Si ifra om utroskap
- Du bør tenke deg godt om før du sier fra om utroskap
Du oppdager at venninnen din blir bedratt. Skal du si fra eller ikke?
Psykiske følger av utroskap
Det å bli bedratt av partneren kan ha både psykiske og fysiske følger, og er noe av det mest ødeleggende et forhold kan utsettes for. En studie publisert i Norsk Psykologitidsskrift i 2008, viser at risikoen for psykiske problemer er syv ganger så stor sammenlignet med befolkningen forøvrig.
De 195 personene som besvarte undersøkelsen hadde søkt hjelp hos familievernkontor.
Undersøkelsen viste at det å bli oppdaget av andre, kontra å bli tatt på fersk gjerning av partneren, ga mer angst, stress og depresjon. De fleste oppga imidlertid å ha fortalt om utroskapen selv. Måten utroskapen ble oppdaget på hadde ikke en slik betydning for de som var bedratt.
(Kilde: Norsk Psykologitidsskrift/"En undersøkelse av par som går i terapi"Frode Thuen, Trond Omland )
- Dette er et vanskelig dilemma. Venninnen som får kjennskap til utroskapet, kan enten velge å beskytte seg selv eller ta en risiko ved å fortelle venninnen om utroskapet. Hun kan da risikere at venninnen ikke tror på det, beskylder henne for å være sjalu eller lignende, men sannsynligvis vil hun være takknemlig for opplysningen, sier psykolog og parterapeut Inger Johanne Storesund.
For hva gjør du egentlig om du finner ut at venninnen bedras? Hvilken rolle skal du ta på deg?
- I vennerelasjoner handler det også om å beholde en trygg tilknytning til hverandre som innebærer omsorg, støtte, ivaretakelse og "å være der for den andre» i motgang og medgang. Hva den bedratte venninnen velger å gjøre, er hennes valg. Da kan venninnen kun tilby støtte til valget.
Om du tenker at denne partneren ikke er til å stole eller å satse på, kan du altså si at det er din personlige mening, men at du samtidig respekterer din venninnes valg.
Si ifra om utroskap
Tallene på hvor mange som bedrar partneren varierer, men Folkehelseinstituttets seksualundersøkelse fra 2002 viser at 29 prosent av alle menn og 23 prosent av alle kvinner er utro en eller flere ganger i løpet av livet.
Sjansen for at mannen er utro øker når han er i en bestemt alder.
Henholdsvis 16 og 11 prosent har vært utro med den de er gift eller samboer med.
Men rådene rundt hva du som venninne skal gjøre om du finner ut av det, spriker.
Mye følelser
Samlivsrådgiver og familieterapeut Solveig Vennesland mener du skal være svært forsiktig med å blande deg, med mindre det er venninnen din som spør.
Om du bestemmer deg for å fortelle
Før du bestemmer deg for hva du skal gjøre: Vær helt sikker. Ikke fortell venninnen din om rykter.
Diskuter gjerne med andre venninner først, om dere er flere som vet. Ikke la følelsene ta overhånd, men la fornuften bestemme hva dere gjør.
Når du forteller: Ikke ombestem deg. Har du bestemt deg for å fortelle, må du fortelle hele sannheten. Vær forberedt på mye følelser, og vær forberedt på å besvare spørsmål.
Kilde: Solveig Vennesland
- Jeg tror du skal være veldig nyansert, og tenke deg veldig godt om. Det er mange vinkler på en sånn sak, og du kan gjøre det vanskeligere for vedkommende.
Hun mener mange som hører om utroskap får et veldig behov for å hjelpe, og avverge situasjonen før det går for langt. Likevel skal man ikke nødvendigvis løpe til venninnen sin og fortelle hva man har hørt. Spesielt viktig er det at du er sikker i din sak, om du bestemmer deg for å fortelle.
Ikke fortell om rykter
- Nordmenn sladrer mye om slikt. Det er veldig god kaffeprat. Ofte kan det bli feil, og det er ikke alle som liker at andre går rundt og prater bak ryggen på dem, sier Vennesland.
- Her er det viktig å la fornuften råde over følelsene. Er dere flere venninner, kan dere drøfte det og komme frem til en beslutning sammen. Ikke bli overveldet av følelser, råder hun.
Kan oppleve et dobbeltsvik
Forholdet mellom gode venner handler om tillit, og selv om Vennesland mener du bør tenke deg godt om før du velger å si noe, mener hun at det å få vite at venninnen har visst om utroskapet uten å fortelle deg det, kan gjøre at hun opplever at hun blir sveket av både venninnen og partneren sin.
- Ja, jeg hører jo det fra terapirommet: mange sier «det var dårlig gjort at du ikke fortalte det – da hadde det blitt lettere for meg». Det er ingen oppskrift på dette her. Det er et ekkelt dilemma. Har du blitt spurt om det, eller er helt sikker, kan det hende du vil si det.
Viktig å vite om sykdomsfare
Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs, mener i likhet med Storesund og Vennesland at det er mye å tenke på før du tar en beslutning. Prinsippet om at venninnen din har rett til å vite ting som kan påvirke avgjørelser hun tar senere i livet, bør imidlertid veie høyest. Han legger til at det faktisk går an å leve i et ekteskap der partneren er utro.
- Men venninnen din har også behov for å vite for å kunne ta vare på seg selv. Hun kan for eksempel bli smittet av en kjønnssykdom, og har ingen mulighet til å beskytte seg, fordi hun ikke vet. Akkurat dette er det ikke så mye snakk om, men det er et problem at folk blir smittet av utro partnere, sier han.
Han mener at du som venninne har et ansvar for å fortelle venninnen din om en helserisiko hun ellers ikke beskytter seg mot.
Fortell hele sannheten
Om du så bestemmer deg for å fortelle det du vet, er det for det første viktig at du er sikker på hva du vet, og at du bestemmer deg for å fortelle hele sannheten. Vær forberedt på spørsmål, og svar på alt venninnen din lurer på, mener Vennesland.
- Alle tåler å høre sannheten. Ingen blir syke av å høre sannheten, men det er mulig å bli det av det den innebærer. Om du skal fortelle dette, bør du gjøre det enklest mulig, og du må være forberedt på å få spørsmål. Du kan ikke si at du har hørt dette uten å si hvor du hørte det fra for eksempel. Har du sagt a må du si b, og du kan ikke plutselig trekke deg igjen, understreker hun.
- Og vær sikker, ikke fortell noe som bygger på rykter.
Vil du lese flere slike artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!