Dårlige venner
Derfor bør du slå opp med "bestevenninnen" din
Har du en giftig venn i vennegjengen?
Det sies at vennene våre er den familien vi velger ut selv.
Vennskap er noen av de aller mest viktige og nære relasjonene vi har, særlig i dag, hvor mange flytter på seg, og kanskje bor langt unne både familie og stedet man vokste opp på.
Vennene våre fyller mange roller og nærer ulike sider av oss selv. Noen vennskap er nye, morsomme og kanskje mer overfladiske, andre igjen har bestått fra barndommen, og er det nærmeste vi komme familie uten å ha gener til felles.
Men hva skjer når vennskap ikke er så sunne lengre? Når du plutselig befinner deg i et vennskap som er mer slitsomt enn godt? Når man er i et parforhold er kanskje tiden kommet til å takke for seg, og mumle frem setninger om at man trenger å treffe andre, eller "det er ikke deg, det er meg". Men kan man slå opp med en venn?
Giftige vennskap
Ifølge nettavisen Huffington Post trenger man slett ikke å akseptere vennskap som ikke lenger fungerer, på samme måte som man ikke ville gjort det med en romantisk forhold.
- Begrepet "giftig" venn brukes til å snakke om mennesker i livene våre som er en negativ opplevelsen, forklarer nettavisen.
- Vi er de siste årene blitt mer opptatte av å unngå negativitet og stress i livene våre, og flinkere til å kvitte oss med de som tilfører dette.
I de hektiske hverdagene de fleste av oss har, blir stadig flere klar over at livet er stressende nok om man ikke skal legge til ekstra drama og stress forårsaket av en usunt vennskap.
- Den gode nyheten er at du trenger ikke akseptere et vennskap som ikke får deg til å føle deg vel, eller bidrar til din emosjonelle velvære, forklarer nettavisen.
- Det er din fulle rett å begrense disse menneskene i livet ditt, eller fjerne dem fullstendig.
Psykolog Krisztina Lurås ved Psykologen i Oslo er enig:
- Hvis premisset for et vennskap er at du må ofre deg, dine virkelige behov, følelser og intensjoner, ja da er det å tide at du tar affære i retning av å få avsluttet dette vennskapet, forklarer Lurås til Kvinneguiden.
- Det samme gjelder om du føler at du må gå på akkord med deg selv mesteparten av tiden eller gå på kompromiss i et omfang som føles "for mye". Og hvis du begynner å føle at du mister deg selv.
Hva har forandret seg
Noen vennskap begynner så bra, men forandrer seg over tid. Og om du tar deg selv i å sette spørsmålstegn ved hvorfor det ikke føles så bra som det en gang gjorde, ja da kan det være på tide å reflektere litt over hvorfor.
- Et sunt, pålitelig og nært forhold med en venn kan forbedre livet ditt, men hvis du tar deg selv i å måtte jobbe hardt for å opprettholde et vennskap, kanskje det er på tide å bryte båndene og gå videre, forklarer Lurås.
Til nettavisen Huffington Post forklarer life coachen Susie Moore følgene:
- Dersom et forhold ikke gjør noen ting for deg, ikke støtter deg og ikke er med på å gjøre deg til den beste utgaven av deg selv, ja da er du i din fulle rett til å sette grenser for hvor mye du trenger å tolerere av dette forholdet. Det betyr ikke at du ikke bryr deg som personen involvert, ei heller at du vil slutte å bry deg når dynamikken og nærheten i forholdet forandrer seg.
Tegnene som avsører et "giftig" vennskap
Ifølge Lurås finnes det en del egn å være på vakt ovenfor om du føler at vennskapet ditt har blitt mer slit enn hygge i det siste.
- Legg merke til ord som brukes som får deg til å føle deg dårlig på en eller annen måte, forklarer psykologen.
- Følgende indikasjoner kan være generelle tegn på at et vennskap har blitt 'toxic':
1. Din venn får deg til å føle deg dårlig.
2. Din venn er lite støttende og oppleves som krevende.
3. Din venn er en som kun 'tar' og ikke 'gir' noe som helst tilbake (i form av blant annet forståelse, respekt og omtanke).
4. Forholdet tar energi, er utilfredsstillende og kvelende.
5. Det er ingen likeverd og likestilt posisjonering i vennskapet. Det oppleves som at du ikke har noen stemme.
6. Din venn er upålitelig.
7. Du møter kritikk og motstand fra din venn.
8. Det er liten eller ingen respekt i vennskapet.
9. Din venn prøver å gi deg dårlig samvittighet.
10. Din venn er ikke bekymret over at du ikke har det bra i dette forholdet.
Forskjellige vennskap gjennom ulike faser
Barndomsvennskap som består også når man er voksne er unike, og kjennetegnes av at man omtrent ikke kan huske en tid når man ikke var venner, eller minnes hva det var som fikk vennskapet til å blomstre.
- Etter hvert som man blir eldre dannes som regel vennskap av at man på det tidspunktet har en eller flere fellesnevnere, forklarer PCMC Meta-Coach hos CoachTeam AS, Lene Fjellheim, til Kvinneguiden.
- Man jobber på samme arbeidsplass, man er med i samme barselgruppe, man er i kollokvie-grupper og studerer sammen. Alle disse gjør det lett av vennskap dannes, man befinner seg der og da i en noenlunde lik livssituasjon og dermed har ting til felles.
Men disse varer ikke alltid.
- Det trenger ikke alltid være dramatikk eller uvennskap som gjør at man ikke lenger er like nære som man en gang var, forklarer Fjellheim.
- Noen ganger går livet bare videre og fremover, og man oppdager at sånn bortsett fra omstendighetene man delte da vennskapet begynte, så har man faktisk ikke så mye til felles likevel.
Vet ikke hvordan man skal kutte ut en dårlig venn
Om man virkelig opplever et vennskap som stjeler mer energi fra deg enn det gir tilbake, da er ekspertene skjønt enige om at det er på tide å takke for seg.
- Det første man burde gjøre er jo å snakke med den vennen eller venninnen det gjelder, forklarer Lurås.
- Og ikke la det bli en opplevelse at av man fordeler skyld og er sint, la det heller være en respektfull samtale hvor man forklarer hvordan ting oppleves for deg i dette vennskapet, og hva som må til for at det skal bli bra igjen.
Lurås forklarer at hun opplever at mange fortsetter å omgi seg med venner og vennskap som ikke er optimale fordi de ikke helt vet hvordan de burde gripe situasjonen an og fikse eller ende vennskapet.
- Et vennskap skal berike livet ditt, ikke tappe deg for energi. Prøver du å ta tak i problemet, men opplever at du fortsatt opplever vennskapet som mer stress og bekymringer enn gode ting, ja da bør du nok ta et oppgjør med deg selv også, og se hva du kan gjøre for at vennskapet skal bevares og vokse, forklarer psykologen.
- Når du har tatt opp det som plager deg på en god og respektfull måte, og vedkommende ikke verken ser problemet eller kan tenke seg å gjøre noen med dette, da er det på tide å bryte forbindelsen.
Se på deg selv
Lurås tror mange også kan være tjent med å se på seg selv og egne følelser om man opplever at vennskapet/vennskapene er av den usunne og slitsomme sorten.
- Dersom du selv har en frykt for å være alene, så er det mer sannsynlig at du har problemer med å gi slipp på selv den mest negative personen i ditt liv, forklarer psykologen.
- Det samme gjelder dersom du har blitt avhengig av denne personen for å få deg til å føle deg på en viss måte. Det er ingenting som en god kveld ute med venner for å gi deg et løft, men husk, til syvende og sist så er du ansvarlig for din egen lykke.
I vennskap som i romantiske forhold skal det være rom for at begge parter får lov til å vokse og utvikle seg. Dersom du holdes tilbake av en venn - som kanskje selv er redd for forandring - er det på tide å vinke farvel.
- Om du tar sikte på å vokse og forbedre deg selv, og den andre personen svarer med hån og vantro, at det ikke er noen oppmuntring eller støtte for din innsats, da bør du ta et oppgjør med vennskapet.
Sett grenser og ta en snakk
Det aller første man bør gjøre når man vurderer å avslutte et vennskap, er å ta en snakk med vedkommende om hva man føler og hva som foregår.
- Ikke undervurder det å sette ord på følelsene dine og hvordan du opplever ting på en konstruktiv måte, forklarer Fjellheim.
- Men vær repsektfull og ikke la samtalen bli "skittkasting" hvor anklagene flyr frem og tilbake, og begge ender opp med å såre og bli såret av hverandre.
Fjellheim mener det kan være lurt å snakke om hvorfor dere i utgangspunktet er venner, hva det var som bandt dere sammen i begynnelsen.
- Er denne delte opplevelsen helt over, eller er det noe i vennskapet som gjør det verdt å fortsette, råder coachen.
- Ikke alle vennskap er laget for å vare evig. Noen er intense og viktige akkurat der og da, men etter som man vokser og forandrer seg, blir noen venner fjernere fra oss følelsesmessig. Det er helt naturlig.
Fjellheim råder også til å tenke over den såkalte "spotlight-effekten".
- Alle er jo hovedpersoner i egne liv, og der er derfor lett å overvurdere viktigheten man har i andres liv. At vennen din gjorde noe som du oppfattes som dårlig for deg, gjorde hun kanskje helt uten at du var i tankene hennes en gang.
Avslutt uten drama
Kommer man til den avgjørelsen at vennskapet ikke er til verken glede eller nytte, er det helt på sin plass å avslutte det. Men dette trenges ikke gjøres med dramatiske krangler og beskyldninger mener Fjellheim.
- Takk nei når denne vennen inviterer deg med på noe, men gjør det på en måte som verken er slem eller smålig. Ikke planlegg nye avtaler sammen, og unngå å la deg involvere om hun eller han prøver å lage en konflikt av at du trekker deg unna.
Den amerikanske forfatteren bak boken "The Girl's Guide To Absolutely Everything", Melissa Kirsch, er enig.
- En varsom tilbaketrekning er det beste når man skal avslutte et vennskap, forklarer Kirsch til Huffington Post.
- Ikke kast skitt, ikke snakk bak ryggen til vedkommende. Husk å holde døren åpen for at dere kanskje kan bli venner igjen en gang i fremtiden.
Les også:
Derfor krangler du med partneren din
Slik får du folk til å like deg
Derfor er du en premenstruell møkkakjerring