Rimelige julegaver

- Redselen for å virke gjerrig gjør at folk bruker mer enn de burde

Slik sparer du penger på julehandelen.

Rimeligere julegaver: - Til tross for at vi har hatt lav rente og god lønnsvekst i flere år, har vi spart mer enn vi har brukt. Mens i jula åpner vi lommebøkene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Rimeligere julegaver: - Til tross for at vi har hatt lav rente og god lønnsvekst i flere år, har vi spart mer enn vi har brukt. Mens i jula åpner vi lommebøkene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Først publisert Sist oppdatert
SPARETIPS: - For å ha mest mulig kontroll over pengebruken anbefaler jeg å lage en gaveliste. Hvem skal du kjøpe til og hva skal du handle inn, tipser Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB.
SPARETIPS: - For å ha mest mulig kontroll over pengebruken anbefaler jeg å lage en gaveliste. Hvem skal du kjøpe til og hva skal du handle inn, tipser Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB.
GJERRIG?: - Det heter jo seg at det er tanken som teller, men beklageligvis er det ikke alltid slik det er i praksis. Jeg tror nettopp redselen for å virke gjerrig gjør at folk bruker mer enn de burde på julegaver, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom ved Nordea.
GJERRIG?: - Det heter jo seg at det er tanken som teller, men beklageligvis er det ikke alltid slik det er i praksis. Jeg tror nettopp redselen for å virke gjerrig gjør at folk bruker mer enn de burde på julegaver, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom ved Nordea.

- For å ha mest mulig kontroll over pengebruken anbefaler jeg å lage en handleliste. Hvem skal du kjøpe til og hva skal du handle inn. Lag et shoppingkart med hvilke butikker du skal handle i slik at du slipper å løpe frem og tilbake. For å finne ut av hvor de har best pris kan du søke på nettet før du tar turen ut, råder Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

"Julehandelen" innbefatter nemlig mer enn julegavene: Du skal kanskje ha ny kjole til julaften, barna skal ha pensko, du tar drosje til julebordet og handler inn ekstra god mat.

Om du vil unngå å blakkes totalt, er det slett ikke dumt å legge en liten slagplan nå den siste tiden før jul:

Elin Reitan, forbrukerøkonom ved Nordea, anbefaler å planlegge godt, siden stress ofte fører til at du bruker mer penger enn du hadde planlagt.

- Skriv ned konkrete eksempler på hva du skal kjøpe til den enkelte. Det lønner seg også å be om ønskelister. Dette gjør julegavehandelen mer effektiv, samtidig som du sikrer at du går til innkjøp av noe mottakeren faktisk har bruk for, sier Reitan til Kvinneguiden.

Hun foreslår også å lage et julebudsjett for å unngå overforbruk.

- Med et slikt budsjett vet du hvilke rammer du må holde deg innenfor, og du unngår å bruke mer penger enn du egentlig har eller vil.

Rimeligere julegaver

Reitan mener at det også kan lønne seg å spørre seg selv om det er nødvendig å kjøpe gaver til hele slekten og alle vennene. Selv om du ikke bruker all verden på hver av disse gavene, kan det fort bli dyrt om du skal gå til innkjøp til av mange slike.

- Ta en prat med vennegjengen, eller slekten og vurder om det er noen gaver som ikke skal utveksles i år.

Sandmæl syns også at det er lurt å avtale en makspris på gaver. Den kan føles beklemt å kjøpe en «billigere» gave enn den du mottar.

- I tillegg er det greit å vite hvor mye man skal handle for slik at man ikke bruker mer enn planlagt. Jeg mener flere burde ha et budsjett siden så mange bruker mer enn planlagt. Et budsjett er ikke bare for å styre kostnadene, men også for å ha en liste over alt som skal gjøres, sier hun og eksemplifiserer;

- Det er julekort som skal skrives og sendes, julekalender som skal lages, julegaver skal handles inn, huset skal pyntes, julemat skal kjøpes og lages, kaker skal bakes, det skal arrangeres juleverksted med barna, lage grøt på lillejulaften og for all del ikke glem marsipangrisen, juletre skal kjøpes og pyntes og har barna vokst ut av penklærne må eventuelt sko og klær kjøpes inn. Listen er lang. Med et budsjett kan du krysse av for det som er gjort samtidig som du holder kontroll over utgiftene.

Reitan anbefaler også å eventuelt ta en prat med barna om hvilke forventinger de har til julegavene.

- Det skal ikke være nødvendig å blakke seg for å møte barnas julegaveønsker, og snakker du med barna dine om hva de kan forvente seg av gaver, unngår du at julen får en trist avslutning eller at noen blir skuffet over gaveinnholdet, sier Reitan.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Gaver under 100-lappen

Torbjørn Thue, førstekonsulent ved Seksjon for lønn på Universitetet i Oslo, og bloggeren bak Sparesiden.com mener at du bør gjøre med julehandelen som ellers; sammenligne tilbud, benytte deg av tilbud og rabatter, og hele tiden tenke hvor mye du er villig til å betale.

TENK OVER: - Du trenger ikke overgå de andre. Synes du at du bruker for mye penger, så kan det hende de du får gaver av også synes det, mener Torbjørn Thue, førstekonsulent ved Seksjon for lønn ved UIO, og bloggeren bak Sparesiden.com.
TENK OVER: - Du trenger ikke overgå de andre. Synes du at du bruker for mye penger, så kan det hende de du får gaver av også synes det, mener Torbjørn Thue, førstekonsulent ved Seksjon for lønn ved UIO, og bloggeren bak Sparesiden.com.

- Tankegangen du må komme bort i fra er at det er jul bare én gang i året, og da er det greit å skeie ut. Det samme kan du si om nyttårsfeiring, påskeferien,17. mai, sommerferien og bursdager, sier Thue til Kvinneguiden.

For at julehandelen skal gå rimeligst og minst mulig stressende for seg, anbefaler Thue å begynne handelen tidlig slik at du får roen til å tenke.

Samtidig mener han at det er smart å for eksempel lage avtaler med familien om julegaver;

- Nå har jeg og mine søsken blitt enige om ikke å kjøpe gaver til hverandre til jul, men tidligere kjøpte jeg typisk fire gaver og prøvde å ikke bruke så mye over 1000 kroner totalt. Kjøper du til andre enn aller nærmeste familie, for eksempel venner, onkler, tanter og søskenbarn, kan du gå ned i beløp eller eventuelt kutte det ut. At kjæresten blir behandlet annerledes en naboen er helt OK, sier Thue videre.

Har man derimot 10-15 personer å kjøpe til, tror Reitan at det er lurt å spørre seg selv om man virkelig behøver å kjøpe alle disse gavene;

- Selv om du planlegger å bruke relativt små beløp på hver av disse, blir det fort dyrt når man skal kjøpe til så mange. Jeg vet også at mange venner går sammen, slik at alle i vennegjengen får en gave hver. Det er ofte langt mer økonomisk enn å kjøpe noe småtteri til alle sammen, sier Reitan mens hun samtidig tipser:

- Er du allikevel fast bestemt på å kjøpe til hele slekten og alle vennene, så vil jeg anbefale at du holder deg til under 100 kroner per gave. Men hvor mye du vil og kan bruke avhenger naturligvis av økonomi og hvor mye du ønsker å bruke på julegaver.

- Du trenger ikke overgå de andre

Det kan føles stressende å skulle "konkurrere" om å gi den beste eller dyreste gaven til familie og venner, man kan samtidig føle seg gnien om du ikke kan bruke mer enn 100 kroner.

Dette skal du ikke stresse med, mener Thue.

- Frykten for å bli stemplet som gnien tror jeg er ubegrunnet. Du trenger ikke overgå de andre. Synes du at du bruker for mye penger, så kan det hende de du får gaver av også synes det, mener bloggeren.

Han syns at det kan være lurt å antyde et ønske om å tone det ned.

- Det kan hende at det er flere som synes det er greit. Velger du å legge deg litt i underkant av det du tror de legger seg på, så sender du et signal om at det er greit å gå ned i pris. Er det snakk om personer du har et langvarig og nært forhold til, så er det ikke verdens undergang om du bommer en gang. Du kan justere ved neste korsvei enten med bedre gaver eller på andre måter, sier Thue.

Han understreker også at en gave ikke blir dårlig bare fordi du kjøpte den på tilbud eller fikk en "3 for 2 deal".

- Det ideelle er å se etter julegaver gjennom hele året for å slå til når man får et godt tilbud. Velger du gaver som du vet mottakeren trenger, gjerne vil ha eller noe som han/hun har forgjeves prøvd å finne, så teller det mer enn at den er dyr. Da viser du også at du vet litt om personen og at du bryr deg, mener Thue.

Personlig fremfor dyrt

- Det heter jo seg at det er tanken som teller, men beklageligvis er det ikke alltid slik det er i praksis. Jeg tror nettopp redselen for å virke gjerrig gjør at folk bruker mer enn de burde på julegaver, mener Reitan og forklarer;

- Man sammenligner seg med andre uten å tenke på at ens egen økonomiske handlefrihet kanskje er mer innskrenket enn andres.

Hennes oppfordring er å begrense forbruket på julegaver, og heller legge litt ekstra omtanke i innpakningen eller et hyggelig kort.

- Et alternativ til de tradisjonelle pakkene er å gi ulike gjøremål i form av husvask, barnepass eller lignende. Slike gaver blir ofte satt svært stor pris på. Hjemmelagde gaver er ofte også en favoritt, og her kan man spare mye om man planlegger godt og er kreativ. Ellers så gjør det seg alltid med en fin og kreativ innpakning. For mange er dette faktisk mer viktig enn selve innholdet i pakken, samtidig som det viser at du har lagt mye omtanke i julegaven, tipser Reitan videre.

GODE SPARETIPS

Julegaver:

-Det kan være mye å spare på å handle på nett, men vær nøye med å beregne inn alle kostnader, som frakt, forsikringer og så videre, før du trykker «bestill». Sjekk at butikken opplyser om angrerett og mulighet til å heve kjøpet, og vær også oppmerksom på at bytte- og angreretten i utenlandske nettbutikker kan være dårligere enn i norske, og at leveringstiden ofte er lang, sier Reitan.

Her er flere tips fra forbrukerøkonomen:

  • Skriv en gaveliste
  • Kjøp inn julegaver når det er salg. Da sparer du penger, samtidig som du slipper stresset i butikkene før jul.
  • Ikke tenk på at du må kjøpe i henhold til det du får. Gi etter evne, ikke samvittighet.
  • Avtal med venner og familie hvem dere skal kjøpe gaver til og for hvor mye. Gå gjerne sammen flere for å spleise og begrens gavedrysset.
  • Handler du julegaver på nett kan du spare penger og ikke minst unngå julekaoset. Du kan også spare penger på porto hvis gaven er til noen du allikevel ville sendt i posten.
  • Ikke kjøp bare for å kjøpe. Møter du svaret ”vet ikke” når du spør hva folk ønsker seg til jul, kan det være veldig hyggelig med en personlig gave. Det kan være en opplevelse som en dagstur i fjellet, kino, konsert eller hyttetur. I en hektisk hverdag kan ofte tid være mer verdifullt enn penger.
  • Selvlagde gaver er også veldig hyggelig å få. Hjemmelaget konfekt, eller kaker i en glasskrukke med en rød sløyfe, sokker, skjerf eller håndleddvarmere du har strikket selv, smykker du har perlet eller bilder du eller barna har malt.

Julepost/pakkepost:

  • Husk tidsfristene. Skal du være helt sikker på at en gave kommer frem innenlands, må den sendes innen 16. desember.
  • Handler du julegaver på nett kan du spare penger på porto hvis du sender gaven direkte til mottaker. Mange nettbutikker tilbyr ferdig innpakkede gaver.

Julemat:

  • Skriv en handleliste
  • Ikke vent til siste liten, jo lenger du venter, jo mindre blir utvalget og jo dyrere kan det bli.

Julepynt/interiør:

  • Pakk opp julepynten fra i fjor før du handler inn noe nytt.
  • Vent med å kjøpe ny julepynt til etter jul, da er det gjerne på halv pris eller mer.

Julebord/uteliv:

  • Julebord kan arrangeres hjemme. Er du i en fast julebordgjeng kan julebordmiddagen gå på omgang. Alle kan også ta med seg litt hver.
  • Kan være lurt å ta med seg kontanter og la kortet ligge hjemme så har du mer kontroll på pengebruken den kvelden.

Klær og sko:

  • Se hva du har i skapet.
  • Hva med å byttelåne jul og nyttårsklær med en venn/venninne?