Hudpleie og hygiene
Oppi her bør du ikke stikke fingeren din
Kremkrukken er mer uhygienisk enn du aner.
Har du tenkt over hvilken emballasje dine favoritt-hudpleieprodukter oppbevares i?
Dette kan faktisk være svært vesentlig hvis du ønsker at ansiktshuden din skal være renest mulig.
I en kremkrukke kan det nemlig skjule seg langt flere uønskede bakterier enn hva det gjør i en tube eller flaske, hevder ekspertene.
Tube beskytter produktet
Hver gang du henter opp litt krem til å smøre på ansiktet ditt, bruker du fingeren nedi krukken - i motsetning til en tube eller flaske hvor du klemmer ut produktet på fingertuppen:
- Har man produktet i krukker, er det fort gjort å bare bruke fingrene for å hente opp produkt for påføring. Har man en tube, kan man bare klemme ut riktig mengde, uten å risikere å tilføre produktet bakterier fra fingrene, sier Kjersti Johansen, Cand. Scient. og nordisk fagsjef ved Dermanor AS, til Kvinneguiden.
Samtidig forklarer hun at de fleste hudpleieproduktene på markedet i dag er tilsatt konserveringsmidler som gjør at de tåler å bli utsatt for bakterier.
- Men en tube eller en lufttett emballasje med pumpe, bevarer produktet bedre mot bakterier utenfra, sier hun videre.
Johansen får støtte av Ann Kristin Stokke, fagsjef ved hudpleieprodusenten Tekon AS.
- Det er to hovedfaktorer som gjør krukker til en lite egnet måte å oppbevare produkter på, sier Stokke til Kvinneguiden og forklarer:
1. Hygieniske årsaker:
- Produktet eksponeres for mange flere mikrober som bakterier og sopp enn i annen emballasje. Dette skyldes dels at brukeren som regel putter fingrene ned i produktet, og selv rene hender har tusenvis av mikrober på seg, særlig under neglene. Du trenger ikke å putte fingrene mange ganger ned i en krukke, før bakteriefloraen er så høy at produktet per definisjon er forurenset.
- Dette setter konserveringsmidlene i produktet på store prøver og gjør at produsentene har behov for mer konserveringsmidler i en krukke enn i for eksempel en tube. Risikoen som forbrukeren utsetter seg for er at bakterier, mugg og gjærsopp i tusentall kan forårsake hud- og øyeinfeksjoner.
- Andre bakterier kan føre til at produkter begynner å lukte, skifte farge eller konsistens.
2. Aktive ingredienser:
- Mange av de aktive ingrediensene som vi benytter i dagens produkter, er meget sårbare for mikrober og luft. I en krukke vil disse ingrediensene mye lettere oksideres eller forringes, og dermed vil du ikke få den effekten av produktet som du har betalt for.
- Dette gjelder særlig vitaminer og antioksidanter; desto mer effektive de er, jo mer sårbare er de for en slik eksponering.
- I høyteknologiske formler og emballasje, vil disse ingrediensene både "pakkes inn i leveringssystemer" som hindrer dem fra eksponering før de absorberes av huden, og de vil oppbevares i lufttett emballasje.
Unngå bakterier
Dersom ditt favoritt-hudpleieprodukt oppbevares i krukke, kan du likevel gjøre noe selv for å unngå å få ytre bakterier ned i krukken.
- Jeg tror ikke det er så mange forbrukere som tenker over dette. De små spatlene som kommer sammen med krukkene blir nok ikke brukt av så mange. Men de er lagt ved for at man skal bruke dem til å hente opp produktet, og ikke bruke fingrene. Bruk spatelen eller en liten skje, enventuelt pass på å vaske hendene før du henter ut produkt fra krukken, råder Johansen.
Stokke mener derimot at du bør unngå å putte fingrene nedi krukken, uansett hvor ren du er på hendene.
- Bruk spatelen som følger med og vask den med et rensemiddel mellom hver gang. Vær ekstra opptatt av å bruke opp produktet innen 12 måneder og oppbevar gjerne produktet på et kaldere sted enn badet ditt, tipser hun.
Se etter dette
Stokke tror ikke at forbrukerne er klare over hva de kan utsette seg for av risiko ved å velge hudpleieprodukter som oppbevares i krukker.
- Ei heller hvilke resultater på huden de går glipp av fordi de gode ingrediensene allerede er oksidert i krukka, sier hun.
Stokke mener derfor at man bør se etter produkter i tube og med "flipp-topp kork".
- For mer avanserte "anti-age produkter" - serum, konsentrater, multivitamin-produkter og andre spesialprodukter, se også etter emballasje i lufttette beholdere og spesialdesign som hindrer at luft kommer inn når produkt tas ut, råder hun videre.
Johansen synes først og fremst at man skal velge det produktet som passer huden sin best og heller følge råd fra en hudterapeut.
- Er du ekstra bekymret for sopp eller bakterier, kan du ser etter produkter i tuber eller pumpeflasker, sier hun.
- Vanlig med tarmbakterier i krukken
For å sjekke om det er hold i det ekspertene sier; at man risikerer å tilføre ytre bakterier i en ansiktskrem som oppbevares i krukke, har Kvinneguiden fått Camilla S. Adams, labratorieleder ved Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø, til å analysere to ansiktskremer av samme sort for oss.
Den ene kremen er åpnet for to måneder siden, den andre er helt ny og uåpnet.
- Vi har analysert for total antall bakterier. Kremene er analyserte for koliforme bakterier, det vil si tarmbakterier, fordi dette kan være et problem dersom en ikke vasker hendene etter en har vært på do. Vi har også analysert for pseudomonas som trives godt i fuktige miljøer, forteller Adams til Kvinneguiden.
Forskeren mener at det er helt vanlig med tarmbakterier i kremkrukker.
- Ja, det kan absolutt være et problem, sier Adams og utdyper:
- Er en sløv med håndhygienen og ikke vasker hendene, kan tarmbakterier absolutt være et problem. Men det gjelder ikke bare kremer, det gjelder for eksempel også matlaging, sier hun videre.
Personlig velger forskeren å bruke ansiktsprodukter fra pumpeflasker eller tuber:
- Men jeg i er utgangspunktet skeptisk til alle kjemikalier vi putter i oss eller smører på oss. Likevel kommer vi ikke utenom at konserveringsmidlene har en svært viktig funksjon. Jeg er tilhenger av det som kalles hinderteknologi. Tanken er at man har en serie med hindre til bakterievekst. Hindrene vil sammen føre til at det ikke blir bakterievekst, i motsetning til vanlige produkter hvor konserveringsmidlene er hovedvåpenet, forklarer Adams.
Hun mener at eksempler på slike hindre kan være gode råvarer, aseptisk produksjon, god innpakning, så lite vann som mulig i produktet og en pH-verdi som er ugunstig for bakterievekst.
Etter kremanalysen er gjort, avslører forskeren likevel at ingen av prøvene viser noen forskjell mellom ny og gammel krem:
- Begge kremene er "rene". Kremene er jo tilsatt konserveringsmidler, og disse ser ut til å virke godt. Det ser altså ut til at kremen lever opp til sin holdbarhet, sier forskeren videre.
Med én gang Adams fikk resultatene fra analysen, var hun overrasket at det ikke viste noen forskjell på kremene.
- Men etter jeg hadde tenkt meg om og lest på krukkene, så var jeg egentlig ikke det. Det loves jo at kremene skal ha en holdbarhet på ett år etter åpning, så egentlig ville det ha vært mer sjokkerende hvis det hadde vært bakterievekst.
I dag finnes det noen få kremer/naturprodukter uten konserveringsmidler på markedet.
Adams mener at det store spørsmålet da er om disse har like bra holdbarhet.
- En annen problemstilling er jo om hvor sunt det er å bruke en krem med slike konserveringsmidler som tilsettes i kremer, sier hun.
Holdbarhet
- De fleste uåpnede produkter har levetid på cirka tre år, sier Ann Kristin Stokke.
Her er hennes tips:
- Når du har åpnet produktet, forringes det raskere, se etter åpen boks-symbolet på emballasjen.
- Symbolet - som ser ut som en åpen boks med et tall inni, indikerer hvor lenge produktet kan brukes etter at det er åpnet.
- I de fleste tilfeller har produkter 24-måneders sertifisering, som betyr at produktet er virkningsfullt og trygt i to år etter at produktet er åpnet.
- For å øke forbrukerens sikkerhet, vil nå ny EU-regulering gjøre at alle produkter gradvis må endre til 12-måneders sertifisering.
- Det betyr at et produkt som du har åpnet, må du bruke opp innen 12 måneder for at du skal være sikret et trygt og ferskt produkt.
Så lenge holder produktene
Det er ikke bare selvforskyldte bakterier som kan virke negativt på huden din.
Du bør også ta hensyn til holdbarheten på produktet du smører på ansiktet.
- Produktene er merket med et symbol for "after opening date" og antall måneder det kan oppbevares etter åpning. Jeg tviler på at alle husker når de åpnet produktene sine første gangen, så det å skrive på datoen for åpning med sprittusj kan være et godt tips. Men holdbarheten er ofte mye lengre enn det som er oppgitt, og man må utvise skjønn. Er utseende, lukt og konsistens som det skal, er produktet helt i orden å bruke, mener Johansen.
Stokke mener derimot at produkter som ikke er brukt opp til utløpsdatoen kan ha redusert effektivitet når det gjelder de behandlende ingrediensene.
- Selv om du bruker produktet etter utløpsdato er det helt trygt å bruke, selv om det muligens ikke er like effektivt som et "ferskt" produkt. For eksempel, dersom du har et solprodukt med SPF 30 hvor utløpsdatoen er seks måneder siden, er det helt trygt å bruke, men den reelle SPF er da noe lavere enn 30, forklarer Stokke.
Et annet element du bør være obs på, er hvordan du oppbevarer produktet:
- Produkter blir stabilitets- og mikrobiologisk testet under høyere og lavere temperaturer enn normalen, derfor vil de fleste produkter ved hjelp av konserveringsmidler kunne "overleve et baderom" over lengre eller kortere perioder. Mitt råd er at du må gjerne ha produktene som du bruker daglig på badet, men at du oppbevarer produkter du kun bruker innimellom, for eksempel solprodukter til kroppen og masker, i et kjøligere rom. Soverom som har lavere temperatur enn vanlig oppholdsrom og med lite lyseksponering, vil være det beste stedet. Kjøleskap, som mange oppbevarer parfymen sin i, er for kaldt, opplyser Stokke.
Johansen synes også at det er greit å oppbevare hudpleieprodukter på badet:
- Optimal oppbevaringstemperatur for hudpleieprodukter er 20 grader. Er det mye varmere enn dette, vil holdbarhetstiden kunne bli noe redusert. Men stort sett går det helt fint å ha produktene på badet. Men ikke sett kremene på gulvet hvis du har varmekabler på badet. Vi har hørt om balsam og bodylotion som har harsknet fordi de har blitt stående på varme badegulv, forteller Johansen.
Les også:
Den gamle sminken din kan være full av dyr
De verste skjønnhetstabbene vi gjør
Hudpleien du lager på kjøkkenet
Våre aller beste skjønnhetstips