Insekter og parasitter
Skrekk og gru - dette er ekstremt ekkelt
Det får deg til å grøsse på ryggen, men tilfellene er heldigvis av de sjeldne.
Finnes det noe eklere enn tanken på at edderkopper og parasitter kravler rundt i kroppen din?
Stort sett er dette heldigvis noe som bare skjer i mareritt eller science fiction-filmer.
Likevel har det faktisk hendt noen ekstremt uheldige mennesker i virkeligheten.
Ifølge tidsskriftet New England Journal of Medicine kom en 70 år gammel taiwansk mann til legen og klagde over at han hadde klødd i det høyre øret i et par måneder, og hatt det forskerne kaller a sense of fullness, eller en følelse av at det var fullt der inne.
Da forskerne undersøkte han, fikk de overraskende nok se at dette stemte.
Fanget på film
I øret hans fant forskerne både en rekke voksne midd, og flere middegg. De så ut til å ha det helt fint - noe eggene som ble lagt der inne også vitner om.
De taiwanske legene som behandlet mannen foreviget ørelivet på film:
</p> <p>Ifølge Ian Storper, en øreekspert ved amerikanske New York Head and Neck Institute, er midd i øret en ganske sjelden sak. Andre insekter kravler derimot hyppigere inn i folks ører.</p> <p>- Det er mye vanligere å se kakerlakker i ørene til folk, har han uttalt til nettstedet <a href="If%F8lge%20Ian%20Storper,%20en%20%F8reekspert%20ved%20amerikanske%20New%20York%20Head%20and%20Neck%20Institute,%20er%20midd%20i%20%F8ret%20en%20ganske%20sjelden%20sak.%20Andre%20insekter%20kravler%20derimot%20hyppigere%20inn%20i%20folks%20%F8rer.%20%2013%20Det%20er%20mye%20vanligere%20%E5%20se%20kakerlakker%20i%20%F8rene%20til%20folk,%20sier%20han%20til%20nettstedet%20LiveScience,%20og%20estimerer%20at%20han%20har%20sett%20et%20par%20dusin%20slike%20tilfeller%20i%20sin%20karriere.%20Som%20regel%20er%20kakerlakken%20d%F8d,%20men%20noen%20ganger%20blir%20den%20ogs%E5%20funnet%20i%20fin%20form.">LiveScience.</a> </p> <p>Han forteller at han har sett et par dusin slike tilfeller i sin karriere.</p> <p>Som regel er kakerlakken død, men noen ganger blir den også funnet i fin form.</p> <p> <em>(Kilde: Forskning.no)</em> </p> </div>
Våknet med saksedyr i øret
Preben Ottesen, avdelingsdirektør, dr.philos. ved Avdeling for skadedyrkontroll hos Nasjonalt folkehelseinstitutt, har liten tro på at biller og kakerlakker bosetter seg i øret eller andre kroppsåpninger hos mennesker.
- At de ved uhell kan komme inn, kan nok skje, men det er ikke noe å leve av der inne, sier Ottesen til Kvinneguiden.
Ottesen har likevel hørt om spesielle tilfeller.
- Saksedyr søker om morgenen til hulrom og sprekker der de kan gjemme seg om dagen, og jeg vet med sikkerhet at mange har våknet med disse i ørene. Men de kommer seg raskt ut når man våkner, sier Ottesen mens han understreker:
- Ingen insekter lager reir og oppdretter sitt avkom i mennesket, med unntak av skabb. Lus lever utenpå oss, ikke i oss, sier han.
Entomolog Torstein Kvamme, som til daglig er rådgiver ved Norsk Institutt for Skog og Landskap, støtter også oppom at insekter i øret gjelder sjeldne tilfeller.
- Insekter, for eksempel saksedyr, er dyr som lever av råtne plantematerial, så om man skulle fått noe sånt i øret sitt, ville det i utgangspunktet være et helt annet problem i øret fra før av, sier han til Kvinneguiden.
Orm under huden
Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken, har sett flere tilfeller av flercellete parasitter, eller orm, som har kommet under huden på mennesker.
- Mennesker kan for eksempel få en allergisk reaksjon av en larve av hundens hakeorm. Hakeorm finner veien rett til lungene, hvor de modnes til det voksne stadiet, hostes opp, svelges, og biter seg fast i tarmene hvor de suger blod, forteller Hasle til Kvinneguiden.
Hakeormlaver aner ikke hvor de skal, og gir det som heter larva migrans eller creeping eruption.
- Det er også noen andre ormer som kan krype under huden, men er svært sjelden: Dirofilaria er rundormer fra andre pattedyr som kommer i feil vert - mennesket, sier legen videre.
Kattens rundorm, Toxocara cati, har for eksempel larver som kan invadere netthinnen hos mennesker.
- Parasitten er vanlig hos katter, men øyekomplikasjoner hos mennesker er veldig sjelden. Men det anbefales ikke at barn spise sand fra sandkasser, sier Hasle.
Skrekkeksempel
Orm under huden vil som regel lett kunne kureres, men det finnes grufulle eksempler på enkelte parasittinfeksjoner av orm som forårsaker både enorm lidelse og død.
Hasle nevner Sparganose, forårsaket av bendelormlarver.
Infeksjonen overføres ved inntak av forurenset vann, inntak av andre mellomverter, for eksempel frosk eller slange, eller gjennon kontakt mellom andre mellomliggende verter og et åpent sår eller slimhinnene.
Sparganose er mest utbredt i Øst- Asia, men tilfeller har blitt beskrevet i land over hele verden inkludert USA. Diagnosen stilles vanligvis ikke før sparganose- larvene har blitt kirurgisk fjernet.
Mennesker er tilfeldige verter i livssyklusen mens hunder, katter og andre pattedyr er definitive verter. Hoppekreps, som er ferskvann-krepsdyr, er de første mellomvertene, og ulike amfibier og reptiler er andre mellomverter.
- Insektlarver er noe helt annet. Samlebetegnelsen på insekter som invaderer pattedyr er myiasis.
- En av de mest spektakulære er den søramerikanske arten Dermatobia hominis. Disse fluene legger egg på mygg som i neste omgang stikker mennesker. Dersom D.hominis-larvene er blitt klekket i mellomtiden, kan larvene gå over fra myggen til mennesket. Dermed slipper D.hominis-mødrene å utsette seg for faren ved å legge egg direkte på mennesker, forteller Hasle.
Tilfeller i Norge
Kvamme forteller at kakerlakker kan lage eggkapsler, og dette kan følge med i kofferten eller i suvenirer fra ferie.
- Det mest vanlige er veggdyr, men det er som regel ikke noe som innvaderer kroppen, sier han.
Ottesen mener at lite du kan få med deg i bagasjen etter ferien, vil i ettertid kunne angripe deg.
- Det som kan bosette seg i deg, er larver av ulike spyfluer. I Afrika og Sør-Amerika er det noen gjengangere som borer seg inn i hud hos dyr og mennesker, og lever av verk og puss i sårene de forårsaker.
- Også i Norge har norske spyfluelarver etablert seg i åpne sårområder hos noen mennesker. En bestemt loppe i Afrika kan bosette seg i foten din og lage byller. I sjeldne tilfeller kan larver av reines hudbrems (en flueart, journ.anm.) finne veien til øyne, men vil snart dø. De kan imidlertid forårsake store skader innen den tid, sier Ottesen.
Kvamme mener at vi i Norge ikke behøver å bekymre oss nevneverdig for dette.
Men det hender fra tid til annen utenlands.
- Det finnes tilfeller hvor insekter har krøpet inn i kroppsåpninger på mennesker, og det finnes en del parasitter i for eksempel Sør-Amerika som kan gjøre nettopp dette. Det gjør fryktelig vondt, sier Kvamme til Kvinneguiden.
Kvamme tror ikke at insekter kan komme inn i kroppen uten at man merker det.
Og insektet vi i Norge trenger å bekymre oss mest for, er den nokså uskyldige vepsen.
- Det mest skadelige og dødelige insektet for mennesker i Norge er veps. Dødsfaren gjelder dem som er allergisk. Dette kan man vaksinere seg mot.
- Man kan svelge en veps, og stikker den deg i halsen kan jo dette være farlig. Men om man svelger den vil den ikke drive å surre rundt i magesekken og "slå leir" der, sier han.
Å få mark i magen er relativt vanlig hos små barn, men selve marken overlever ikke i magesekken.
- Barnemark lever ikke i magesekken, der dør de av syren. Eggene klarer derimot å passere, deretter vokser marken opp i endetarmen, forklarer Ottesen.
-Tilpasser seg miljøet
Parasitter angriper stort sett dyr. Men i de tilfellene det har skjedd at mennesker har fått insekter eller parasitter inn i kroppen, kan man jo lure på hvordan det er mulig for krypene å livnære seg der inne.
Ottesen forklarer:
- Parasitter er spesialister på å leve inni dyr, og får mat og oksygen fra verten. De stiller i en annen klasse enn insekter. Vi snakker oftest om rundormer, ikter og andre dyr, sier han.
Kvamme forteller at parasitter er utviklet til å tilpasse seg miljøet.
- For at parasitter skal kunne overleve er det flere ting de må ha tilgang til: oksygen, næring og nok vann og mat.
Parasitter på mennesker
Mangofluelarver:
Avkommet til en spyflue, kan vokse seg stor under huden på mennesker.
- Det er sjelden nordmenn får det, men det var en dame som hadde en slik i benet for noen dager siden. Hun sendte den til meg i et glass med klar sprit, slik at jeg kunne identifisere den, har Hasle uttalt til NRK.no.
- Spyfluene spyr ut eggene sine, og når de blir til larver krabber larvene over i klær vi har lagt fra oss på bakken.
- Deretter krabber de videre over på huden når vi kler på oss.
- Du oppdager larvene ved at det klør, og etter en eller to uker utvikler det seg til å bli en byll. Når byllen sprekker, kommer det ut en larve på størrelse med en fingernegl.
- Har du en byll og mistanke om at en mangolarve krabber rundt under huden din, kan du smøre vaselin på byllen. Da tetter du igjen slik at larven til slutt blir nødt til å "titte ut av byllen" for å trekke luft.
- Mangofluelarvene finnes overalt i tropene og subtropene.
Larveutbrudd:
Dette kan likne utslett på huden og skyldes en hageorm-larve fra en hund som ikke finner veien ut av menneskekroppen.
Orm i huden ser de omlag ti ganger i året bare på Reiseklinikken, så det er ikke uvanlig at nordmenn får det på ferie.
- Du kan få det av å komme nær hundeavføring, og kan merke at huden klør.
- Deretter vil du se en rød flekk på huden som beveger seg noen få centimeter hver dag.
- Dette er en larve som kryper rundt under huden på deg.
- Larven skulle vært på en hund, der den selv finner veien ut gjennom tolvfingertarmen. Det klarer den ikke på mennesker, derfor vandrer den bare rundt under huden til den dør.
- Du kan bli behandlet ved å legge tørris over der larven er til den dør. Forsøker du å skjære den vekk mens den fremdeles er levende, vil den alltid klare å flytte på seg før du får tak i den.
Sandlopper:
Sandloppehunnen kan legge egg under huden på mennesker, for eksempel på føttene. Det kan se ut som om du har fått en fotvorte.
- Hvis du titter under neglen på stortåa kan du se en liten sort flekk, som stadig vokser seg større og større.
- Når flekken har blitt en halv centimeter krabber sandloppen ut, og etterlater seg et hulrom det kan bli betennelse i.
- Sandloppene kan fjernes med en steril nål hos legen.
- De finnes i Sentral-Amerika, Sør-Amerika, Vest-Afrika, Øst-Afrika og på den indiske halvøy.
Amøbedysenteri:
Amøbedysenteri er en tykktarmsbetennelse som gir deg avføring som bringebærgelé.
- Det er veldig sjelden. Jeg tror det er kanskje ett tilfelle av det hos nordmenn på kompetansesenteret for tropesykdommer på Ullevål i året, opplyser Hasle.
- Det kommer av små parasittamøber som smitter via avføringen.
- Den stygge utgaven av sykdommen, kommer hvis kroppen er svekket. Da kan amøbene gnage seg vei gjennom tarmen og spre seg til resten av kroppen.
- Du får blodig diaré, og amøbene kan opprette en byll på leveren.
- Amøbene finnes i hele verden, men smitter som oftest i varme land med dårlig kloakksystem.
- Mange blir smittet når maten i tropelandene ikke er tilstrekkelig varmebehandlet.
(Kilde: NRK.no, Videnskab.dk)
Les også:
Denne billen sprer seg raskest i Norge
Slik blir du kvitt edderkoppene
Så ofte bør du bytte kjøkkenkluten
Denne saken ble første gang publisert 23/05 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.