De verste julegavene

Her er de verste julegavene du kan få

Artige plastikkpupper, sexy undertøy og piller mot dårlig ånde står ikke akkurat øverst på ønskelisten.

PLASTIKKPUPP I JULEGAVE: - Et år fikk jeg plastikkpupp i julegave. Den ble fort gjemt på loftet, sier Markus Fjørtoft. FOTO: Jenny Mina Rødahl
PLASTIKKPUPP I JULEGAVE: - Et år fikk jeg plastikkpupp i julegave. Den ble fort gjemt på loftet, sier Markus Fjørtoft. FOTO: Jenny Mina Rødahl
Først publisert Sist oppdatert
DROPP DE KJIPE KLÆRNE: En orange bolero, for eksempel, ønsker ikke Henny Lømo eller Marita Johansen seg til jul. FOTO: Jenny Mina Rødahl
DROPP DE KJIPE KLÆRNE: En orange bolero, for eksempel, ønsker ikke Henny Lømo eller Marita Johansen seg til jul. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Tanken som teller

Hva du forventer i gaver handler ofte om hva du selv verdsetter. For noen er det den berømte tanken som teller. Da hjelper det ikke om kjæresten din har blakket seg fullstendig på noe du egentlig ikke bryr deg om.

Kilde: Tone Trollbu, utdannet coach ved Norsk Gestalt Institutt, utdannet pedagog ved Universitetet i Oslo og driver nettstedet Livsstrategi.no.

Se for deg dette:

Du har høye forventninger til akkurat denne gaven, og endelig får du lov til å åpne den.

Men så: det verste du kunne tenkt deg befinner seg inni innpakningen.

Det er da du tenker: hva i all verden tenkte giveren på?

- Å få en dildo fra noen i familien må være det verste jeg kan tenke meg, sier Frøy Strøm til Kvinneguiden.

Venninnene er enige:

- Eller sexy undertøy. Det vil jeg helst ikke åpne foran familien.

- Sokker er heller ikke så kult å få, legger Ingeborg Sandvik og Hedda L'orange til.

Fikk plastikkpupp

- En gang fikk jeg en plastikkpupp i julegave. Den gjemte jeg fort på loftet. Litt kjedelig da mamma fant den igjen ett år etterpå, forteller Markus Fjørtoft.

Hjemmelagde gaver er ikke på ønskelisten til Herman Singh.

- Det er kjipt å få. Noe som er hjemmesnekret eller lagd i sløyden kan droppes, sier han.

Å gi noe stygt interiør må være det verste Marita Johansen kan få i julegave.

- Da er jeg nødt til å ha det i stua når vedkommende er på besøk, sier hun.

Klær som ikke faller i smak går også igjen i kategorien upassende julegaver.

- En orange bolero vil jeg helst ikke få, sier Henny Lømo til Kvinneguiden.

- Jeg liker ikke å bytte ting, så klær er litt vanskelig, sier hun.

Upassende gaver

- Forbered deg til gaveåpningen i forkant av julaften.

Det sier Tone Trollbu, utdannet coach ved Norsk Gestalt Institutt og utdannet pedagog ved Universitetet i Oslo. Hun driver også nettstedet Livsstrategi.no.

- Skuffelse handler alltid om at egne forventninger ikke blir innfridd, forteller Trollbu til Kvinneguiden.

- Det trenger derfor ikke være at det er noe galt med gaven i seg selv, men at den faller til kort mot de forventninger du sitter med i forkant.

Skuffelsene handler ofte om misforståelser, mener hun.

- Gaver har er en viktig tradisjonell og symbolsk handling som sier noe om relasjonen og som i utgangspunktet handler om utveksling av goder.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Det ligger i ryggmargen vår at vi skal gi tilbake like mye som vi får.

- Derfor kan det være nyttig å avtale noen kjøreregler I forkant, tipser Trollbu.

ØNSKER SEG IKKE DETTE: Hverken sexy undertøy eller dildo er ikke på ønskelisten til Hedda L'orange, Ingeborg Sandvik og Frøy Strøm. FOTO: Jenny Mina Rødahl
ØNSKER SEG IKKE DETTE: Hverken sexy undertøy eller dildo er ikke på ønskelisten til Hedda L'orange, Ingeborg Sandvik og Frøy Strøm. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Høye forventninger

Kunsten å vri på tankegangen

  • Om du kan se gaven fra den andre som deres måte å uttrykke deres kjærlighet, takknemlighet eller vennskap akkurat slik du har gjort og ikke vurdere verdien i gaven opp mot hva du selv ville valgt å gi vil den lett få et nytt fortegn.
  • Husk at vi alle er forskjellige og har en tendens til å gjøre så godt vi kan ut fra den vi er og at det kan hende at dine mottagere ikke faller fullstendig for dine gaver heller. Det er helt i orden, alle gaver faller ikke alltid i smak, sånn er det bare.
  • Slipp det materialistiske fokuset og se gavene som et symbol på kjærlighet, tillit, vennskap og takknemlighet og du skal se at du liker det du har fått bedre med en gang.

Kilde: Tone Trollbu, utdannet coach ved Norsk Gestalt Institutt, utdannet pedagog ved Universitetet i Oslo og driver nettstedet Livsstrategi.no.

Når du forventer noe fra andre forventer du gjerne ut fra hvem du er og dine egne verdier.

- Du tolker de gaver du får fra andre ut fra det perspektivet, sier Trollbu.

- Om ikke gaven lever opp til forventingene kan du lett tolke det personlig, som at du ikke er viktig eller verdig tanken, ordene eller kronene.

I realiteten handler det egentlig bare om at dere verdsetter hverandre og gaver ulikt.

- Hva i all verden skal jeg med den her?

Trollbu presiserer at det er viktig å huske på at en gave alltid er godt ment og at avsenderen forsøker å si deg noe positivt med gaven sin.

- Uansett om det er dyp symbolikk i den eller ikke, og uansett om du liker det du har fått eller ikke, sier hun.

Da er det trist om du som mottaker er tydelig skuffet.

- Jeg ville holdt meg unna fraser som: "Å, den trenger jeg ikke!" eller "Hva i all verden skal jeg med den her?"

- Et enkelt "Tusen takk", et smil og en klem holder lenge og bør erstatte alle ord som nedvurderer en gave som kanskje betyr mye for den som gir den til deg, sier Trollbu.

Forstå gaven riktig

KILDER: Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet og Tone Trollbu, coach ved Norsk Gestalt Institutt og utdannet pedagog og psykolog ved Universitetet i Oslo. FOTO: Forbrukerrådet og Livsstrategi
KILDER: Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet og Tone Trollbu, coach ved Norsk Gestalt Institutt og utdannet pedagog og psykolog ved Universitetet i Oslo. FOTO: Forbrukerrådet og Livsstrategi

Har du et følelsesfokus og er skuffet over omtanken du ikke ser i gaven?

Fire tankevekkere fra coachen

Når du får en gave julaften som får skuffelsen til å bre seg gjennom deg, råder Trollbu deg til å tenke litt over dette:

  • Hva var mine forventinger?
  • Hva handlet de egentlig om?
  • Kan det være at vedkommende har andre måter å uttrykke det samme på og at dette likevel er den kjærlighetserklæringen du lengter etter?
  • Kan det eventuelt være at gaver ikke har denne funksjonen for den du utveksler med og at gaven du har fått rett og slett bare er "en ting" fordi sånt gir dere hverandre i julen?

- Se at det at du får gaven i seg selv er et uttrykt for vennskap, tillit, takknemlighet eller kjærlighet, sier Trollbu.

For noen ligger det mye kjærlighet i høretelefoner, for andre like mye i blomster.

- Forsøk å forstå gaven og personen ut fra dem og ikke ut fra deg selv og du vil snart se at skuffelsen blir mindre, tipser hun.

- Gjør en innsats for å bli kjent med den andres ønsker eller vaner og prøv å treff riktig. Eventuelt kan du kjøre på med godord i kortet for å tydeliggjøre hva de små gavene egentlig er ment utrykke, sier Trollbu.

Si dette om du blir skuffet

Hva bør du si når du blir skuffet over gaven?

- Let alltid etter noe positivt ved det du får og ikke gi deg ikke før du finner det, sier Trollbu.

- For eksempel fikk jeg pynt en gang som jeg ikke helt visste hva jeg skulle gjøre med. Da fant jeg først ut at fargen på pynten var en jeg likte veldig godt: "Åh, turkis, det kommer jo til å passe så godt med alt det andre jeg har i den fargen."

- Gjennom det fikk jeg summet meg og skjønte hva gaven symboliserte for den som gav det til meg, da følte jeg meg med ett rørt og takknemlig og sa: "Jeg setter veldig pris på at du gav meg denne, og jeg setter stor pris på deg", sier Trollbu.

Mange skuffelser i Kvinneguidens forum

Brukerne i Kvinneguidens forum ser til å kjenne seg igjen i scenarioet.

FIKK GAMMELT SENGESETT: En av Kvinneguidens brukere fikk et gammelt sengesett av bestemoren sin til jul. Ville du blitt skuffet? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FIKK GAMMELT SENGESETT: En av Kvinneguidens brukere fikk et gammelt sengesett av bestemoren sin til jul. Ville du blitt skuffet? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: M

Her er noen eksempler:

Juletulla:

- Jeg fikk piller mot dårlig ånde. Sånn det reklameres for "prøv gratis i 30 dager"

Samboer fikk konfekt av de samme folkene. Hva tenker folk med? Kan de ikke bare kutte ut å gi julegaver? Jeg blir så skuffet. Jeg legger min sjel i å finne noe som passer hver enkelt jeg handler til.

Yvonne:

- Det merkeligste jeg har fått var da jeg fikk en kopp til 10 kroner fra Rema 1000 da jeg var åtte år. Det skal sies at damen nå gir svært fine gaver, så hun visste vel sikkert ikke hva hun skulle gi meg. Det er jo tanken som teller og koppen har jeg enda.

FrizzleSizzle

- Årets verste julegave fikk foreldrene mine: en DVD om misjonering. Gaven var fra en gammel og veldig kristen tante. Sikkert godt ment.

Anonym:

- Jeg fikk en gang et brukt sengesett av min bestemor. Det var til og med lappet fordi det var hull i det. Det gikk rett i søpla.

- Verste gaven noen kunne gitt meg

Og julegavehistoriene fortsetter...

Mille My:

- Den verste gaven var det min mor som fikk: en og samme vinflaske som jeg gav til min tante året før. I samme innpakking med kortet fortsatt hengende på. Jeg bare spør, hvor frekk kan man være? Eller i alle fall vimsete? De kunne i det minste fjernet kortet.

Reveenka:

- Min mor på 60 år fikk et drikkespill av min kusine på 18. En av tingene man skulle gjøre var å putte en isklump i trusa.

Huldali:

- Hos oss var det mormor som fikk årets verste julegave av sin gamle søster, nemlig en skritteller. Mormor er avhengig av rullator og går bare fra kjøkkenet og inn til stua der hun setter seg i godstolen. Blir ikke mange skritt akkurat! Og hun sa selv: Det er den verste julegaven noen kunne gitt meg!

Husk bytteretten!

Har du kjøpt feil størrelse, eller fått en gave du ikke falt for? Sjekk om du kan bytte.

- Bytteretten er ikke lovfestet, men må avtales før du kjøper noe. Ved bytting kan du levere inn varen du ikke vil ha, og bytte inn i en annen, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Er du i tvil om butikken gir bytterett, eller om den gjelder i hele kjeden, bør du spørre.

I noen butikker har du som oftest bytterett, rett og slett fordi det er så vanlig i den bransjen. Det gjelder bøker og gullsmedvarer, og i mange tilfeller klær og andre tekstiler.

Etter jul er det vanlig at du får bytterett på de fleste varer.

- Husk å ta godt vare på kvittering eller byttelapp. Ved bytting, må varen være ubrukt og uskadd. Du bør også ta med originalemballasjen, noe selger ofte vil kreve, sier Skogly.

For varer kjøpt utenfor fast utsalgssted, for eksempel ved messe- eller dørsalg eller via fjernsalg, altså via internett, telefon og lignende, gjelder angrerettloven, som gir deg mulighet til å angre på kjøpet.

Varer med feil og mangler

Er varen slitt eller skadet, har du ikke bytterett. Hvis det var noe galt med varen da du fikk den, kan du klage på dette.

- Penger igjen?

- Vil du ha en dyrere vare enn den du leverer inn, kan du som regel gjøre det ved å betale mellomlegget. Bytter du til deg en som er rimeligere, vil selger gi tilgodelapp på resten, eller gi deg penger tilbake i noen tilfeller.

Butikken setter vilkårene for dette.

En del butikker tilbyr åpent kjøp; det vil si at du kan levere inn varen du har kjøpt, og få pengene tilbake.

Byttefrist

Det er opp til butikken å bestemme hvor lenge etter kjøpet du kan bytte.

- Variasjonen er derfor stor; alt fra to dager til flere måneder, sier Skogly.

Her gjelder det å undersøke fristen der du handler, og vite at du har mulighet til å komme tilbake innen den går ut.

Mange er tidlig ute med julehandelen, og derfor forlenges ofte fristen for julegavene.

Tilgodelapp

Noen ganger finner du kanskje ikke noe du vil bytte varen inn i. Da kan du få en tilgodelapp.

- Selgeren skriver ut denne, slik at du siden kan bruke dette beløpet. Hvis det ikke er avtalt en frist på tilgodelappen, er den gyldig i tre år, sier Skogly.

Les også:

12 tips som gjør han fornøyd i julen

Julegavene han ikke vet han ønsker seg

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

19 sporty julegavetips

BYTTE JULEGAVEN: - Bytteretten er ikke lovfestet, men må avtales før du kjøper noe. Ved bytting kan du levere inn varen du ikke vil ha, og bytte inn i en annen, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
BYTTE JULEGAVEN: - Bytteretten er ikke lovfestet, men må avtales før du kjøper noe. Ved bytting kan du levere inn varen du ikke vil ha, og bytte inn i en annen, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Dmitry Kalinovsky,+375297500400

De verste bruddene

Bytterett vs. angrerett

  • Bytteretten ved kjøp over disk er ikke regulert ved lov. Dette betyr at retten til å bytte må avtales ved kjøpet, eller at den følger av sedvane eller annen praksis i bransjen.
  • Ved kjøp av varer som utenfor fast utsalgssted, for eksempel ved messe- eller dørsalg eller via fjernsalg, dvs. via internett, telefon og lignende, gjelder angrerettloven, som gir deg mulighet til å angre på kjøpet.

Kilde: Forbrukerrådet

Vanlige unntak

  • Du bør merke deg enkelte unntak. Selger kan opplyse om dem på emballasje, gjennom oppslag i butikken, eller på annen måte.
  • Vanligvis får du ikke byttet hygieniske artikler eller varer som raskt synker i verdi.
  • Planlegger du å bytte inn i salgsvarer, bør du sjekke at du har muligheten til det. Det er nemlig noe mange butikken avslår.
  • Når du handler på salg, er det også vanlig at bytteretten faller bort.

Kilde: Forbrukerrådet