Tbane i London

Slik reiser du kollektivt i London

12 millioner mennesker, 270 T-banestasjoner og 750 bussruter. Trafikknettet i London er stort, men ikke nødvendigvis kaotisk.

MANGE MENNESKER: Det kan være trangt om plassen i London sentrum. Forbered deg godt for å unngå kaos. FOTO: Jim Linwood flickr.com
MANGE MENNESKER: Det kan være trangt om plassen i London sentrum. Forbered deg godt for å unngå kaos. FOTO: Jim Linwood flickr.com
Først publisert Sist oppdatert

- Det er mye som kan unngås med noen enkle triks, sier Harkaran Gill.

Han har bodd i Sør-London hele livet, og pendler til kontoret i sentrum hver dag. Etter mange år på både buss, bane, tog og sykkel, har han god oversikt over hva som fungerer og ikke.

- Jeg har nok lært endel opp gjennom årene, og kombinerer gjerne forskjellige kollektivformer, alt ettersom hvor jeg skal, sier han.

Gill skjønner godt at det kan være vanskelig å navigere i en av verdens største metropoler.

- Det er lett å ende opp på feil bane til feil tid, og ikke komme seg av flekken. Jeg ser ofte turister som helt tydelig har havnet midt i et kaos de ikke vet hvordan de skal komme seg ut av, sier han og legger til at mange ikke tør å spørre om hjelp.

- De fleste er veldig hjelpsomme i denne byen, så det er bare å spørre. Likevel er det best å tenke ut en plan på forhånd, slik at man kommer opp i så få stressende situasjoner som mulig, mener Gill.

Tre baner du bør styre unna

Dette bør du vite:

- Det finnes 11 fargekodede t-banelinjer i London. De fleste baner går hele dagen fra klokken 05.00 til 00.30. Det samme gjelder bussene.

- Rushtidssatser starter klokken 06:30, varer til 09:29 og begynner igjen fra 16:00 til 18:59. Det er billigere å reise utenfor rushtiden, også kalt off-peak.

- Gå inn på tfl.gov.uk/journeyplanner for å planlegge reiseruten din. Her legger du inn destinasjonene du ønsker å besøke, og får forslag til hvordan du kommer deg dit.

- Skaff deg et oysterkort. Det er det billigste og enkleste alternativet. Du kan fylle på ettersom du reiser, eller kjøpe familekort eller reisekort. Alt kan legges inn i oysterkortet ditt.

- Husk alltid å registrere kortet ditt både når du går inn og ut. Dette gjelder også de stedene hvor det ikke er sperringer, som foreksempel på DLR.

- Det finnes flere kollektivtrafikksentre som du kan oppsøke hvis det er noe du lurer på. Du finner dem på disse stasjonene: Euston Railway Station, Liverpool Street, Heathrow, Picadilly Circus og Victoria.

- TFLs nettside kan også gi deg mange svar

- I tillegg til buss og bane, kan du reise kollektivt med tog (DLR, National Rail) og båt.

Kilde: TFL (Transport for London)

Det er for eksempel noen baner man bør være spesielt obs på i rushtiden, ifølge Gill. Han mener man bør unngå rushtiden så godt man kan, men er enig i at det ikke alltid er mulig.

- Det sier seg selv at de fleste banene er stappfulle i rushtiden, men Victoria line er en av de aller verste, spesielt rundt Victoria. Å prøve å komme seg på en bane der rundt halv ni-ni på morgen er nesten umulig, sier Gill.

Han foreslår også å holde seg langt unna Northern line. - Siden denne går rett gjennom London fra sør til nord, og ikke minst linker opp mot alle de andre linjene, er dette en spesielt travel linje, forteller han.

Likevel er det Central line som kommer høyest opp på Gills liste over de travleste t-banelinjene.

- Central line er hovedpulsåren i byen, med populære stoppesteder som Liverpool Street, Oxford Circus og Notting Hill. Her er det både mange pendlere og turister på en gang. Denne linja er dessuten helt forferdelig varm om sommeren, etter min mening, legger han til.

Det er også lurt å være oppmerksom på de store t-banestoppene som også er togstasjoner.

- Victoria, Waterloo, Kings Cross, Paddington, Liverpool Street og London Bridge er typiske tidstyver, sier Gill.

Tog, bane eller buss?

Cathrine Guttormsen flyttet til England for over fire år siden, og pendler daglig fra Colchester i Essex til London sentrum. Hun er enig i at man bør unngå rushtiden så godt man kan, men mener det ellers er enklere å reise med t-banen i London enn hva mange tror.

- Det er effektivt og lett å finne frem. Problemene kommer hvis det stopper opp et sted, fordi de aldri har noen plan b. Hvis plan a ikke fungerer, så ender det som oftest med fullstending kaos, men da er det ikke så mye annet å gjøre enn å vente, forteller Guttormsen.

Hun synes derimot at tog og bussforbindelsene i London kunne vært bedre. - Selve dekningen er god, det går busser og tog overalt, men det er ofte forsinkelser, mye ulykker i trafikken og veinettet rundt London er hardt belastet.

- Togene er også avhengige av gode værforhold, mye på grunn av at strømnettverket ligger i bakken. For mye vann, løv eller snø fører ofte til full stopp i timevis. Se derfor an været før du velger å reise med tog, sier Guttormsen.

Gill velger buss når han skal reise kortere avstander, men alltid utenfor rushtiden. - Hvis ikke kommer jeg aldri frem. Han minner likevel om at bussen er billigere, og dessuten gir bussturen deg en flott mulighet til å se byen og få oversikt over hvor du er. - Du blir mye bedre kjent med byen hvis du reiser med buss, sier han.

Hold deg oppdatert

BUSSKØ: Bussene kan være et fint alternativ hvis du ønsker å se mer av byen, så lenge du holder deg unna rushtiden. www.cpgrey.com
BUSSKØ: Bussene kan være et fint alternativ hvis du ønsker å se mer av byen, så lenge du holder deg unna rushtiden. www.cpgrey.com

Uansett hvilken type kollektivtransport du velger, er det alltid lurt å holde seg oppdatert, mener både Gill og Guttormsen.

LONDONKJENNEREN: Harkaran Gill er født og oppvokst i Sør-London. Han har flere tips til hvordan du kommer deg fra A til B i storbyen.
LONDONKJENNEREN: Harkaran Gill er født og oppvokst i Sør-London. Han har flere tips til hvordan du kommer deg fra A til B i storbyen.

- Alt vedlikeholdsarbeid foregår hovedsaklig i helgene, så hvis du skal bruke kollektivtransport i helgen bør du sjekke om det er noen avstenginger på den banen du trenger å ta, sier Guttormsen.

Gill understreker også at det finnes flere smarte teknologiske tilbud som gir deg full oversikt.

-Liveappen for bussene er uunnværlig. Den forteller deg når neste buss kommer, slik at du slipper å stå og vente. Det er spesielt supert i det sure vinterværet, sier han.

Han anbeflaler også å følge TFL (Transport for London) og bytogene på Twitter. Oyster Master-appen er også nyttig for de som ønsker å holde styr på hvor mye penger som går til kollektiv reising.

- Hvis du registrerer Oyster-kortet ditt, og laster ned appen, så har du alltid kontroll på hvor mye du har brukt og hva du har igjen, sier Gill.

Bruk beina

Gill tror også at mange turister ikke er klar over hvor nærme mange av t-banestoppene er hverandre. - De fleste turister reiser ikke utenfor sone 1 og 2, og her er avstandene relativt små. Mange ganger er det mye mer behagelig å gå mellom stasjonene enn å presse seg inn i en overfylt t-bane, sier han.

T-BANEN: Det er ikke nødvendigvis umulig som turist å bevege seg rundt i rushtiden, men noen baner er det lurt å holde seg unna. Central Line, Northern Line og Victoria Line blir fort stappfulle. FOTO: oxfordianworld flickr.com
T-BANEN: Det er ikke nødvendigvis umulig som turist å bevege seg rundt i rushtiden, men noen baner er det lurt å holde seg unna. Central Line, Northern Line og Victoria Line blir fort stappfulle. FOTO: oxfordianworld flickr.com

- Covent Garden og Holborn er for eksempel bare en kort spasertur fra hverandre. Skaff deg et turistkart, bruk Google Maps eller spør deg frem. Det er lettere enn du tror, oppmuntrer Gill.

TIPS!

- Docklands Light Railways (DLR) er et godt alternativ til t-banen i London. Disse togene er sjeldent like fulle, og tar deg raskt rundt.

- The overground (de oransje togene), som går over bakken, er bredere og som oftest mer komfortable enn t-banelinjene.

For dem som ikke er redd for venstrekjøring, kan sykling også være et fint alternativ. - Barclays-syklene er gratis den første timen, og du finner dem overalt. De er solide sykler som det er enkelt å komme seg rundt på.

Han understreker likevel at det er viktig å bruke hjelm og forholde seg rolig i trafikken. - Ikke ta noen sjanser, det er det ikke verdt, avslutter han.

Se også:

T-banestasjonen innredet med IKEA-møbler

Hvor god er du i engelsk?

LEI EN SYKKEL: Barclays-syklene finnes overalt i storbyen. Den første timen er gratis. FOTO: egfocus flickr.com
LEI EN SYKKEL: Barclays-syklene finnes overalt i storbyen. Den første timen er gratis. FOTO: egfocus flickr.com

Disse knepene bruker lommetyvene

Dette visste du kanskje ikke om fly