Dårlig vennskap

Er venninnen din egentlig bra for deg?

Kommer venninnen din med spydige slengbemerkninger, manipulerer hun deg eller snakker om deg bak ryggen din? Her er rådene som får deg ut av et giftig venneforhold.

VENNSKAP: Å ha venner er viktig for både fysisk og psykisk helse, og det gjør at vi tilhører et fellesskap. Men ikke alle venner er bra for deg.
VENNSKAP: Å ha venner er viktig for både fysisk og psykisk helse, og det gjør at vi tilhører et fellesskap. Men ikke alle venner er bra for deg. Foto: FOTO: GettyImages
Først publisert Sist oppdatert

- Det mest giftige vennskapet er hvis du har med noen som er illojale å gjøre, altså som later som de er en god venn, men som deler personlige og private ting videre, og benytter det til egen fordel. Det er slangen som har sneket seg inn og som splitter og hersker, sier Kristina S. Moberg til Kvinneguiden.

Hun er psykologspesialist, foredragsholder og driver bloggen psykologblogg.no.

- Vennskap er blant de viktigste relasjonene vi har. Det er relasjoner vi selv har valgt - i motsetning til familie. Mens foreldre-barn relasjonen er asymmetrisk, altså at foreldrene har en annen rolle enn barnet, er vennskap mer symmetrisk. Et sunt vennskap handler om denne symmetrien, at det er et gjensidig og jevnt forhold, der det er lov å være seg selv og man blir likt for akkurat det.

Manipulerer og presser

- Å bruke vennskapet som argument til å manipulere eller presse den andre; «siden vi er venner, må du gjøre sånn og sånn ….», det er tegn på som kan tyde på et giftig vennskap, sier Helge Svare til Kvinneguiden. Han er forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet på HiOA, har doktorgrad i filosofi, og har tidligere skrevet boken Vennskap.

- Det er viktig å innse at den som gjør dette, neppe er noen veldig god venn, påpeker han.

I sin bredt omtalte bok beskriver Helge Svare hvordan filosofer gjennom tidene har argumentert for at det er en sterk sammenheng mellom vennskapet og det gode liv, og at det på samme måte som med vitaminer, virker som om vennskap styrker motstandskraften mot sykdommer.

Motsatt, kan det gå hardt utover helsa om vennskapet er dårlig.          

- Studier har vist at slitsomme vennskap i alvorlige tilfeller kan skape en effekt som minner om utbrenthet, sier Svare.

Han tror noen personer kan være mer tilbøyelige til å sette seg selv i sentrum, og til å manipulere, enn andre.

- Hvis du er i tvil om en venn har gått over streken eller ikke, så spør deg selv: «Hva ville en normalt, hyggelig og oppegående person ha gjort?»

Vennskap er sunt

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

I sin jobb ser Moberg ofte effektene et vennskap kan ha – når det er sunt:

Tegn på et sunt vennskap

  • I barnehagen: Å ta del i hverandres lek og like hverandre.
  • I barneskolen: Flere samtaler. Ta del i den andres tanke- og følelsesverden og utforske omgivelsene sammen.
  • I ungdomstiden: Inkludering, støtte og felles opplevelser.
  • Som voksne: Å ha lignende interesser, aktiviteter og være gode samtalepartnere.

Kilde: Psykologspesialist, foredragsholder og blogger Kristina S. Moberg.

- Både angst og depresjon lar seg best behandle av gode vennskap. I gode vennskap kan man dras ut av sin egen misere og påminnes at det også eksisterer andre der ute. Man kan dras ut av isolasjonen og inn i fellesskapet, påpeker hun.

Hun forklarer at det å ha et godt støttende nettverk og noen å henvende seg til når ting er vanskelig, noen å koble av sammen med og hente styrke fra, har vist seg å ha stressdempende effekt.

- Effekten er også vist å være på cellenivå, med økt beskyttelse av ellers nedbrytende mekanismer, forklarer hun.

Dårlige vennevalg

Selv om vi er ulike på hvor sosiale vi ønsker å være, har alle behov for vennskap, mener psykologeksperten. Hun forklarer at det er regnet som en torturteknikk å isolere folk fra fellesskapet, og det er jo også en straffemetode vi gjerne bruker vår vi oppdrar våre barn: Inn på rommet, vær alene.

Men venner bør velges med omhu.

- Jeg har møtt mange som ser ut til å ha valgt venner i livet sitt som ikke er de beste for dem. Da gjelder det å finne ut hvorfor du velger som du gjør. Kanskje har du dårlig selvfølelse og er vant med - og forventer - lite. Da kan det gjerne oppstå usunne relasjoner, på den måten at den ene hele tiden bruker den andre, forklarer Moberg.

Hennes tips til tommelfingerregel er rett og slett at du skal trives i sine venners selskap. Gjør du ikke det, i alle fall det meste av tiden, kan det vitne om et usunt venneforhold.

- Man bør ha en gjensidighet og kunne stole på den andre. Krangler bør forsøkes løses og dere bør vise omsorg også når ting er vanskelig. Ofte vil to venner som ikke kjenner seg som venner lenger, ha ulike versjoner, og begge vil kunne føle seg sveket av den andre, poengterer hun.

Ønsker ikke å være slem

- Noen har vansker med å være i nære relasjoner. De har vansker med å tåle avvisning, svingninger i humøret, de lukker seg eller blir klamrende. De opplever ofte å gjøre det de frykter mest - å skyve folk vekk fra seg, sier psykologspesialist Kristina S. Moberg.

Faresignaler for et usunt vennskap

Når du over lengre tid ser tegn på at:

  • Det alltid er den samme vennen som er i krise, og det forventes at du alltid stiller opp.
  • Hen er illojal og går bak ryggen din.
  • Hen manipulerer og truer med konsekvenser om du ikke gjør som fortalt.
  • Det mangler gjensidighet og balanse i venneforholdet.
  • Du kjenner at du blir sliten og tappet for energi, i stedet for å bli fylt av energi når dere er sammen.

Kilder: Psykologspesialist Kristina S. Moberg, forskningsleder og filosof Helge Svare

Hvis du ser at andre gang på gang trekker seg ut av ditt vennskapsforhold, kan dette være noe å jobbe konkret med hos deg selv, mener hun.

- Kanskje velger du feil selv, eller det kan se ut til at du gjør noe med relasjonene du er i som skyver folk vekk. Her trengs det følsomt sorteringsarbeid som det kan være nyttig å ha en profesjonell hjelper til, mener hun.

For psykologspesialisten tror ikke det nødvendigvis er slik at personer som forgifter sitt vennskapsforhold med slem oppførsel, ønsker å være slemme, men at de kanskje bare har såpass mange utfordringer selv at de ikke helt evner den nære, gode og trygge relasjonen.

- Vi sier gjerne om et godt vennskap at det tåler alt. Er det riktig å definere det slik?

- Jeg tenker at det er greit å kalle det et godt vennskap selv om man ikke er der i enhver krise. Men det er klart, de nærmeste vennene bør vel kanskje stille opp når krisen kommer? Jeg ser på det slik, at gode venner bryr seg når den ene ligger nede - men det bør ikke alltid være den samme som ligger nede - for da blir det asymmetrisk, påpeker hun.

Snakk sammen

- Når bør vi stille spørsmål ved om det er et vennskap vi bør beholde?

- Når du blir tappet, sliten eller såret over lenger tid kan det hende vennskapet har kommet til en blindvei og nye veier må åpnes, sier Moberg.

Hun synes ikke strikken for hva du skal tåles bør strekkes i det uendelige.

- Men jeg synes vi skal være modige, si fra og spørre hvordan personen egentlig har det. Ofte vil det da komme frem at personen kanskje strever, og at smerten man selv har kjent, egentlig er den andres smerte. Da kan man kanskje komme videre som gode venner, hvis personen som sårer selv forstår at hen ikke holder på sin egen uro og smerte, men påfører den på andre, sier hun, og utdyper:

- I nære relasjoner er det nemlig mange ubevisste mekanismer som skjer. Mitt råd er å snakke sammen og ta opp ting dersom du kjenner at du blir tråkket på, forsøke å ta det opp på en måte som gjør at du inviterer den andre inn i samtalen i stedet for å anklage. Med åpen interesse tidlig i dårlige spor kan dere kanskje slippe å kjøre dere helt fast, foreslår hun.

Gå videre

Heller ikke Helge Svare mener du skal forhaste seg med å bryte et vennskapsforhold, selv om det kan ha surnet litt. I følge filosofen kan det være på tide å bryte når:

- Du føler at vennskapet bryter deg ned, mer enn å bygge opp, over tid. Det med tid er viktig her, en venn bør alltid få flere sjanser, med mindre han eller hun virkelig sviker deg grovt, understreker han.

hva gjør du egentlig når du ønsker å slå opp med en venn? Lager en scene og kaster vedkommende på dør?

- Det enkleste hvis du vil avslutte et vennskap, er nok bare å holde deg unna. Si at du «er opptatt» når vennen vil ha deg med på noe. Eller bare si «jeg har ikke lyst». Det å ta problemet opp i en åpen samtale kan også gå an, men da er risikoen større for at det kan bli en åpen konflikt som det kan bli vanskelig å håndtere, særlig hvis den aktuelle vennen er en del av din større vennekrets, og du vil måtte omgås han/henne senere på større fester og den slags. Det heter ofte at man skal være ærlig, men det må ikke bety at man sier alt, mener Svare.

Livet er en endringsprosess

- Jeg synes ikke folk bør tviholde på vennskap dersom det kjennes som en belastning. Livet er en evig endringsprosess, og du selv endres gjennom livets humpete vei. Det må være lov å få seg nye venner selv om det er et sårbart prosjekt og du står i fare for å skuffe andre. Men du kan ikke gå gjennom livet uten å skuffe andre, sier Moberg.

Og hvem vet, det kan jo være du som er den som blir dumpa:

- Dersom du selv er en som sjeldnere og sjeldnere blir kontaktet av din gamle venninne, så ta det som et signal om at hun går litt videre i sitt eget univers. Men sjekk gjerne ut, det kan jo være andre svar på det. Ikke tvihold, la åpenhet og interesser få styre de gode relasjonene som er så viktige for oss. Tål å miste en venn på din vei, selv om det kan kjennes som en mild kjærlighetssorg, men sørg for å åpne på vid gap for nye. Det er millioner av potensielle gode venner der ute. Livet er for kort til å la dem gå.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!