Fjerning av tatoveringer

Redd for laser? Her er løsningen

Tove (41) tok en coverup over den gamle tatoveringen.

FØR OG ETTER: Tove Åsum Forwalds coverup - en ny tatovering dekker over den gamle. FOTO: Privat.
FØR OG ETTER: Tove Åsum Forwalds coverup - en ny tatovering dekker over den gamle. FOTO: Privat.
Sist oppdatert
TATOVØR: Linda Looman, aka Electric Linda. - Noen kunder er ubeskrivelig takknemlige. Da føler jeg meg nesten som den gode feen i Askepott, som om jeg har tryllet litt og oppfylt et ønske. FOTO: Privat.
TATOVØR: Linda Looman, aka Electric Linda. - Noen kunder er ubeskrivelig takknemlige. Da føler jeg meg nesten som den gode feen i Askepott, som om jeg har tryllet litt og oppfylt et ønske. FOTO: Privat.
FØR OG ETTER: Ser du hvordan den gamle diamanten skinner gjennom? Det er som om det er en kjerne inni den nye diamanten. FOTO: Privat.
FØR OG ETTER: Ser du hvordan den gamle diamanten skinner gjennom? Det er som om det er en kjerne inni den nye diamanten. FOTO: Privat.

Råd

  • Vit hva du skal ha.
  • Gjør grundig research så du finner en tatovør som passer for deg.
  • Tatovører har ulik stil. Finn den som er best på stilen du ønsker.
  • Den riktige for deg er ikke nødvendigvis den billigste, den som har studio nærmest eller som regnes som den flinkeste. Den riktige er den du føler du får et godt forhold til og som forstår hva du vil ha og som er god på akkurat den stilen du ønsker på tatoveringen.
  • Vær tålmodig. De flinkeste tatovørene har gjerne lange ventelister.
  • Vær villig til å betale det det koster.
  • Finn ut hva du har lyst på - ikke kom med en fiks ferdig tegning og insister på at du vil ha det. Tatovører er fagfolk og vet gjerne best hva som vil fungere.

Kilder: Linda Looman & Tove Åsum Forwald

1 av 4 unge under 30 år har en tatovering. Og tar vi alle nordmenn under ett og ser bort fra alder, så er 1 av 10 farget med blekk. Samtidig angrer en fjerdedel på at de la seg under nåla. Hva gjør man da?

På nettet florerer det av underlige, og tidvis farlige, måter å fjerne tatoveringer på. Eksempelvis etsende kremer eller forslag om å pusse området med sandpapir.

Det er to gode måter å fjerne tatoveringer på: Ved hjelp av laser eller ved å dekke den til med en ny tatovering, en såkalt coverup.

Linda Looman regnes som en av Norges beste på sistnevnte. Hun eier Attitude Tattoo Studio i Oslo og rennes ned av folk som vil fjerne gamle synder.

- Jeg ville aldri brukt kjerringråd selv for å fjerne tatoveringer, sier Linda Looman til Kvinneguiden.

Hun er selv tungt tatovert, er kjent under artistnavnet "Electric Linda" og har spesialisert seg på realisme.

Gi Linda et fotografi av din gamle bestefar, og hun tatoverer ansiktet hans så naturtro at det ser ut som om bildet er skannet på huden din. Hun har tatovert i 15 år og begynte å gjøre coverups for ti år siden. Så dyktig er hun til akkurat det, at hun nå gjør flere coverups enn tatoveringer fra scratch. For det blir en snøball-efffekt: Folk hører at hun er flink og går til henne for å få en coverup. Dermed gjør hun mange og blir stadig dyktigere.

Ny vri

Tove Åsum Forwald fikk sin første tatovering som 25 år, ble bitt av basillen og har i dag rundt 15 tatoveringer. Kroppen hennes er prydet med alt fra iøynefallende, og svært detaljerte, Twin Peaks-motiver til yndige sommerfulger og blomster. Noen av tatoveringene har hun tatt impulsivt, andre har hun planlagt i lang tid. Nylig gjorde Linda Looman en coverup på  tatoveringen Tove hadde på brystet.

- Det var ikke det at jeg ikke likte den jeg hadde eller angret på at jeg tok den. Men den var blitt slapp i fargene og hadde et parti i midten som gjorde at jeg så rødflammet ut, forteller Tove til Kvinneguiden.

Hun hadde noen løse tanker om at hun ville ha med to ravneskaller og noen blomster. Linda utførte magien sin og vips! ble tatoveringen større og mer iøynefallende. Tove har fått mye skryt av resultatet.

- Den ble mye bedre enn hva jeg hadde sett for meg. Akvarelleffekten var for eksempel Lindas idé. Jeg er superfornøyd. Coverups er kjent for å være noe av det vanskeligste en tatovør gjør.

Selvgjort er ikke velgjort

Det er lett å tro at dårlige tatoveringer første og fremst kan forklares med fylletull på Gran Canaria eller gamle synder. Det finnes også andre årsaker.

- Det blir stadig flere shady folk som sitter hjemme og tatoverer med utstyr de har kjøpt på nettet, forteller Linda.

Noen kommer fortvilet til Linda bare timer etter at de har tatt en tatovering et annet sted. Andre har skjult en stygg tatovering i årevis før de har bestemt seg for å gjøre noe med den.

- Det er typisk at kunder ønsker en coverup fordi de ikke føler at de ble forstått av tatovøren og endte opp med noe helt annet enn det de ønsket. Jeg liker utfordringer, at noe er litt krevende, sier Linda om å lage en tatovering utenpå en eksisterende en.

Å lage en coverup medfører visse begrensinger, mange utfordringer og gjør at hun får brynt seg.

- Samtidig er det kjempespennende å skape noe helt fra scratch, understreker hun.

Også Tove har sett mange rare tatoveringer. Særlig de som er utført av amatører.

- Folk er litt rare. De vil ha et portrett, men sjekker ikke om tatoveren er flink til det. Og så vil de gjerne ha en tatovering NÅ og helst billig. Da blir gjerne resultatet deretter, bemerker hun.

Tatovøren vet ofte best

Tove råder deg som ønsker en coverup til å stole på tatovøren.

- En flink tatoveringsartist vet bedre enn deg hva som kommer til å bli fint. Mange tror de må ha med en nøyaktig tegning, som de helst har tegnet selv. Resultatet blir som oftest bedre hvis du kommer med noen løse ideer og lar tatovøren setter dem sammen, tipser hun.

Det kan være et sjansespill å ta en coverup. Den nye tatoveringen blir gjerne større og mørkere enn den opprinnelige. Men det var aldri tvil i Toves hjerte om at hennes coverup kom til å bli bra.

- Fordi jeg brukte Linda, viste jeg at det ville bli bra. Etter min mening er hun Norges beste tatovør. Laser var aldri et alternativ. For det første angrer jeg ikke på en eneste en av tatoveringene mine, og for det andre så har jeg hørt at laserfjerning er vondere enn å bli tatovert. Og det er ikke akkurat godt å bli tatovert, for å si det sånn.

Hun betalte 8500 kroner for coverupen.

- Det er absolutt verdt pengene. Det er kunst. Kunst koster penger.

Linda er kjent for å jobbe raskt og gjorde hele Toves coverup på fire og en halv time, alt på samme dag. Toves neste tatoveringsprosjekt? Et skrekkfilmtema på ryggen.

 FAVORITT: - Denne var fjorårets favoritt på grunn av forvandlingen, sier Linda Looman. FOTO: Privat.
FAVORITT: - Denne var fjorårets favoritt på grunn av forvandlingen, sier Linda Looman. FOTO: Privat.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også