller sextørke.
- Menn er handlingsorienterte og vant til å løse problemer dagen lang på jobb, og de vil gjerne også ha en quick fix-løsning på parforholdet - på samme måte som de mekker en IKEA-hylle.
- Det mange ikke vet, er at bak problemløsningskommunikasjonen skjuler det seg ofte en svært konfliktsky mann. Dette er kjernen i hvorfor det ofte går galt; menn kan komme med korrigeringer.
Et eksempel er der hun sier "du gjør aldri husarbeid", hvorpå mannen svarer "nei, det er ikke sant! Jeg vasket jo badet for to uker siden".
- Å bli god på det med kommunikasjon, forhold og følelser, handler om hva dere som par får til i lag. Det handler om å få frem det beste i hverandre, finne hverandres spisskometanse og bygge videre på det. DA kommer scoringene!, sier Søyland.
10 gode råd - fra ham til henne:
- Fortell meg målet med samtalen. Vil du bare at jeg skal lytte, så si det i forkant.
- Ikke gi deg hvis jeg ikke tar deg på alvor.
- Gi meg komplimenter. Ikke nødvendigvis fordi jeg fortjener det, men fordi jeg trenger det. Og deg.
- Ikke still spørsmål hvis du ikke tåler mitt ærlige svar.
- Ventiler dine følelser: Selv om jeg ikke alltid ser dine behov, hjelp meg å forstå deg bedre, prat om det vanskelige.
- Ikke fullfør mine setninger, lytt! Hør hva jeg sier, ikke hva du tror jeg sier.
- Si hva jeg gjør riktig, i stedet for hva jeg gjør galt. Slik lærer jeg.
- Vær direkte. Jeg er ingen psykolog.
- Enten du liker det eller ikke; sex er kommunikasjon som kurerer gruff.
- Den gode nyheten: Jeg er nok mer glad i deg enn du tror!
Rådene på listen er gitt av samlivsterapeut Kate Elin Søyland etter hennes erfaringer i terapirommet.
Les også: