Hvordan være en god venn
Vennskap er særlig viktig i to aldersgrupper
Fem tips som gjør deg til en bedre venn.
- Hvem du ringer når alvorlige ting skjer, er en god test på hvem som er dine nære venner, sier Helge Svare til Kvinneguiden.
Svare er forskningsleder ved senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har en doktorgrad i filosofi og har gitt ut en rekke bøker, blant annet om vennskap og dialog.
- Gode venner stiller opp for hverandre og kan regne med hverandre når ting er vrient. Hvem ringer du til når kjæresten slår opp, får en alvorlig diagnose eller mister jobben? Det er ikke han du spiller tennis med av og til, men en nær venn, sier Svare.
Forskningslederen kan fortelle at nære venner gir oss en trygghet i livet og gjør at vi slipper å føle oss alene. Familien kan dekke de samme behovene, men det å ha gode venner i tillegg gir et ekstra sikkerhetsnett, dersom du for eksempel skilles, bli ruvenner med familien eller hvis noen du er glad i dør.
- Stadig flere velger å leve livet sitt som singel, og da kan vennene fungere som en familie. Vennskap blir særlig viktigere for eldre mennesker når ektefellen faller fra. Det er som ungdom og som godt voksen at vedlikehold av gode vennskap føles viktigst.
For å opprettholde gode relasjoner er det å stille opp for andre noe av det viktigste du kan gjør.
- Gjensidighet er et kjerneideal, og nettopp det er grunnen til at vi som regel har få nære venner. Gode vennskap fordrer krav til at du stiller opp, og dette tar tid og kapasitet.
Dra på eventyr sammen
Svare råder deg til å sjekke hvordan det går med venner med jevne mellomrom, særlig hvis det blir stille en stund. Husk også at det også er viktig å ha det gøy sammen.
- Delt glede er dobbelt glede, og gode venner blir også mennesker du gjør de hyggelige tingene i livet med. Gode venner er mennesker du kan oppleve eventyr sammen med, og gjøre ting du ellers ikke ville gjort.
Nære venner er venner som stiller opp for deg når ting er vanskelige, og som du kan regne med. Det er venner som kjenner deg bedre enn alle andre, og som du deler mye med.
- Det er vanlig å ikke ha så mange nære venner, kanskje mellom to og fem stykker. Vi har en indre og en ytre vennskapssirkel, og når vi snakker om nære venner, er vi i den indre sirkelen.
Sikkerhetsnett
Hvis du leter etter måter å bli lykkeligere på, kan det å jobbe med og opprettholde vennskap kanskje hjelpe. Ifølge forskning kan vennskap nemlig være bedre enn behandling for folk som sliter psykisk.
I en undersøkelse fra 2013, gjort av førsteamanuensis Ragnfrid Kogstad og professor Erik Mønness ved Høgskolen i Hedmark, kom det fram at flere av pasientene i psykiatrien hadde positive hjelpeerfaringer med venner og familie enn med det profesjonelle hjelpeapparatet. Dette var overraskende for forskerne. Undersøkelsen ble gjort blant 850 medlemmer av brukerorganisasjonen Mental Helse, og den viste at et sosialt nettverk også gir pasienter i psykiatrien høyere tillit til behandlingsapparatet. De med mange venner rundt seg, var også mindre utsatt for å ha negative eller krenkende opplevelser med hjelpeapparatet.
Ærlighet varer lengst
I Kvinneguidens populære forum diskuterer brukerne hva de setter pris på i en god venn. Flere trekker frem ærlighet som en viktig egenskap.
«Ei god venninne er der for deg når du har det tungt, feirer med deg når du er glad, støtter deg og er ærlig mot deg. En god venninne prioriterer deg. ikke over alt, men passer på å skape tid til deg», skriver «Johoo» i forumet.
Det er brukeren «antibac» enig i: «En god venninne for meg er ei som jeg kan stole 100 % på, og ei som er ærlig. Tillit er veldig viktig for meg. Jeg synes også det er viktig at ikke bare den ene parten tar kontakt hele tiden. Det er viktig at begge gir og tar like mye.»
Styrke vennskap
Den amerikanske forfatteren Gretchen Rubin har skrevet flere bøker om lykke. I The Happiness project brukte hun et år på å gjøre seg selv lykkeligere ved å forbedre seg på forskjellige områder. Boken ble nummer én på bestselgerlista til New York Times, og er blitt oversatt til mer enn tretti språk.
Et av områdene Rubin prøver å forbedre seg på i boken sin, er vennskap. Hun klarte både å styrke gamle vennskap, gjøre eksisterende vennskap dypere, og få seg nye venner.
«Alle lykkeekspertene understreker viktigheten av å styrke båndene du har til vennene dine, men hvordan gjør du egentlig det?» spør hun i kapittelet om vennskap.
Her er fem punkter:
1. Møt opp
Det er fort gjort å trykke «bli med» når du får arrangementinvitasjoner på Facebook, uten at du nødvendigvis ender med å dra.
Før møtte du opp som planlagt dersom du takket ja til å bli med på noe.
Nå for tiden kommer invitasjonene stort sett over nettet og er mer upersonlige, og det er lettere å ikke møte opp dersom det ikke skulle passe likevel.
Det kan gå utover vennskapet i lengden.
«Hvis du ikke gjør en jevn innsats for å opprettholde vennskapet, vil det ikke overleve», skriver Rubin.
Hverdagen er hektisk for mange, og det er ikke lett å holde kontakten med alle du vil.
Hvis du møter opp, viser du i hvert fall at du bryr deg om personen og du får en sjanse til å opprettholde kontakten.
2. Husk bursdager
Ved å sende en hyggelig melding eller å ringe noen på bursdagen deres, har du en ypperlig mulighet til å ta kontakt med en gammel venn du burde ha snakket med.
Det er også hyggelig å bli husket på, og de fleste setter pris på hilsener på bursdagen sin.
Selv om det ikke er så lett å huske på alle mulige bursdager i hodet, kan du for eksempel skrive ned de viktigste i kalenderen din.
Det finnes også nettsider der du kan skrive inn datoer, og så får du også påminnelser om venner som har bursdag på Facebook.
3. Lytt
Hør etter når vennen din snakker, og vis støtte dersom vedkommende går gjennom noe vanskelig, som problemer i forholdet.
Ikke vær redd for å spørre. De fleste setter pris på at du viser interesse, og det kan føles ganske terapeutisk å få snakket ut om ting med venner.
I verste fall vil vennen din kanskje ikke snakke om det, men da har du i hvert fall vist interesse for hvordan hen har det.
4. Vær generøs
Det å være generøs overfor vennene dine kan få både deg og de rundt deg til å ha det bedre.
«Jeg føler tilfredsstillelse når jeg tenker på gode ting jeg har gjort for andre. Det er en hemmelighet fra voksenlivet; gjør andre godt og føl deg bra», skriver Rubin om temaet.
Å være generøs i form av gaver er en ting, men det å være generøs på et menneskelig plan er en viktigere måte å vise generøsitet på, er Rubins erfaring.
Det kunne være å hjelpe noen til å gjøre noe de alltid hadde hatt lyst til å gjøre, som å starte sin egen bedrift eller skrive en bok.
Det å gjøre vennene sine lykkeligere er helt klart en måte å være generøs på.
5. Bruk sosiale medier
Bruk sosiale medier til faktisk å være sosial, og ikke bare til å vise bilder av ditt eget liv.
Send en melding i ny og ne til en venn det er lenge siden du har snakket med og spør hvordan det går.
Fordelen med å skrive til hverandre fremfor å ringe er at du får gjort andre ting samtidig, dersom du har det travelt.
Bruk også sosiale medier til å avtale noe gøy sammen. Kanskje dere kan få dere en ny hobby? Da får dere enda en ting til felles. Ved å være kreativ blir du også mer effektiv, som kan komme godt med i arbeidslivet.
Vil du lese flere lignende saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!