Kredittsjekk
Slik kredittsjekker du deg selv
Få full oversikt over gjelden din.
I enkelte tilfeller er det faktisk lurt å bruke kredittkort, mener flere økonomer.
Men da gjelder det å ha kontroll på nedbetalingen.
Og for å unngå ubehagelige overraskelser eller alvorlig gjeldstrøbbel, er én måte å skaffe seg skikkelig oversikt på å kredittsjekke seg selv.
Slik gjør du det
Ifølge Rolf Mæhle, fagsjef hos Finans Norge, er dette enklere enn mange tror.
- Man kan kontakte et kredittopplysningsselskap via telefon eller nett, og få en kredittsjekk. Dette koster som regel noen kroner, men det er for så vidt den enkleste måten, sier Mæhle til Kvinneguiden.
Når det gjelder forbrukslån, kredittkort og boliglån, kan man også hente frem siste års selvangivelser;
- Der finner du både inntekt, formue og gjeld, en godt start for å finne ut hvordan ståa er nå. Med det som utgangspunkt kan du også justere boligverdier til reelle verdier, siden ligningsverdien ligger vesentlig lavere enn markedsverdien, sier Mæhle.
Han råder deg også til å skaffe oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger.
- Ingen betalingsanmerkninger, stabil inntekt over flere år, boliggjeld godt under markedsverdi og ellers begrenset med annen gjeld gir i utgangspunktet en god kredittscore, sier han videre.
Kredittscore
Mæhle mener at det er to gode grunner til å foreta en kredittsjekk:
- For det første for å forberede et eventuelt låneopptak. For det andre som et utgangspunkt for å se etter forbedringsmuligheter og forebygge problemer i privatøkonomien, sier han.
Andreas Norem, rådgiver hos Dingjeld.no forteller at de fleste kredittsjekk-tjenestene på nett koster rundt 40-50 kroner, men da skal man få den hjelpen man trenger.
- En god grunn til å kredittsjekke seg selv er blant annet for å se om du har noen betalingsanmerkninger i tilfelle du trenger lån. Selskapene som yter kreditt lager kredittscore over deg som går på en skala fra 1- 100, og har du lav score, er sjansen liten for å få lån. Hva som er "lav score" kommer an på din egen inntekt. Selskapene som yter kreditt vil også kredittsjekke deg før du kan få abonnement på telefon eller kjøper ting på kreditt, forklarer Norem til Kvinneguiden.
Ubegrenset med gjeld
Det er skremmende lett å pådra seg veldig mye gjeld på kort tid.
Dette er blant annet fordi det ikke er etablert noe gjeldsregister.
Derfor er det ikke noen måte å finne ut av hvor mye gjeld man egentlig kan pådra seg i løpet av en dag.
- Du kan nok pådra deg så mye kredittgjeld som du bare vil på en dag om du er rask nok. Det er ingen som vet hvor mye gjeld du har, eller har anledning til å sjekke opp i dette, om du kontakter flere kredittselskap for lån i løpet av noen timer, forteller Norem.
- Sånn sett er det ingen problem å opparbeide deg gjeld på 200.000 kroner på en dag. Det er først når du skal begynne å betale ned på det at alt kommer for en dag.
Norem forteller at han har sett folk opparbeide seg kredittgjeld på én million på kort tid.
- Mange har "havna i ulykka" og pådratt seg kredittgjeld på for eksempel 3-400.000 kroner. Det er ikke noe forebyggende gjeldsregister for dette, selv om myndighetene har snakket om å gjøre noe med dette, har det ikke skjedd, sier han videre.
Få hjelp
Har man først havnet i gjeldsfellen er det et par ting man kan gjøre for å få hjelp ut av krisen.
- Man kan gå til NAV og få hjelp der. Problemet er at de som regel har ventelister og lang kø, kanskje må man vente så lenge at kreditorene ikke har mer tålmodighet og velger å kaste deg ut av huset, sier Norem.
Da kan man kontakte private gjeldsrådgivere for å få hjelp der. Men før det bør man selv ha vært i kontakt med kredittselskapet man har gjeld hos og forsøke å få gjort en god nedbetalingsavtale med dem. Private gjeldsrådgivere vil sjekke hvordan kundens situasjon er.
- Vi ser at det kommer mange kunder til oss med høy inntekt som samtidig skylder mye penger. Det vil som regel koste et par tusen kroner å motta hjelp da, sier Norem.
Samtidig mener har at gjeldsrådgivere først og fremst bør ta hensyn til hvor vanskelig situasjonen for kunden er.
- Her er det dessverre firma som utnytter kundene og ikke tar hensyn til kundens situasjon. Om vedkommende har havnet i alvorlig trøbbel uten at det finnes noen grei vei ut, bør man ikke ta betalt for hjelpen, sier Norem videre.
Er du kredittverdig?
Om du lurer på om du er kredittverdig, er oversikt nøkkelen:
Kreditorene sjekker deg slik
- Inntekten din, noen vil se lønnslippen over de tre siste månedene.
- Noen vil se selvangivelsen.
- Noen spør om fast eiendom og om du har sikkerhet i den.
- Sjekker også husstand og om man har ektefelle med inntekt.
- Hva du har i gjeld.
- Om du har betalingsanmerkning.
(Kilde: Andreas Norem ved Din Gjeld)
- Dersom man kjøper en kredittsjekk av et kredittopplysningsselskap, får man jo en god indikasjon på om man er kredittverdig. Men ellers er vel generell god orden i egen økonomi et godt utgangspunkt for kredittverdighet, mener Mæhle og forklarer videre;
- Det vil si null betalingsanmerkninger, lav samlet gjeld i forhold til boligverdier og inntekt og en trygg jobb med utsikter til stabile inntekter.
Dette legger kredittselskapene vekt på
I følge Mæhle legger kredittselskapene vekt på flere ting når de sjekker deg, men dette varierer mellom selskapene.
- Noe informasjon henter kredittselskapene inn via offentlige registre, for eksempel tall fra selvangivelsen og eventuelle betalingsanmerkninger du måtte ha. Andre forhold må du opplyse om selv, for eksempel ulike gjeldsopptak og andre forpliktelser du måtte ha, sier han.
Men null betalingsanmerkninger, stabilitet i inntekter og en stabil og kontrollerbar gjeldssituasjon er tungtveiende vurderingskriterier.
- Så kan også en del generelle statistiske variabler vektlegges, for eksempel om du tilhører en aldersgruppe, eller bor i et område, som statistisk sett er dårligere betalere enn andre. Dette er forhold som stort sett kun påvirker kredittvurderingen ved såkalt maskinell kredittvurdering, forklarer Mæhle.
Les også: