Manglende sexlyst
Husk at dere er kjærester og ikke kolleger
Hva gjør man når sexlysten er fullstendig borte? Parterapeut tipser.
Vanlige lystdempere
P-piller
Ironisk nok vil p-piller beskytte deg mot uønsket graviditet under samleie ved å stoppe eggløsningen samtidig som p-pillene ofte kan gi redusert sexlyst.
Medisiner
Det finnes mange typer medisiner som vil gi redusert sexlyst, da særlig antidepressiva.
Depresjon
Om du opplever alvorlig depresjon som tristhet, tomhet, verdiløshet og kjenner deg fullstendig tiltaksløs, er dette noe som helt klart vil påvirke alle deler av livet ditt, både sexlyst, søvn og matlyst.
Dårlig selvbilde
Om du er misfornøyd med kropp og eget utseende, er dette noe som helt klart kan gå utover din egen sexlyst. Selv om partneren din helt sikkert synes at du er vakker, hjelper det lite når du ikke føler det selv.
Overgangsalder
Ingen kvinner slipper unna overgangsalderen, og den bringer som regel en hel del endringer i kroppen.
Medisinsk tilstand
Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes, autoimmune sykdommer eller stoffskifte-problem kan alle forårsake lav sexlyst.
Likegyldighet i forholdet
Likegyldighet i forholdet er kanskje det som forårsaker tap av sexlyst aller mest. Selv om dere ikke krangler mye, betyr det nødvendigvis ikke at forholdet er i topp stand.
Stress
Hormonet kortisol øker i kroppen når man er stresset, og dette går også utover sexlysten.
Fødsel og amming
Bekkennerver og muskler strekkes og blir skadet under en fødsel, noe som igjen reduserer følelsene i underlivet. Amming senker østrogennivået i kroppen som holder vaginaen fuktig og fleksibel.
Rutiner på soverommet
Det er en grunn til at man sier at variasjon krydrer sexlivet. Uten dette, vil det fort bli monotont og kjedelig. Om sexlivet deres har blitt redusert til de samme, gamle rutinene, må dere begge handle.
(Kilde: About.com, lommelegen.no)
Hva gjør man om den ene i forholdet har mistet fullstendig lysten på sex, eller kanskje begge har mistet lysten på hverandre, men likevel elsker hverandre?
Sexlysten varierer gjennom livet
Parterapeut Katinka Strøm Lyngroth mener at om den ene eller begge i forholdet kjenner at sexlysten har blitt redusert med tiden, så er det viktig å ta tak i problemet før det blir så stort at man føler man ikke klarer å løse det.
- Dette er noe mange er opptatt av, og kanskje har man sterke meninger om temaet. Men her finnes det ikke ett fasitsvar for alle par. Man må forsøke å se problemstillingen på en nyansert måte, sier parterapeuten.
Hun lister opp typiske eksempler på hvorfor sexlysten dabber av:
- Fysiske og/eller hormonelle forhold kan ligge til grunn, og dette gjelder naturligvis begge kjønn. Har man mistanke om at det kan være tilfelle, bør man oppsøke lege og eventuelt sexolog for å få undersøkt dette.
- Psykiske forhold som stress, depresjon, lav selvfølelse og tidligere traumer kan også være mulige årsaker.
- Det er viktig å være klar over at lysten på sex vil variere med alder og ulike livsfaser. Det er kjent at mange kvinner har nedsatt lyst etter barnefødsler. Generelt er småbarnsperioden ofte en tid som kan være belastende for parforholdet, sier Strøm Lyngroth.
Velkjent for mange er også den berømte "tidsklemma" som kan gjøre seg gjeldende over mange år.
- Med overgangen fra å være "bare" kjærester til å bli en familie, endres ofte fokus til først og fremst å handle om jobb, barn, administrasjon av hus og hjem, og gjerne også noen oppussingsprosjekter i tillegg. Mange par glemmer oppi alt dette å være kjærester, helt til man en dag sitter og føler seg mer som kolleger i et arbeidsfellesskap enn som et kjærestepar, sier parterapeuten.
Selvtillitsproblem
Et velkjent problem i mange forhold hvor man har vært sammen gjennom mange år, er at den ene gjerne begynner å mangle litt selvtillit.
Kanskje føler man seg kjedelig for partneren sin, kanskje føler man seg ikke særlig attraktiv som kjæreste lenger.
Strøm Lyngroth tror det er nødvendig å være helt åpen med partneren sin dersom dette er tilfellet, men man kan også få hjelp hver for seg.
- Dersom den ene parten har store problemer med selvbildet og ikke føler seg attraktiv, kan individuell terapi være gunstig for å arbeide med årsakene til den manglende selvfølelsen. I tillegg er det avgjørende at partneren er støttende og anerkjennende. Opplevelse av å ikke bli verdsatt eller ikke "god nok" for ens partner, kan i seg selv føre til et dårlig selvbilde, mener hun.
Åpent forhold
Det er ikke nødvendigvis slik at man ønsker å forlate partneren, men hva om tankene hele tiden dreier seg om å ha sex med andre mennesker enn sin kjære?
Parterapeuten har selv sett eksempler på såkalte "åpne" forhold.
- Dette er forhold hvor den ene, eller begge, har sex med andre med partnerens angivelige samtykke. Det kan kanskje fungere på et vis, men spørsmålet da er jo hva slags forhold har man med sin faste partner, - og er det slik man ønsker å ha det?, sier Strøm Lyngroth til Kvinneguiden.
Om et åpent forhold skal fungere, er det derfor viktig å diskutere seg frem til eventuelle retningslinjer, samt vektlegge at begge to skal være hundre prosent enige om at det å ha sex med andre er greit.
- Et parforhold er et samspill mellom to komplekse individer, og det er ingen gitt å vite hva som er best for dem hver især, eller for parforholdet som sådan, sier parterapeuten.
- Det beste rådet jeg kan gi par som skulle oppleve noe av dette, er å oppsøke hjelp til å utrede hvor de står, og hvordan de om mulig kan få forholdet til å fungere tilfredsstillende for begge parter.
Les også:
Slik takler du eksen til kjæresten
Tok du ham i forelskelsesrus kan det ha vært en tabbe
Skjønner du deg ikke på mannen din?
Denne saken ble første gang publisert 27/09 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.