Jobbintervju spørsmål
Spørsmålene som gjør deg interessant på intervjuet
Dette bør du absolutt spørre om på jobbintervjuet.
Når du omsider har kommet over den utlyste stillingen av det du tenker er drømmejobben, vil du sannsynligvis forsøke å sette sammen den perfekte CV-en og håpe at den vil hjelpe deg på veien videre mot et jobbintervju.
Er du heldig og blir en av intervjukandidatene, er det selvsagt flere spørsmål du bør forberede svar til.
Men det er slett ikke bare arbeidsgiver som bør stille spørsmål under intervjuet.
For å unngå å lure på hvorfor du ikke fikk jobben, er det greit å vite at du som søker også har ansvar for å stille spørsmål under intervjuet.
Du vil virke reflektert og kompetent
- Gode spørsmål som bidrar til å styrke oppfatningen av deg som en reflektert og kompetent søker, er alltid positive, sier Ceceilie Grendar, principal consultant career management i Right Management, til Kvinneguiden.
Hun mener at spørsmålene man som arbeidssøker stiller under intervjuet, kan ha flere hensikter:
- De skal stille dine behov for informasjon, men også styrke inntrykket av at du har satt deg godt inn i rollen og har reflektert rundt hva som vil kreves for å lykkes, sier Grendar.
Konsulenten mener at det alltid er viktig å vite:
- hva som skal oppnås i stillingen i det første året
- hva lederen mener er det aller viktigste å ha fokus på
- hva slags støtte/rammer du får rundt deg
- samt hvordan man tenker om rollen og utviklingsmuligheter på litt lengre sikt
Still disse spørsmålene
Visse spørsmål kan være vanskelige å stille arbeidsgiveren, og mange kvier seg for å stille dem, men Grendar mener at de er svært viktige for engasjement og gode arbeidsvilkår:
- Dette er spørsmål rundt hvordan arbeidsmiljøet, og spesielt lederkulturen, i organisasjonen fungerer. Det kan være lurt å forberede noen gode spørsmål rundt disse faktorene, fordi de påvirker direkte din mulighet til å gjøre en god jobb, og for din trivsel, understreker hun og forklarer;
- Spørsmålene bør være åpne og interessante, men ikke være av en slik art at du virker skeptisk. Spørsmålet om hva du får i lønn kan du gjerne vente med til annengangsintervju, eller til intervjueren selv spør deg.
Guri Larsen, direktør hos Adecco Search & Select, mener at det utelukkende er positivt å stille spørsmål under intervjuet, så lenge spørsmålene er relevante for stillingen du søker;
- Det å spørre er et tegn på interesse, og det er mye bedre at du stiller spørsmål enn at du ikke gjør det, sier Larsen til Kvinneguiden.
Her er Larsens tips til hva du kan spørre om under intervjuet:
- Er dette en nyopprettet stilling, eller er det en erstatningsstilling - noen har sagt opp eller gått over i en annen stilling?
- Hva vil du si er de viktigste oppgavene jeg må løse i denne stillingen?
- Hva vil jeg bli målt på i denne stillingen?
- Hva gjør en ansatt som er skikkelig god i denne stillingen?
- Spør om intervjueren kan beskrive avdelingen du håper å få bli en del av. Hva slags bakgrunn har de som jobber der? Hva er alderssammensetningen? Hvordan er miljøet?
- Du kan spørre intervjueren hva han/hun synes er det beste med arbeidsplassen sin.
- Er det den som intervjuer som vil bli sjefen din? Dersom ikke, kan du be intervjueren om å beskrive sjefen.
Pass på dette
Samtidig som at det er viktig å vise interesse og engasjement under intervjuet gjennom å spørre selv, mener Grendar at det er viktig å ikke stille spørsmål som allerede er blitt besvart gjennom intervjudialogen, eller som du åpenbart burde vite svaret på.
- Da virker spørsmålene mot sin hensikt, fordi de kan tyde på at du ikke har fulgt med, forstått hva som er blitt sagt, eller har gjort dårlig forarbeid. Still spørsmål som betyr noe for deg og som angår avdelingens og bedriftens mål og drivere, så er du i kjernen av tema for intervjuet, og da blir det ofte bra. Antall spørsmål bør stå i forhold til situasjonen, slik at de ikke tar overhånd.
Larsen mener også at du ikke må glemme vanlig folkeskikk selv om du blir ivrig i situasjonen;
- Dersom du er usikker på om du har forstått spørsmålet, er det helt på sin plass å spørre om du har forstått det riktig. Men du må la intervjueren styre intervjuet og stille sine spørsmål før du fyrer løs selv, sier Larsen.
Dette kommer du langt med
Grendar trekker frem at en intervjusituasjon er spesiell fordi man er til vurdering og ønsker å vise seg fra sin beste side.
- Det er ikke alltid så lett å fremstå naturlig og avslappet. Noen arbeidsgivere bruker for lang tid på å snakke om selskapet, og gir for liten tid til avklarende spørsmål eller fokus på deg som søker. Men en intervjusituasjon er en mulighet for begge parter til å finne ut av det de trenger å vite om hverandre, og fungerer aller best når den har form av en dialog, mener hun.
- Dermed er det en del av dynamikken at du er en aktiv part.
Grendar understreker at din prestasjon i intervjuet alltid vil påvirke hvordan intervjueren oppfatter deg.
- Du kan gjøre en god jobb selv om du ikke gjør et godt intervju - og omvendt, men sjansen er stor for at måten du opptrer på i intervjuet, påvirker intervjuerens inntrykk av hvordan du vil utføre jobben, og hvordan du vil passe inn i organisasjonen. Det gjelder altså å finne en god balanse mellom å være åpen, nysgjerrig og engasjert, og for mye av det samme, som vil virke negativt.
- Sånn helt generelt kan man si at man som søker kommer langt med å være seg selv og vise genuin interesse for stillingen, sier hun videre.
Og glemte du å si eller spørre om noe underveis, er det ingenting i veien for å ringe tilbake senere, mener Larsen.
- Ja det er helt greit. Det beste er selvsagt å stille spørsmålene under selve intervjuet, men ofte kommer man på ting man trenger svar på i etterkant, når man har fordøyd intervjuet, sier hun.
Les også:
Sjekk om du har valgt riktig jobb
Her er fargene som sikrer deg drømmejobben
Folk jobber minst av alt på arbeidsplassen
Denne saken ble første gang publisert 07/10 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.