Du har rett til å klage på tannlegen
Hull, smerter og nerveskader
Prøv først å klage til tannlegen, hvis ikke han hører, er det hjelp å få.
Slik klager du på tannlegen
Først må du sende en skriftlig klage til den tannlegen som har behandlet deg og forsøke å komme til enighet.
Hvis ikke kan du klage til klagenemnda til NTF i ditt fylke.
Nemnda ber om redegjørelse fra tannlegen og får tilgang til journal, bilder ol.
Hvis nemnda ønsker det, blir pasienten også undersøkt av en tannlege.
Nemnda avsier en kjennelse. Tannlegen er forpliktet til å følge avgjørelsen, men har en ekstra mulighet til å anke til en sentral ankenemnd i NTF.
Behandlingen i nemnda er gratis for pasienten, så lenge tannlegen er medlem av NTF.
Hvis pasienten ikke er fornøyd med nemnda kan han/hun klage til Helsetilsynet i fylket eller Statens helsetilsyn.
Klagenemndene har ikke kompetanse til å ta stilling til krav om erstatning.
Hvis det har oppstått en skade og du ønsker å kreve erstatning må du henvende deg til Norsk Pasientskadeerstatning.
Kilder: Norsk tannlegeforening og Norsk pasientskadeerstatning
Drikking av juice, brus, sportsdrikker og vin er med på å svekke tennene våre og gir mange nordmenn etseskader og hull. I tillegg sliter mange med gule tenner etter mye kaffe, te og røyking.
Når du er voksen og går til tannlegen må du som kjent betale regningen selv. Og tusenlappene flyr fort hvis du skal ha en sjekk, få et par fyllinger og ikke minst hvis du må ha rotfylling eller vil bleke tennene.
Mange går til den samme tannlegen hele livet og synes det er vanskelig å vite om behandlingen du får er bra nok og om du betaler for mye.
Eksempler fra Norsk Pasientskadeerstatning viser at i de verste tilfellene kan feil behandling påføre deg skader på nervesystem, tenner og tannkjøtt.
Et eksempel er en mann i 30-årene som fikk fjernet en visdomstann. Det var en komplisert trekking og pasienten opplevde smerter og nedsatt følsomhet etterpå. Etter to måneder måtte han få laserbehandling for nerveskade, trekkingen hadde medført lammelser, smerter og ukontrollert spytt.
Sjekk hva tannlegen koster
For å hjelpe deg å finne fram til en tannlege har Forbrukerrådet laget nettsiden hvakostertannlegen.no der du kan velge type behandling og sted i Norge, og få oppgitt prisen hos en rekke tannleger.
En behandling med to røntgenbilder kan du i Oslo få helt ned i 250 kroner, ifølge oversikten. Fylling av en tann kan du få for 350 kroner i Oslo.
Men det hjelper ikke om behandlingen er billig hvis den ikke blir riktig utført. Hvis du mener tannlegen din ikke har gitt deg god nok behandling eller du mener du måtte betale mer enn det som er rimelig, så kan du klage.
Send en skriftlig klage
Første bud er som alltid at du må klage til den det gjelder først, det vil si at du må sende en skriftlig klage til tannlegen som behandlet deg. Da kan tannlegen få mulighet til å rette opp det du mener er galt.
Men hvis tannlegen ikke vil rette opp eller ikke er enig med deg i at det er noe galt, så kan du ta saken videre.
Da skal du klage tannlegen inn for klagenemnden i Den norske tannlegeforening (NTF). Hvert fylke har sin egen lokale forening og klagenemnd, som du kan henvende deg til.
Klagenemndene vurderer om tannlegetjenesten er godt nok utført. De får tilsendt og vurderer alle dokumenter i saken, bilder fra tannlegen osv. De kan også be om å få pasienten undersøkt av en annen tannlege for å få vurdert tilstanden.
De avgjør så en begrunnet avgjørelse og alle tannleger som er medlem av NTF er forpliktet til å følge nemndas avgjørelse.
Klagenemnd gir ikke erstatning
Camilla Hansen Steinum, president i NFT, forteller at klagenemndene behandler mellom 50 og 150 saker i året. Hun anbefaler deg å forsøke å komme til enighet med tannlegen.
- Mitt råd til pasienter som er misfornøyd er først og fremst å ta kontakt med tannlegen, og forklare problemet. God kommunikasjon er alltid viktig for å forsøke å løse problemer, og i de aller fleste tilfeller kan tannlege og pasient komme til enighet ved å snakke sammen, både om den faglige utførelsen av tannbehandlingen og prisen på behandlingen, sier Steinum til klikk.no.
Klagenemnda vurderer ikke krav om erstatning. Nemnda kan pålegge tannlegen å betale tilbake pengene du har betalt ham. Og de kan pålegge tannlegen å gjøre jobben som du ikke er fornøyd med, på nytt eller å rette opp feilen.
Behandlingen i nemnda er gratis for alle som er pasienter av tannleger som er medlem av Den Norske Tannlegeforening. Hvis du ikke er fornøyd med klagenemnda kan du klage til Helsetilsynet i fylket eller Statens helsetilsyn.
Krev erstatning hvis du har fått en skade
Hvis du mener det har oppstått en skade som følge av behandlingen og du mener du har krav på erstatning, så kan du klage saken inn til Norsk Pasientskadeerstatning.
- Fra 2009 til 2012 har NPE fattet vedtak i 480 saker som gjelder tannbehandling. 42 prosent har fått medhold i erstatningskravet sitt, forteller kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i NPE.
En typisk skade etter feil behandling hos tannlege kan være at du mister en bit av tannen, det kan også være betennelser eller skader på nerver. Dårlig resultat etter en mangelfull rotfylling eller mangelfull kronebehandling er andre skader som meldes inn relativt ofte.
NPE kan fortelle at i de fleste sakene der pasienten får medhold så skyldes det at tannlegen har gitt en mangelfull behandling eller at han har brukt feil behandlingsteknikk.
- Det kan for eksempel være mangelfull rotfylling med påfølgende tannskade eller tap av tenner, sier Castberg.
Feil behandlingsteknikk har også ført til skade på nerver, boring gjennom tann og inn i tannkjøttet eller at materiale fra rotfyllingen har lekket ut.
Her er de vanligste skadene
38 prosent av skadene i sakene til NPE har vært tap eller fraktur på tann eller implantat. 20 prosent gjaldt mangelfull eller ikke god nok behandling. 19 prosent gjaldt betennelse og 9 prosent nerveskade.
I tillegg er spesielt for tannlegesektoren at mangel på journalføring ofte fører til at pasienten får medhold i sin klage. Når tannlegen ikke kan dokumentere at behandlingen har vært god nok, så er det mer nærliggende for NPE å konkludere til fordel for pasienten.
Det har blitt utbetalt 14,5 millioner kroner totalt i erstatning siden 2009. Utbetalingen har vært fra 5000 til 400.000 kroner, avhengig av skadeomfang og tap.
Les også:
Sjekk hvilken grønnsak som kan gi deg hvitere tenner
Rev en vegg og fikk dobbelt så stort kjøkken
Denne saken ble første gang publisert 16/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.