Studielån
Ta lånet selv om du ikke trenger det
Her er det mye penger å spare.
Personlig lån
-Studielånet har en del egenskaper som gjør det mer gunstig enn andre lån, forteller Christine Warloe.
Studielånet er personlig og kan ikke arves, som ved eksempelvis gjeld på en bolig man arver.
- Ved lav inntekt, arbeidsledighet, sykdom eller omsorg for barn kan man søke om rentefritak. Uførhet gir rett til helt eller delvis sletting av gjeld. Sistnevnte er en forsikring som man måtte betalt for hvis man skulle hatt tilsvarende ordning for boliglånet sitt, forklarer Warloe.
Det beste er som regel å klare seg uten lån og gjeld, men absolutt de færreste klarer det gjennom livet.
Dessuten er det faktisk visse fordeler ved å ta opp lån.
Særlig studielån.
Slik tjener du på studielånet
Christine Warloe, forbrukerøkonom ved Nordea, mener at det alltid vil lønne seg å ta opp maksimalt studielån fra lånekassen.
- Da kan du sette det til side til høyest mulig rente. I studieperioden er lånet rentefritt. Å la lånet stå og forente seg i studieperioden, gir mange tusen kroner i renteinntekter, sier Warloe til Kvinneguiden.
- Etter studietiden kan man betale tilbake det man ikke har brukt. Eventuelt kan man bruke det som en del av egenkapitalen ved boligkjøp hvis man er raskt ute med å kjøpe bolig etter at man er ferdig å studere. Hvis ikke ville jeg bare betalt det tilbake, råder Warloe videre.
Sett lånet på egen konto
Om det er slik at du har spart opp nok penger til å betale utdanningen selv, bør du altså likevel ta opp studielån, plassere dette på høyrentekonto og tilbakebetale Lånekassen ved endt studie.
- Du får en renteinntekt på det du klarer å la stå på en sparekonto mens du studerer. Jeg tror også det er smart å isolere lånedelen på en egen konto slik at man ikke blir fristet til å bruke unødvendig mye av lånet, tipser forbrukerøkonomen.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB, oppfordrer også til å ta studielån selv når du ikke trenger det.
- Grunnen til at dette vil lønne seg, er at studielånet er rentefritt så lenge du studerer. Så plasserer du det på konto vil du få renteinntektene. Ved endt studie vil rentene begynne å løpe, så hvis du ikke har plassert pengene i noe som gir en høyere avkastning enn renteutgiftene lønner det seg å betale tilbake, sier Sandmæl til Kvinneguiden.
Warloe understreker samtidig at denne måten å gjøre det på krever at man har inntekt ved siden av lånekassen.
- Hvis lånekassen er eneste inntekt går nemlig budsjettet i minus. Da blir det med andre ord ikke mye å sette til side til forrentning.
Sandmæl mener at du bør tenke over hvor mye lån du tar opp.
- Husk at studielånet skal tilbakebetales med renter. Hvor mye du tar i studielån bør stå i stil med forventet inntekt du skal betale det ned med, sier hun.
Tilbakebetaing hver måned
I flere år har det vært vanlig å få kvartalsregning på studielånet fra Lånekassen, men mange har likevel valgt å betale en viss sum hver måned.
Nå har Lånekassen endret reglene og innfører månedlige regninger for alle. Den første månedlige regningen vil komme i juli, med betalingsfrist i august.
- Det blir ikke lenger mulig å betale kvartalsvis.
- Beløpet på hver månedsregning vil være på om lag en tredel av beløpet du tidligere har betalt per kvartal. Fra slutten av juni vil du finne din nye betalingsplan på Dine sider.
- I tillegg til at du får regning hver måned, kan du fra slutten av juni velge å betale med avtalegiro. Da slipper du selv å passe på at regningen blir betalt.
- Vil du bruke e-faktura i stedet, er det fortsatt mulig.
- Fra slutten av juni kan du også velge mellom ulike forfallsdatoer, slik at betalingsdatoen passer bedre for deg. Du kan velge å betale den 5., 15. eller 25. i hver måned.
Det blir altså lettere å betale studielånet i tide.
Dette syns ekspertene er en god ordning.
- Jeg vil tro at man sparer noen rentekroner på å betale månedlig ettersom at man betaler noe raskere inn enn ved å betale hvert kvartal. Med månedlige betalinger unngår man også store og overraskende utgiftstopper i privatøkonomien, tipser Warloe.
Sandmæl er enig;
- Betaling hver måned gjør at økonomien ikke får seg et sjokk hvert kvartal. For det er ofte det som skjer, mange legger ikke av penger og studielånet går på bekostning av andre utgifter, sier hun.
Betal studielånet etter annen gjeld
Sandmæl forteller at studielånet ikke bare har en lav rente i forhold til andre lån, men at det også innehar en livsforsikring.
- Det betyr at hvis du faller fra, slettes lånet. Får du betalingsproblemer har du også muligheter til å utsette betalingen, samt søke om rentefritak, sier Sandmæl.
Likevel; hvis du utsetter betalingen, løper fortsatt rentene, så "problemet" forsvinner ikke, men kan gi deg et pusterom i en vanskelig periode.
- Men har du forbruksgjeld eller kredittkortgjeld er det bedre at du betaler ned på de først siden renten er langt høyere enn på studielånet. Lånekassen kan gi rentefritak - slette renter på lånet ditt for en periode dersom du har hatt lav inntekt og vært i en situasjon som gir rett til rentefritak. Du kan søke om både utsettelse og rentefritak på lånekassen sine sider, sier Sandmæl videre.
Warloe understreker at det selvsagt er lurt å klare seg med så lite lån som mulig.
- Dette er gjeld som kommer på toppen av annen gjeld når man senere skal låne til bolig eller andre ting, og reduserer hvor mye man kan låne til eksempelvis bolig, sier Warloe.
Les også:
Kvinner får mindre pensjon enn menn