Den store bryllupstalen
Aldri mer taleskrekk
Brud, forlover eller bryllupsgjest - her er oppskriften på en vellykket tale.
Talene er en viktig del av en bryllupsmiddag, og de aller fleste bryllup inneholder taler fra brudgom, brudeparets foreldre og forlovere.
I de senere år har det blitt mer og mer vanlig at også bruden holder tale, men det er det ikke alle som er like komfortable med.
Gå rett på sak
- Det er klart det er skremmende å skulle holde tale for første gang. I Norge har vi ingen talekultur, og for mange er bryllupsdagen den første gangen man fremfører noe foran mange mennesker. Mangler man rutine blir man usikker, selv Gro Harlem Brundtland har vært livredd for å holde taler, sier journalist og forfatter Per Egil Hegge, også kjent for sin faste språkspalte i Aftenposten.
Gruer du deg veldig går det an å lage alternative vrier på talen, for eksempel ved å lage en sang eller en film. Be også om at fotografen ikke fotograferer med blits under talen din, det kan få selv de mest erfarne til å stivne.
For mange er det å skrive talen like ille, om ikke verre, som å holde talen. Hegge mener det mest fornuftige er å komme til poenget med en gang.
- Det beste er å gå rett på sak, så unngå å begynne talen med en lang innledning. Poenget du starter med kan gjerne også avslutte talen - det er et godt grep som fungerer i mange slags tekster, deriblant taler, sier han.
Hold det kort
Gode taletips
- Hopp over innledningen
- Bit deg selv i halen - avslutt med det samme poenget du begynte med.
- For å si det brutalt - Kort og dårlig er bedre enn langt og dårlig.
- Husk å bruke ditt dagligspråk. Det gjør deg mer komfortabel, noe som merkes på fremføringen.
- Spill inn talen på bånd, eller enda bedre, på video. Først når du fremfører talen høyt vil du merke hva som bør endres.
- Hopp over detaljerte beskrivelser av ekskjærester og annet brudeparet ikke vil synes det er hyggelig å ha med i en tale.
- Snakk direkte til hovedperson(ene).
- Rutine gir trygghet, så øv, øv og øv!
Har du en god start og slutt på talen har du kommet langt, men for å unngå at gjestene begynner å kjede seg bør du være så kort som mulig. Jo lenger talen er, desto bedre må den være for at du skal holde på oppmerksomheten til tilhørerne.
- Fem minutter er mye, spesielt hvis det er mange taler som skal holdes i løpet av middagen. Sentrale personer, som for eksempel brudens far, har noe mer rom, men det skal være gode grunner for å overstige de fem minuttene. Jeg har selv opplevd å være i en 60-årsdag der det ble holdt 27 taler, som alle var for lange, og ingen var spesielt gode. Det ble lenge å vente på desserten, sier Hegge.
Ingvild Storvand Wivel er tekstforfatter, og har 20 års erfaring med å skrive tekster. Hun stiller seg bak Hegges anbefaling om å holde det kort;
- Lange taler er det verste som finnes - de blir alltid kjedelige, sier hun.
Hun anbefaler at du før du begynner å skrive selve talen, lager en disposisjon over punkter du vil ha med. Da blir det enklere å få en god flyt i teksten, og du får med de viktigste poengene.
- Felles opplevelser, humoristiske episoder, egenskaper hos den du holder talen for og minner dere har sammen er et godt utgangspunkt for hva talen kan inneholde. I tillegg til egen oppfatning og egne opplevelser kan det være verdifullt å få flere vinkler, så kontakt gjerne andre som kjenner personen godt for innspill, anbefaler hun.
Presenter deg selv
Dersom du ikke er brud eller brudgom er det ikke sikkert at alle gjestene vet hvem du er. Sørg derfor for kort å få frem i talen hvem du er.
- Men når du har fortalt hvem du er, da skal fokuset være på hovedpersonene. Ikke snakk om deg selv - det er ikke deg det dreier seg om denne dagen. Husk også på at du skal snakke til både brud og brudgom. Det er naturlig at du har en sterkere relasjon til den ene, for eksempel som forlover, men ikke glem den andre helt, sier tekstforfatteren.
Når du føler deg ferdig med å skrive ferdig talen begynner øvingen. Les talen høyt flere ganger. Da vil du merke hvilke ord og setninger som ikke fungerer like godt muntlig som skriftlig, og som du derfor bør bytte ut. Justér rekkefølgen på ordene eller skift dem ut slik at uttalen blir naturlig og muntlig, og bruk ditt eget dagligtalespråk.
- Les gjerne talen foran speilet, om igjen og om igjen, helt til den sitter. Det kan også være lurt å teste talen foran en annen, som kan gi deg en ærlig tilbakemelding du kan justere etter, sier hun.
Og til slutt - det høres kanskje selvsagt ut, men det må med:
- Ikke dra fram pinlige episoder og ekskjærester, men forsøk å holde en varm og personlig tone talen gjennom, sier Storvand Wivel.
I dette klippet fra filmen "Four weddings and a funeral" ser man et godt eksempel på hvorfor man ikke bør gjøre ekskjærester til en del av talen sin.
</p> </div>
Les også:
Finn din stil til bryllupsdagen
Norske kvinner er redde for denne brudekjolefasongen
Slik blir bryllupsbildene best
Denne saken ble første gang publisert 16/04 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.