Komplikasjoner ved samleie
Blod og rifter etter sex
Noe er farlig og noe er ufarlig. Her får du svarene.
Årsaker til blødning etter sex
* Lettblødende, normal livmorhals
* Kreft
* Svangerskap
* Betennelse i livmorhalsen
* Seksuelt overførbare sykdommer
* Polypper
* Endometriose
* Betennelse/sår i skjeden/skjedeåpning/ytre kjønnsorganer
- Årsaken til rifter kan være mange. Etter graviditet sliter for eksempel kvinner med rifter, sier nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, Maria K. Ebbestad til Kvinneguiden.
God glid - også i senga
- Da anbefales det ikke å ha samleie før kvinnen har vært på etterkontroll, den såkalte seksukerskontrollen, hvor legen sjekker underlivet, eventuelle sting og ser at alt er i orden.
Rifter kan også oppstå hvis hun er for tørr eller for trang.
- Utover det kan rifter oppstå om man ikke er fuktige nok i underlivet under samleie. Men dette unngår man enkelt ved å bruke glidemiddel som er egnet for enten vaginal eller analt samleie.
Det kan også være nyttig å sette seg inn i sitt eget tenningsmønster og se om noe kan endres slik at fukten kommer som en naturlig konsekvens.
Viktig å slappe av
Får hun rifter bak ved analsex, kan problemet ligge i at hun er for trang, eller at hun ikke får slappet av nok.
- Om det gjøres feil, kan anal penetrering være utrolig vondt. Å gå rett på sak gjør det vanskelig for kvinnen å nyte akten. Rumpehullet består av to lukkemuskler hvor den ene er koblet sammen med nervesystemet. Hvis kvinnen ikke slapper av og ikke er opphisset, vil denne lukke seg, noe som vil gjøre at inntrengningen vil være vond og ubehagelig, har Silvia Joveng ved Rosakanin.no uttalt til Kvinneguiden.
Jo større han er, jo viktigere er forspillet
Gutter og menn er generelt veldig opptatt av størrelse, skal vi tro mediene. Men er han for stor, og hun for trang, blir det gjerne problematisk i senga. Enkelte kvinner er født så trange, at de trenger hjelp med å utvide skjeden. Da er det lett at huden rundt vagina gir etter.
- Er han veldig stor og hun veldig trang, er det ekstra viktig med forspill for at kroppen skal blir klar for samleie ellers kan man fort får rifter.
Ebbestad anbefaler de som rifter lett å bruke en glatt vibrator og glidemiddel om den skal brukes innvendig.
- Om man allerede har fått rifter anbefaler jeg å bruke klitorisvibrator, og kun bruke den utvendig. Da unngår man å irritere en skade som allerede har skjedd. Bruk alltid glidemiddel for en enda bedre opplevelse. Jeg anbefaler en butterfly-vibrator som lett kan brukes under samleie uten at noen av partene bør holde den, og en vanlig klitorisvibrator til å holde. Bruk den både til forspill og selve samleie.
Hvor lett du rifter, kan også ha med overgangsalder og hormonnivåer å gjøre. Husk at overgangsalderen kan begynne langt tidligere enn mange tror.
"Neseblod" nedentil?
Betydningen av forspill
- Når det gjelder samleie er det veldig viktig å bruke god tid på forspill. Forspill handler også om å bli kjente med partneren din å vite hva som tenner vedkommende. Det kan være alt fra klemming, kiling, kyssing, å dra av hverandre klærne, oral sex. Forspill er en svært viktig del av samleie for mange jenter. Det er dette som gjør henne våt og klar for samleie. Her varierer det fra dag til dag og jente til jenter hvor lang tid dette tar. I tillegg til forspill kan det gjøre sexen ekstra deilig om dere bruker glidemiddel. Ikke bare for de som har problemer med tørrhet. Glidemiddel gjør god sex, enda bedre, sier Maria K. Ebbestad.
Små sår og rifter ved skjedeinngangen kan gi smerter ved samleie. Er skjeden tørr og sår - noe som ikke er uvanlig etter en fødsel og etter overgangsalderen p.g.a. hormonforandringer - kan det også gjøre ondt. Spør legen din om råd, det finnes hjelp å få.
Samleiesmerter kan også skyldes at skjeden er tørr fordi du ikke har lyst på sex, eller ikke er klar for det.
Om du ikke opplever rifter, kan det være du har andre utfordringer under samleiet. De vanligste er støtsmerter og blødninger.
- Som regel kommer blødningen fra livmorhalsen. Der møtes to typer celler, den typen som er inne i livmoren og den typen som dekker overflaten av skjeden. Hos en tenåringsjente er området med celletypen som er inne i livmoren relativt stort, men med årene forsvinner denne inn i livmorhalskanalen, forteller gynekolog Rosa Th. Adalsteinsdottir til Kvinneguiden.
Hun forklarer at denne typen celler er mer sensitive for berøring, og kan lett blø ved kontakt, som for eksempel ved sex. Det blir litt som ved neseblod, altså. Det kan se skummelt ut, men er helt ufarlig.
- Det er ufarlig, men kan jo bli slitsomt og frustrerende. Det går an å behandle det ved å svi på det lettblødende området, under enten lokal bedøvelse eller narkose, sier hun.
Er du fortsatt tenåring og opplever små blødninger, behøver du ikke være redd for å ha fått noe så alvorlig som kreft.
- Livmorhalskreft utvikles over flere år, det begynner med såkalt HPV-smitte som forårsaker celleforandringer. Disse kan enten gå tilbake av seg selv eller utvikles videre og eventuelt til kreft hvis ingenting blir gjort med det. Her i Norge og mange andre land har et screeningprogram som gjør at man kan oppdage celleforandringer og fjerne de før de får sjansen til å utvikle seg til kreft, forsikrer gynekologen.
Er du derimot voksen og ikke har gjennomgått celleprøver jevnlig, og merker at du blør etter sex, bør du ikke vente med å dra til legen.
Blør lettere når du er gravid
Forhåpentligvis er det noe langt mindre farlig enn kreft. Den kan nemlig også være betennelse. Hvis du er gravid kan det også gjerne blø lettere enn ellers.
I følge Adalsteinsdottir skyldes da blødningene at det er økt blodtilførsel til området, og at livmorhalsen har lettere for å blø.
Har du fått en betennelse i livmorhalsen, kan dette komme av for eksempel irritasjoner grunnet bruk av kondom eller andre ting som av en eller annen grunn har vært plassert i skjeden.
Betennelser kan også skyldes infeksjoner, da som regel seksuelt overførte. Disse er det viktig å behandle.
Tommelfingerregelen blir altså: Blør du etter sex, bør du gå til legen og sjekke om det er noe som behøver behandling.
Støtsmerter ved samleie kan være forårsaket av at livmoren er bakoverbøyd (en normalvariant som ikke betyr at noe er galt), graviditet utenfor livmoren, endometriose eller infeksjoner. Hvis smertene ikke går over om dere skifter stilling, så søk lege, skriver sinnetshelse.no.
Les også:
Jentesexen blir ikke bedre enn dette
Flausene du ikke vil gjøre foran kjæresten
Denne saken ble første gang publisert 21/03 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.