Takle avstandsforhold
Dette skal til for å få avstandsforholdet til å fungere
Tipsene for å holde på kjærligheten.
Kjærligheten treffer deg når du minst venter det. Om du er på ferie i Mexico, jobbreise på Malta, eller jentetur til London, så kan du plutselig treffe den du har lyst til å leve resten av livet med. Hva gjør du da?
Et forhold er et forhold. Eller? Avstandsforhold er faktisk noe helt spesielt. Dere er sammen, men dere er ikke sammen. Dere elsker hverandre, men får kanskje ikke vist det. Dere deler livet med andre enn den dere aller helst ønsker å dele livet med.
Følelser eller fornuft
Hva er det som får oss til å velge et forhold med mer avstand enn nærhet? Er dette virkelig sunn menneskelig fornuft eller kan du rett og slett bli blind av kjærligheten?
- Følelsene kan lett ta overhånd når det gjelder å inngå et avstandsforhold. Det kan faktisk være vanskelig å tenke seg om i det hele tatt! Dette er fordi mange da naturligvis er midt i en forelskelse og gjerne en stormforelskelse, sier psykolog og daglig leder ved Favne Psykologibistand, Pål-E Anonsen som har spesiell interesse innenfor par- og samlivsproblematikk.
- Evolusjonsmessig er det viktigere for oss å finne noen å være i et forhold med, enn å fokusere på at det er lang reisevei dit. Tankene våre formes ganske mye av forelskelse, derfor vil hindringer og ulemper heller ses på som utfordringer som paret lett skal klare og stå sammen om. Fornuften har for mange ikke like stor påvirkningskraft på valgene som blir tatt da, sier han.
Må avklare
Det er altså ikke alltid like lett å tenke klart i forelskelseståken. Hvis man likevel klarer å tenke seg om, mener Anonsen det kan være relevant å tenke gjennom et par ting som muligens kan skape forskjeller og uenigheter i forholdet.
- Er det tidsforskjeller? Blir du lett sjalu? Kan du håndtere at den andre har hele sitt sosiale liv et annet sted? Hva ønsker dere med forholdet? Er forventningene og forholdet avklart mellom dere? Hvordan og hvor ofte vil dere kommunisere?
Samhørighet
Par,- familie- og samtaleterapeut Grete Gravaas mener teamfølelsen er viktig.
Tenk på dette i forelskelseståka:
- Hvor langt unna kommer dere til være hverandre? Er det lett å reise dit? Hva er kostnadene forbundet med reisingen? Er det tidsforskjell?
- Hvor ofte kan dere forvente å se hverandre og være sammen?
- Hvordan og hvor ofte kan dere kommunisere? Liker du å bruke en del tid på telefon og foran pc?
- Blir jeg lett sjalu? Kan jeg håndtere at den andre har hele sitt sosiale liv et annet sted?
- Er forventningene til hverandre og forholdet avklart mellom dere?
- Hva ønsker dere til slutt med forholdet? Er ønsket en gang å kunne bo samme sted? Eventuelt hvilke muligheter har dere til å få til dette; arbeid, utdanning, få egne venner, besøk av familie.
Kilder: Pål-E Anonsen og Grete Gravaas
- At begge får følelsen av at det er verdt å satse på hverandre, er viktig. Det er viktig at dere har en trygg tilknytning til hverandre, som nettopp er en forutsetning for å tåle den belastningen det er å skulle holde ut i et avstandsforhold. Trygge relasjoner er gode relasjoner. Slik vil du ha opplevelsen av å ikke stå alene i verden, men at du har en du kan stole på selv om det er fysisk avstand, og en som møter utfordringene sammen med deg, sier hun.
Kjærlighet på Skype
Dere er langt fra hverandre og kontakten mellom dere er begrenset til teknologiens duppeditter. Hvordan skal dere da klare å opprettholde kjærligheten og gnisten i forholdet?
- Ingenting kan helt erstatte det å være fysisk nær hverandre. Men i dag har vi mange gode hjelpemidler for å kunne kommunisere fra avstand og oppleve nærhet. Men på Skype eller lignende kan man både se og høre hverandre uten høye kostnader, råder Anonsen.
- Her kan dere gjøre mange ting sammen som dyrker likheter og felles interesser, som for eksempel bake samme brød, spille et spill, si god morgen, dele opplevelser og tanker, legge planer, introdusere venner, se på bilder, ta et glass vin, flørte, eller la dere rive med seksuelt, er hans beste tips.
- Forvent det samme i et avstandsforhold
- Forvent det samme som i alle parforhold, nemlig at du skal oppleve å bli trygget på at dette er et forhold som begge ønsker å være i og at det er gjensidighet i forholdet knyttet til respekt, interesse, tilgjengelighet og omtanke for hverandre, understreker Anonsen.
- For mange skapes slik trygghet av blant annet fysisk og følelsesmessig trofasthet, ærlighet og at det vises med ord og handling at man betyr noe ekstra spesielt for hverandre. Slik trygging skaper tillit, og tillit er viktig i alle forhold for at de skal kunne vare over tid, sier han.
Det er viktig å være engasjert i forholdet, og at dette engasjementet er gjensidig, mener Gravaas.
- Selv om avstanden er stor, er det viktig at man har den grunnleggende følelsen at man er der for hverandre. Det er viktig å være oppriktig engasjert i hverandres liv og ha nær kontakt. Spesielt viktig er det at dette engasjementet er gjensidig. Dere skal ha en sunn avhengighet av hverandre i en parrelasjon, men ikke kreve så mye at den andre føler seg «kvalt».
Hva med savnet?
Å savne eller ikke å savne. Man skal være selvstendig i disse dager, være sin egen beste venn og like å være med seg selv. Er det egentlig lov å savne noen lenger?
- Der hvor forholdet er basert på trygghet og tillit, vil savn kunne være en følelse som kan være fin å kjenne på, og som faktisk kan gi en opplevelse av å være nær selv om den andre er langt borte. Savn er nok en slektning av kjærlighet. Så savn behøver man ikke frykte så mye, men heller la det få være en del av de gode følelsene forholdet gir deg, sier Anonsen.
Men det er viktig å ikke dyrke savnet, forteller Gravaas
- Finn på ting som du synes er hyggelig også når du er alene. Vit også at dere kan dele hva dere har opplevd, og unne hverandre et så godt liv som mulig tross avstanden. Jo tryggere relasjonen er, jo lettere er det.
- Det er viktig å la andre personer enn den du er i forhold med ha betydning for deg, som familie og venner, og søke til disse når ensomheten presser på for mye. Se på det som en mulighet til å tilbringe tid sammen med dem og nyt tiden, sier Anonsen.
Hvordan man kan få avstandsforholdet til å fungere
Karoline Åmli van Gilst (25):
Hva er viktig å tenke på i et avstandsforhold?
- Det er viktig å forsøke å holde gnisten ved like, noe som ikke alltid er like lett ettersom man lever to svært forskjellige liv. Det er da nødvendig å ha jevnlig kontakt, og å dele både små og store hendelser, tanker og følelser. På denne måten kan vi leve oss inn i hverandres hverdag, og det kan bidra til å i hvert fall skape en følelse av nærhet, sier Åmli van Gilst.
- Ikke tenk at dere ikke har noe å snakke om dersom du har hatt en begivenhetsløs dag. Det kan fortsatt åpne dører for mer spennende samtaler. Snakk om følelser og gi betryggelse, – dette betyr dog ikke at dere skal overøse hverandre med kjærlighetserklæringer. Ikke la samtalen gå i kun å fortelle hverandre hvor mye dere savner hverandre. Det blir kjedelig i lengden.
Helt konkret, har du noen tips du kan gi videre?
- Ikke avslutt en samtale negativt. Ikke glem å tenke på deg selv og ditt liv utenfor forholdet. Gjør ting som gjør deg glad, møt venner, ha det gøy og sett pris på at kjæresten gjør det samme. Stol på hverandre. Man kan aldri vite helt sikkert om partneren er til å stole på, men mistillit uten grunn er som en langsom død for forholdet.
Nøkkelfaktor
Å engasjere seg i hverandres forhold blir jo et hakk vanskeligere med avstand, men likevel er det en nøkkelkomponent for få forholdet til å fungere.
- Det aller viktigste er at man finner en måte å involvere seg i hverandres liv som gir begge en følelse av nærhet og kjærlighet. Regelmessig kommunikasjon og samvær som skaper trygghet og tillit, ikke altfor sjeldne besøk, og etablering av felles forventninger og plan for forholdet er trolig nøkkelfaktorer for at avstandsforholdet fungerer over tid, som ikke er ulikt nøkkelfaktorer i vanlige forhold, sier Anonsen.
Gravaas er ening i at det aller viktigste er å være engasjert i forholdet.
- Det er viktig å kunne snakke om følelsene vi sitter inne med og bli lyttet til av den andre. Vite at man er der for hverandre og bare et «tastetrykk» unna. I tillegg er det viktig at begge er engasjert i planleggingen av å treffes og glede seg sammen til det.
Trenger vi avstand?
Pål-E Anonsen mener avstand kan få forholdet til å bli spennende.
– For noen kan det bli mer spennende, romantisk og opplevelsesrikt. Du reiser tross alt kanskje til Paris hver gang dere skal være sammen! Dere holder så å si hverdagen litt mer på avstand. Andre par må forholde seg til de utfordringene som kommer med å bo i samme hus, som å bli enige om hvilken farge det skal være på veggene, hvilken vei sofaen skal stå, hvem som skal gjøre hva, når det bør gjøres, hvilken tv-kanal skal stå på. Alt dette vet vi fremtvinger følelsesmessige utfordringer på løpende bånd, sier Anonsen.
Tips til alenetiden
- Prioriter deg selv: Bli kjent med deg selv også, les spennende bøker som interesserer deg, begynn med en hobby du kanskje har utsatt eller ikke har hatt tid til.
- Gjør ting du vet du uansett ville gjort alene: Se guilty pleasure seriene, gå på shopping og bruk laaang tid. Inviter jentegjengen på middag oftere.
KIlder: Grete Gravaas og Pål-E Anonsen
Kjærligheten kan blomstre i en slik periode, mener Gravaas
- Savnet fører til et mer intenst ønske om nærhet og intimitet. Kjærligheten får sånn sett gode vekstvilkår og det kan bli klarere hvor mye den andre betyr for deg.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 28/03 2016, og sist oppdatert 04/11 2019.