Økonomiske utfordringer i dag

Rådene du ikke bør få fra moren din

- Unge i dag har helt andre økonomiske utfordringer enn det foreldrene hadde.

RÅD: Shopping er det samme, men mye annet ved økonomien har endret seg på en generasjon. Så det kan hende du får best råd ved å spørre noen andre enn foreldrene dine.
RÅD: Shopping er det samme, men mye annet ved økonomien har endret seg på en generasjon. Så det kan hende du får best råd ved å spørre noen andre enn foreldrene dine. Foto: FOTO: GettyImages
Først publisert Sist oppdatert
MÅ FÅ KUNNSKAP: - Det kan være mer utfordrende og vanskelig for barn og unge å forstå hva penger faktisk er. Det gjør at det kreves mer kunnskap om økonomi nå enn tidligere, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom hos Danske Bank.
MÅ FÅ KUNNSKAP: - Det kan være mer utfordrende og vanskelig for barn og unge å forstå hva penger faktisk er. Det gjør at det kreves mer kunnskap om økonomi nå enn tidligere, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom hos Danske Bank. Foto: FOTO: Danske Bank.
- Samfunnet forandrer seg, og også regler for pensjonssparing og boliglån. Dette er ikke nødvendigvis den eldre generasjonen oppdatert på, mener Kristina Picard, forbrukerøkonom hos Storebrand.
- Samfunnet forandrer seg, og også regler for pensjonssparing og boliglån. Dette er ikke nødvendigvis den eldre generasjonen oppdatert på, mener Kristina Picard, forbrukerøkonom hos Storebrand. Foto: FOTO: Storebrand.

Det er ikke alltid du bør henvende deg til mor og far når du har spørsmål om økonomiske problemstillinger, mener ekspertene.

- Det er nok flere økonomiske utfordringer unge i dag står overfor enn dem for 20 år siden, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier ved Danske Bank.

For det er liten tvil om at både samfunnsøkonomi og privatøkonomi har endret seg vesentlig fra forrige generasjon til dagens generasjon.

Dermed kan det på mange måter også være vanskelig å få god nok økonomisk veiledning dersom unge søker hjelp hos sine foreldre.

Det mener Kristina Picard, forbrukerøkonom hos Storebrand.

- Det er helt naturlig at man stoler mest på kjente når man er i ukjent farvann. Det er ikke unaturlig at spesielt unge spør familie om økonomi, det er jo de voksne i familien som skal lære oss mye om livet. Men det kan også bety at en del vranglære om økonomi går i arv, sier Picard.

- Vær kritisk når du søker råd

Hun mener at det ikke er alle foreldre som er gode, økonomiske forbilder:

- Det har jeg sett mange eksempler på. Men like viktig så endrer samfunnet seg, så også regler for pensjonssparing og boliglån, for eksempel. Dette er ikke nødvendigvis den eldre generasjonen oppdatert på, hevder Picard.

Et annet eksempel er at mange lever lenger som samboere enn før:

- Andelen samboere i forhold til gifte har økt gradvis fra 1980-tallet. Samboerøkonomi er et veldig viktig tema, fordi det kan få så store konsekvenser om en av partene kommer skjevt ut fra starten, men dette kan ikke alltid foreldregenerasjonen så mye om, mener forbrukerøkonomen.

Hennes råd er derfor å spørre flere om økonomisk veiledning:

- Gjerne venner som er i en lignende situasjon, som har erfaring med det du lurer på, men gjerne også familie og uavhengige eksperter, sier Picard mens hun understreker:

- Uansett hvor du søker råd, skal du være litt kritisk til kilden. Tenk for eksempel om det er noen som ønsker å selge deg noe, eller har noe spesielt å tjene på at du følger deres råd.

Nye økonomiske utfordringer for dagens generasjon

De unge i dag møter helt andre økonomiske utfordringer enn det foreldrene deres gjorde.

Her er fem økonomiske utfordringer som er særlig gjeldende for de unge i dag:

 

1. MÅ SPARE MER TIL PENSJON

- Hvor stor pensjonen blir, har i mye større grad blitt hver enkelts ansvar. Etter at pensjonsreformen ble innført i 2011, tjener du opp pensjon fra du er 13 til 75 år, mens du tidligere fikk pensjon fra dine best betalte år i arbeidslivet, sier Picard.

Nå tjenes pensjonen opp av all inntekt som innberettes skatteetaten, derfor lønner det seg å jobbe fulltid og i så mange år som mulig, hvis du ønsker best mulig pensjon senere, opplyser forbrukerøkonomen.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

- I 2006 ble det innført såkalt obligatorisk tjenestepensjon, så dette er fortsatt en ganske ny ordning som ikke nødvendigvis foreldrene har så god greie på, forteller Picard.

Nå er det også stadig flere nordmenn som er over på innskuddspensjon, mens ytelsespensjon var mer utbredt tidligere, mener hun.

- Den viktigste forskjellen er at utbetalingene fra folketrygden per år blir mindre fordi vi lever lenger, og at vi må regne med å spare mer til pensjon selv.

 

2. MYE MER GJELD

Boligprisene, og dermed også gjelden vår har endret seg mye fra tiden da foreldregenerasjonen skulle inn i boligmarkedet.

- Forrige generasjon har nytt godt av en historisk god periode i norsk økonomi, samtidig som det har vært veldig gunstig å eie bolig. Men nå har vi en situasjon der vedvarende skattefordeler på bolig, stort press på mange boområder og lave renter har skutt boligprisene i været, forteller Picard.

Prisene på bolig har løpt fra lønnsveksten, og gapet fortsetter å øke. Det betyr at unge i dag har mye mer gjeld enn forrige generasjon, og mange må regne med å ha gjeld hele livet, selv inn i pensjonsalderen, opplyser hun videre.

- Vi har ganske lave boutgifter fordi rentene er så lave, men alle bør tenke gjennom den økonomiske situasjonen også hvis rentene skulle stige igjen, eller hvis boligprisene faller.

 

3. KREDITTKORT OG FORBRUKSLÅN

Tilgangen til kredittkort og forbrukslån har også endret seg mye – det samme har holdningen til det å låne penger, ifølge forbrukerøkonomene.

- Det er i dag lavere terskel for å få kreditt, og det er mulig å utsette betalingen av en vare. Du kan ta med varen hjem i dag for så å utsette betalingen over en lengre periode.  Det nok ikke uvanlig at nordmenn i dag har et par kredittkort liggende i lommeboka, sier Setsaas.

Picard mener at unge tar lettere på det å låne penger nå enn tidligere, ikke bare til bolig og bil, men også til forbruk.

- Mange aktører ønsker å lokke oss ut i kredittavtaler, for at vi skal kjøpe nå og slippe å spare til det vi ønsker oss, sier hun.

Dette er en utfordring, spesielt for unge, som ikke kan så mye om personlig økonomi eller er vant til å håndtere lån og kredittkort, mener Picard.

 

4. KONTANTLØST SAMFUNN

Det har skjedd en stor endring fra fysiske penger til virtuelle penger, forteller Setsaas.

- Det kan være mer utfordrende og vanskelig for barn og unge å forstå hva penger faktisk er. Det gjør at det kreves mer kunnskap om økonomi nå enn tidligere, sier hun.

 

5. NETTHANDEL

I dag trenger vi ikke å oppsøke den fysiske butikken, men kan bestille varer over nettet hjemme fra sofakroken, og få varen levert på døra dagen etter.

- Det forbrukeren bør ha kunnskap om, er sikker betaling og rettigheter knyttet til å ikke få varen levert som avtalt, mener Setsaas.

 

Dette bør du spørre om

Dersom du trenger ekstra hjelp til å danne deg en god økonomisk plattform, mener ekspertene at det er lurt å søke hjelp hos en rådgiver i banken din.

- Spørsmål du da bør stille, kan være alt fra tips og råd til å kutte dagligforbruk til ulike måter å spare på, mener Setsaas.

Picard råder deg å spørre om alt innenfor privatøkonomi, enten det handler om lån, forbruk, forsikring eller pensjon.

- En forbrukerøkonoms oppgave er å gi råd som er til det beste for deg og din lommebok, sier hun.

Her er ekspertenes sjekkliste med temaer som unge med fordel kan sette seg litt inn i:

  • Orden på avtalene hvis du bor sammen med noen.
  • Kjøp av egen bolig.
  • Økonomiske konsekvenser av det å jobbe deltid, og sikring av inntekt, for eksempel hvis du blir ufør.
  • Litt grunnleggende kunnskap om din egen pensjonsordning.
  • Langsiktig og kortsiktig sparing.

Selv om foreldregenerasjonen ikke har vært gjennom alt det dagens unge erfarer innenfor økonomiske utfordringer, mener likevel Setsaas at foreldrene selvsagt også kan være gode kunnskapskilder på enkelte områder:

- De kan dele erfaringer fra tider der boliglånsrenten var mer enn det dobbelte enn hva den er i dag og fortelle hvilke prioriteringer som må gjøres for å kunne oppnå ulike typer sparemål. Føler de unge at foreldre og besteforeldre ikke strekker til, vil jeg anbefale dem å søke råd hos sin rådgiver i banken, sier Setsaas.

- Bør forstå viktigheten med sparing

For å sikre en sunn økonomi, er det lurt å lære seg å sette opp budsjett. Et godt budsjett bør gå litt i pluss slik at du sikrer at du har noe til sparing, tipser Picard.

- En god tommelfingerregel er ikke å leve over evne. Ikke lån penger til forbruk, lån først og fremst for å skaffe deg en utdanning og en egen bolig. Alle lån er penger som skal betales tilbake, sier forbrukerøkonomen.

Hun understreker at det er viktig å vite at det å utsette regninger uten å avtale med kreditor kan gi deg problemer fordi betalingsanmerkninger kan ødelegge for deg senere.

- Også boliglån kan bli vanskeligere om banken vurderer deg som en dårlig betaler.

Picard anbefaler også unge å legge en plan for hvordan de skal få råd til å kjøpe sin egen bolig.

Setsaas mener at det absolutt viktigste å vite for dagens generasjon, handler om sparing:

- Unge bør forstå viktigheten med sparing og ta ansvar for egen sparing. Unge bør også ha god kunnskap for å unngå de økonomiske fellene ved bruk av kredittkort, forbrukslån eller kjøp på avbetaling, sier Setsaas.

Og jo mer du vet, desto lettere er det å ta gode beslutninger og smarte valg:

- En god økonomi sikrer at du lettere når de drømmene og ønskene du har for livet ditt, oppfordrer Picard.

 

Vil du lese flere sterke historier?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!