KID-nummer
Derfor er KID-numre så lange
Lange KID-numre kan være en plage når regningene skal betales. Hva er disse tallene egentlig godt for?
På de fleste giroblanketter står det et KID-nummer nede til venstre. Opprinnelig skulle KID-numrene du finner på de fleste giroblanketter leses av maskiner. Men som nettbankbruker er det du som må taste inn sifrene, og med tilnærmet endeløse tallrekker, kan det være en sann plage
Leif-Kjartan Bjørsvik er informasjonssjef i Skandiabanken. Han forklarer til Kvinneguiden at KID er en forkortelse for "kundeidentifikasjon", og benyttes for elektronisk innlesning i mottakers systemer.
- Det kan være fra 2 og opp til 25 siffer langt. Siste siffer i KID-nummeret er et kontrollsiffer.
KID-nummer gir automatisk oppdatering
Stein-Arne Tjore er informasjonssjef i Nets Norway (som leverer betalings-, kort- og informasjonsløsninger i de nordiske landene). Han forklarer til Kvinneguiden at når du benytter KID-nummeret ved betaling får bedriften en fil tilbake som inneholder den informasjonen de trenger for automatisk oppdatering av reskontroen i regnskapssystemet sitt.
- Bedriften unngår manuell registrering av innbetalingene og du som forbruker slipper unødvendige purringer som følge av en eventuell feilregistrering hos bedriften.
Hvilken informasjon ligger i KID-numrene
Det siste sifferet i KID-nummeret
MOD10 er forkortelse for Modulus 10 algoritmen, også kalt Luhn-algoritmen etter oppfinneren Hans Peter Luhn. Modulus 10 algoritmen benyttes bl.a. som beregningsmetode for et kontrollsiffer i KID-numre på bankenes innbetalingsblanketter.
Et tenkt KID-nummer er 2345676. Det siste sifferet i KID-nummeret er et kontrollsiffer. I eksempelet er dette sifferet 6. KID-nummeret uten kontrollsiffer er 234567.
Kontrollsifferet skal blant annet avdekke om det er gjort feil ved inntasting av KID-nummeret.
Kilde: Wikipedia.no
Hva slags informasjon som ligger i det enkelte KID-nummer kan ifølge Tjore variere fra bedrift til bedrift.
- Det er som regel avhengig av hvilken informasjon bedriften ønsker for å være sikker på at riktig betaling registreres mot rett krav. For noen bedrifter, som eksempelvis sender deg faktura hver måned, kan det være at de har behov for mer informasjon.
- Noe av referansen identifiserer hvem som har betalt, hva det gjelder og for hvilken måned det er betaling for. Et eksempel på dette kan være kommune. De har gjerne har flere ulike tjenester til sine innbyggere. Det kan være barnehage, SFO, kommunale avgifter, og lignende.
Derfor er noen KID-numre så lange
- Det er flere årsaker til det, understreker Tjore.
- Noen virksomheter har behov for mer informasjon for å finne ut hvem som har betalt, hva det gjelder og. Lengden på KID-nummeret kan ikke overstige 25 siffer, men det er ingen nedre grense.
I praksis vil dette ifølge Tjore bety at en del bedrifter gjerne klarer seg med cirka 7-8 tall, mens andre har behov for flere sifre.
- Det er bedriftens regnskapssystem som avgjør hvor mange siffer KID-nummeret skal bestå av, og enkelte bedrifter og leverandører av regnskapssystemer er flinke til å legge opp til stadig færre tall.
Hva skjer om du taster feil KID
Hva skjer egentlig, hvis du bytter om ett og annet tall? Eller kommer borti en 9-er for mye?
Som regel veldig lite, ifølge kommunikasjonsmedarbeider i Sparebanken Sør, Hans Jacob Brekke.
På bloggen til Sparebanken Sør skriver han nemlig at en nettbanktjeneste skal utformes slik at kunden i størst mulig grad får mulighet til å oppdage egne tastefeil, heter det i sikkerhetskravene fra Bankenes Standardiseringskontor (BSK).
- Dette betyr blant annet at når du føler deg fornøyd med ditt inntastede KID-nummer, og trykker betal, gjøres det en gyldighetssjekk av tastatur-innsatsen din.
- Nummeret sjekkes med en avansert formel, ut fra et kontrollsiffer bakerst i nummerrekken. Har du fått alle de riktige sifrene på riktig plass, får du betale. Hvis ikke, skal det dukke opp en feilmelding. Og du må prøve på nytt.
Uoffisell norgesmester i KID-tasting
De fleste av oss bruker lang tid på å taste KID-nummeret, og deretter enda lenger tid på å kontrollere at nummeret er riktig tastet. Ved en test utført av Nets har gjennomsnittstiden for å taste inn et korrekt KID ligget på cirka 15 sekunder.
Nets har også kåret en uoffisiell Norges-mester i KID-tasting, som klarte å registrere 18 siffer i riktig rekkefølge på kun 3,75 sekunder.
Wenche Clausen fra Årdalstangen var raskest av konkurransens mer enn 10 000 deltagere. Til sammen ble det tastet nesten 60 0000 KID-nummere. Wenche arbeider i eget regnskapskapsbyrå, og er derfor vant med å taste lange tallrekker.
- Selv har jeg inngått 3-4 eFaktura-avtalar og betaler sikkert 20-30 av regningene mine med eFaktura. Det aller beste er at bankkonto- og KID-nummer til leverandør er ferdig utfylt.
- Jeg har ofte vært redd for å betale pengene til feil konto, og dobbelsjekker alltid kontonummeret, kunne Clausen fortelle.
Fremtid for KID
Informasjonssjefen i Skandiabanken tror nok at KID ikke kommer til å forsvinne med det første.
- For å opprettholde et sikkert og effektivt betalingsystem er man nemlig avhengig av en sikker identifisering av betaler som automatisk kan knyttes opp mot enkeltfakturaer i mottakers egne register.
- Men ved å bruke tjenester som avtalegiro/efaktura slipper du å taste inn KID'en når man skal betale i nettbanken.
Les også:
Derfor er flaskevann datostemplet
Derfor stinker ånden din om morgenen
Hva er det som skjer når foten sover?
Denne saken ble første gang publisert 08/02 2013, og sist oppdatert 12/05 2017.