Reise

Reis hit før det synker!

Hit må du reise mens du enda kan.

SYNKER: Vakre Venezia synker 2 milimeter i året.
SYNKER: Vakre Venezia synker 2 milimeter i året. Foto: FOTO: Trivago
Sist oppdatert

Noen av oss reiser utelukkende for sol og strand. For andre igjen er det shopping og deilige matopplevelser som lokker når ferien står for døren. Storbyturer og kultur blir bare mer og mer populært blant reiselystne og pengesterke nordmenn, mens andre igjen reiser for å tilbringe etterlengtet alenetid og romantiske dager sammen med sin utkårede.

Men når det gjelder de av oss som reiser for å se verden, utvide horisonten og oppleve natur og nye steder, ja da er det en del opplevelser som man kanskje ikke burde utsette så veldig lenge før man booker.

Flere av verdens mest spektakulære naturfenomener, byggverk og steder står nemlig i fare for å faktisk ikke eksistere i fremtiden på grunn av klimaendringer, forurensning og masseturisme.

- Verden i dag består av mange utrolige severdigheter, men klimaendringer og forurensning truer eksistensen til noen av de mest fantastiske underverkene, forklarer Kristin Jacobsen hos Trivago til Kvinneguiden.

- Vi kan faktisk være en av de siste generasjonene som har muligheten til å oppleve spektakulære steder som Venezia, Dødehavet og Madagaskar.

Nå-eller-aldri reisemål

Liis Kaskpeit hos Hotels.com tror også disse er steder man bør unne seg en tur til om det står høyt opp på ønskelisten å reise hit.

- Selv om det nok ikke skjer sånn i helt nærmeste fremtid at Venezia blit borte og Taj Mahal faller sammen, så er det ingen tvil om at mange av disse kjente og fantastiske destinasjonene kan bli alvorlig påvirket av klimaendringer, og kan i beste fall endres og i verste fall bli borte med tiden.

Her er stedene du bør besøke før det er for sent:

Dødehavet

På bare 85 år har Dødehavets overflate krympet fra 1050 til 600 kvadratkilometer.

VIPS, SÅ ER DET VEKK: Dødehavet synker med 1 meter i året. Reis hit før det er for sent.
VIPS, SÅ ER DET VEKK: Dødehavet synker med 1 meter i året. Reis hit før det er for sent. Foto: FOTO: Tracy Hunter/Trivago

Dødehavet, som ligger i grenseområdet mellom Israel og Jordan, er berømt som innsjøen det ikke går an å synke i, som ligger på jordens dypeste punkt under åpen himmel og som har en saltholdighet på utrolige 31,5 prosent.

Men vannet synker. Raskt. Høy vannfordampning i ørkenen gjør at Dødehavet er helt avhengig av vanntilførsel, men elven Jordan, som en gang fungerte som tilløp til innsjøen, er etter mange år hvor vannet har blitt ledet ut til bruk i jordbruk blitt redusert til en slunken bekk. Noe som gjør at Dødehavet mister langt mer vann enn det får tilført, og dermed synker.

- Siden 1930 har Dødehavet, som er verdens mest lavestliggende hav, vært under grundig overvåkning, forklarer Jacobsen hos Trivago.

- Havet ligger for øyeblikket nesten 430 meter under havets overflate og synker en meter hvert år.

Og skal man tro på ekspertene, så kan hele havet være forsvunnet om så lite som mellom 40 og 50 år.

- Så ønsker du å flyte på Dødehavet eller få naturlig behandling for diverse hudsykdommer på et av de flotte spa-hotellene du finner her, ja så skal du ikke vente altfor lenge, råder Jacobsen.

 

Venezia

Vannet stiger og byen synker.

Venezia er et av verdens aller mest kjente og populære turistmål. Den vakre gamle byen, som er kjent for bygg som Basilica Di San Marco og Torre dell'Orologio, besøkes daglig av mer enn 60 000 turister. Men den enorme mengden besøkende er ikke bare godt nytt for den synkende byen.

VANNET STIGER: En vakker dag regner man med at Venezia kan forsvinne i havet.
VANNET STIGER: En vakker dag regner man med at Venezia kan forsvinne i havet. Foto: FOTO: Trivago

- Samtidig som vannstanden i verdenshavene stiger raskere enn noensinne, antas det at Venezia synker i gjennomsnitt 2 millimeter i året, forklarer Jacobsen.

- De siste årene har oversvømmelser rammet Venezia oftere enn før, og det hersker liten tvil om at vannet kommer til å påvirke hvordan byen med de mange elskede bygningene en dag kommer til å se ut.

Per i dag kan du fortsatt gå på de vakre broene, beundre den fantastiske arkitekturen, og ta en uforglemmelig gondoltur i denne byen, men om tiltakene som er satt i verk for å redde byen er nok og tidsnok, ja det vil tiden vise.

Maldivene

Stiger verdenshavene, blir denne øygruppen noe av det første som forsvinner.

Den vakre øygruppen Maldivene, som er et populært reisemål for nordmenn på bryllupsreise, består av hele 1.200 koralløyer, hvorav 80 prosent ligger mindre enn én meter over havets overflate. Øyene, som også kalles atoller, er rester av vulkanøyer, som er omringes av vakre korallrev.

- Øygruppen er den lavestliggende nasjonen i verden, forklarer Kaskpeit.

HAVENE STIGER: Maldivene, som bare såvidt strekker seg et par meter over havoverflaten, vil være ett av de første stedene som blir borte om verdenshavene fortsetter å stige.
HAVENE STIGER: Maldivene, som bare såvidt strekker seg et par meter over havoverflaten, vil være ett av de første stedene som blir borte om verdenshavene fortsetter å stige. Foto: FOTO: Selda Eigler/Trivago

- Noe som selvsagt også betyr at dette landet er et av de aller første som kommer til å bli rammet dersom verdenshavene fortsetter å stige i den grad de gjør det i dag.

Faktisk har FNs klimapanel nylig kommet med en forutsigelse på at dersom havene stiger i samme tempo som de gjør i dag, så vil Maldivene være ubeboelig så tidlig som i år 2100.

- For å sikre sin befolkning, har den maldiviske regjering besluttet å kjøpe en del av Sri Lanka, forklarer Jacobsen.

- Slik at Maldivenes beboere har et sted å flytte hvis deres hjem en dag ligger under havets overflate.

Taj Mahal, India

Verdens største kjærlighetserklæring kan falle sammen.

De aller fleste av oss synes blomster og sjokolade er kjærlighetserklæring så det holder. Men for den indiske keiseren Shal Jahans måtte det større skyts til da han skulle bygge et minnesmerke over sin kone, Mumtaz Mahal.

Kjærlighetspalasset Taj Mahal stod ferdig en gang på 1700-tallet, og har siden den gang vært et av verdens aller mest kjente og kjære symboler på kjærlighet og ekteskap.

Men om du kan tenke deg å ta inn synet av dette helt utrolige mesterverket, ja da bør du kanskje skynde deg.

I FARE: Forurensning, folkemasser og dårlig vedlikehold har ført til av utsiden av det berømte Taj Mahal palasset i India er i fare for å ødelegges.
I FARE: Forurensning, folkemasser og dårlig vedlikehold har ført til av utsiden av det berømte Taj Mahal palasset i India er i fare for å ødelegges. Foto: FOTO: Guilhem Vellut/Trivago

- Hvert år kommer det mellom 3 til 4 millioner mennesker for å besøke Taj Mahal, forklarer Jacobsen.

- Tiltak som høyere billettpris har ikke stoppet de mange turistene, og på grunn av den stigende folkemengden, høy luftforurensing og slurvete renoveringer, er bygningens ytre steinfasade i alvorlig fare.

Flere store organisasjoner, som blant annet UNESCO, har foreslått en midlertidig stenging av Taj Mahal for å forsøke å renovere og redde bygget.

- Legg neste ferie til India for å se det flotte palasset før det er for sent, råder Jacobsen.

Kilimanjaro, Tanzania

I løpet av 100 år har 85% av snøen på dette fjellet smeltet.

Afrikas høyeste fjell hever seg 4,8 kilometer over landskapet og er samlet sett 5,9 kilometer over havnivået. De flotte, snødekkede vulkantoppene er synlige på lang avstand fra både Kenya og Tanzania, men ifølge klimaeksperter vil mest sannsynlig den karismatiske hvite snøen forsvinne innen de neste tiår.

- I løpet av de siste 100 årene har 85 % av snøen her smeltet, forklarer Jacobsen.

- Den afrikanske regionen har blitt mer tørr i løpet av de siste årene, noe som fører til mindre skydekke til avskjerming fra solen.

Forskere er uenige om hvor raskt snøtoppene vil smelte totalt, men peker på mellom 15 og 45 år.

SNØEN SMELTER: Også på Afrikas høyeste fjell merkes det at verden har blitt varmere. Her smelter snømassene i raskt tempå.
SNØEN SMELTER: Også på Afrikas høyeste fjell merkes det at verden har blitt varmere. Her smelter snømassene i raskt tempå. Foto: FOTO: Cjasik/Trivago

 

Belize Barriererev

Orkaner, fisking, turisme og sjøforurensning skader verdens korallrev.

Det største barriererevsystemet på den nordlige halvkule finner man i Belize, i Mellom-Amerika.

- I 1996 ble barriererevet inkludert i UNESCOs verdensarvliste, avslører Jacobsen.

- Men dessverre har over 40 prosent av det 297 kilometer lange revet har blitt skadet siden 1998.

Orkaner, fisking, turisme og sjøforurensning er noen av faktorene som bidrar til å skade barriererevsystemet, og i 2009 ble det inkludert i UNESCOs liste over truet verdensarv.

- Vil man oppleve dette naturskjønne området kan det lønne seg å ikke vente for lenge, råder Jacobsen.

ØDELEGGES: Orkaner, fisking og turisme er dårlig nytt for verdens korallrev.
ØDELEGGES: Orkaner, fisking og turisme er dårlig nytt for verdens korallrev. Foto: FOTO: Trivago

- Eksperter tror at størstedelen av de karibiske korallene kan være borte om bare 20 år.

Napoli, Italia

Napoli kan lide samme skjebne som Pompeii.

Hvem har vel ikke hørt historiene om hvordan byene Pompeii og Herculaneum ble fullstendig tilintetgjorte da vulkanen Vesuv hadde sine enorme utbrudd i år 79 e. kr? Det siste utbruddet til vulkanen, som regnes som verdens farligste, ble observert i 1944, da ingen menneskeliv gikk tapt.

Vulkanen, som opp gjennom tiden har vært mer eller mindre aktiv minst en gang hvert århundre, ligger bare 9 kilometer fra den populære og spennende byen Napoli.

- Vulkanen blir nøye overvåket, beroliger JAcobsen.

- Slik at man har mulighet til å evakuere de 4 millioner innbyggerne som bor i vulkanens faresone.

De patagoniske isbreer, Argentina/Chile

20 milliarder tonn is forsvinner fra disse isbreene hvert år.

Patagonia er en region som strekker seg på tvers av landegrensene mellom det sørlige Argentina og Chile.

I SKUDDLINJEN: Byen Napoli i Italia ligger ved føttene til verdens farligste vulkan. Kommer kjempeutbruddet, er det nok ikke så mye igjen av byen.
I SKUDDLINJEN: Byen Napoli i Italia ligger ved føttene til verdens farligste vulkan. Kommer kjempeutbruddet, er det nok ikke så mye igjen av byen. Foto: FOTO: Luciano/Trivago

- Området er blant annet kjent for sine mange isbreer som brer seg mellom Andesfjellene og Antarktis, forklarer Jacobsen.

- Etter Grønland, utgjør faktisk Patagonias isbreer den største tempererte iskappen på jordkloden.

Men global oppvarming fører til at Antarktis og de patagoniske isbreene mister opptil 20 milliarder tonn is hvert år. Og undersøkelser viser at dette har medført en vannstigning på opptil 50 prosent siden slutten av 1900-tallet.

- Dette er nok et eksempel på steder du bør unne deg en tur til mens de enda ser ut slik som de gjorde før og gjør i dag, råder Kaskpeit.

- Isbreene forvinner ikke fullstendig med det aller føste, men hvorfor ikke se dem mens de enda er på sitt aller mest vakre.

Madagaskar

Dyre- og plantelivet på denne øya er truet.

PATAGONIA: Disse isbreene i Sør-Amerika mister opptil 20 milliarder tonn is hvert år.
PATAGONIA: Disse isbreene i Sør-Amerika mister opptil 20 milliarder tonn is hvert år. Foto: FOTO: Mckay Savage/Trivago

Madagaskar er den store øya utenfor østkysten til Afrika. Her holder hele 5 prosent av verdens dyre- og plantearter - hvor hele 80 prosent er unike for øya, til. I årevis har mennesker reist nettopp til Madagaskar for å studere og beundre den imponerende flora og faunaen.

- Men disse er truet av flere faktorer, forklarer Jacobsen.

- Mange er sårbare fordi artene kun eksisterer på Madagaskar, og nå gjør forurensning fra motorkjøretøyer og avskoging sitt til at levevillkårene for mange av disse artene blir stadig dårligere.

Det er i tillegg en økning i ulovlig eksport av øyas dyr og planter.

- Madagaskar er utvilsomt verdt å besøke snart, hvis man ønsker å oppleve et unikt dyre- og planteliv, forklarer Jacobsen.

- TIng som man faktisk ikke kan finne noen andre steder i verden. 

 

TRUET DYRELIV: Madagaskar er hjem til et svært rikt antall dyre- og fuglearter, mange som ikke finnes andre steder. Men både flora og fauna er truet av forurensning og turisme.
TRUET DYRELIV: Madagaskar er hjem til et svært rikt antall dyre- og fuglearter, mange som ikke finnes andre steder. Men både flora og fauna er truet av forurensning og turisme. Foto: FOTO: Luc Legay/Trivago

Denne saken ble første gang publisert 10/10 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også