Bunad og nasjonaldrakt
Norges dyreste bunad
Du trodde kanskje beltestakken fra Telemark var den dyreste?
Det er vanskelig å finne noe mer nasjonalromantisk enn en bunad. Men så er det også lite som er så kostbart som en bunad eller nasjonaldrakt, særlig hvis man velger en variant med det dyreste materialet og tilbehøret.
Kvinneguidens forumbrukere viser frem sine bunader her!
Dyr bunad
Kronprinsesse Mette-Marit er flink til å representere Norge i mange ulike bunader og folkedrakter, men det er heller sjelden hun har på seg en så eksklusiv bunad som denne rekonstruerte kvinnedrakten fra 1810 fra Laudal i Vest-Agder.
- Rekonstruert kvinnedrakt fra Vest-Agder er den dyreste bunaden i Norge. Den koster cirka 73.000-80.000 kroner, forteller Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen.
Grunnen til at bunaden, som Mette-Marit fikk sydd i fjor høst, er så kostbar er at den er en rekonstruert 1810-bunad, med rekonstruerte og lokalt produserte stoffer.
Tørhaug forklarer at det finnes mange folkedrakter å velge i mellom, alt fra de som kjedebutikkene tilbyr, til drakter som er designet i nyere tid og som ikke har bunadsstatus.
Flere vil ha bunad
Men flere og flere trosser stive priser og velger å investere i bunad;
- Etterspørselen etter bunad har vært svært god de siste ti-femten årene. Dette henger blant annet sammen med velstand og gode tider i Norge siden midten på 90-tallet da krakket var over, mener Tørhaug.
Hun får støtte fra Cecilie Eskild ved Heimen Husflid;
- Etterspørselen har økt noe, det er mest fordi det er flere menn som ønsker seg bunad nå enn tidligere, mener Eskild.
Heidi Fossnes ved Magasinet BUNAD har i likhet med Tørhaug og Eskild inntrykk av at etterspørselen og interessen for bunader er økende.
- Folk ønsker også å lære å sy selv. De som holder kurs forteller om stor pågang, sier Fossnes.
Dette bestemmer prisen
Kronprinsessen stråler i Norges dyreste bunad, men også beltestakk fra Telemark troner blant de dyreste bunadene i landet.
I følge prisanslagene fra Norsk Flid Husfliden ligger for eksempel en beltestakk fra Øst-Telemark på 50.000 kroner, og da er ikke bunadssølvet medregnet i prisen.
- Beltestakk fra Telemark er en av de dyreste bunadene fordi det er mye arbeid å lage en beltestakk, og det er mye tilbehør. Telemark har også veldig mye fint bunadsølv, sier Eskild.
Heidi Fossnes mener derimot at det kan være vanskelig å utpekte Norges dyreste bunad siden det kommer an på flere faktorer.
- Prisen på en bunad bestemmes ut i fra hva slags materialer du velger å bruke, hvor mye og hva slags tilbehør du velger, sier hun og viser til et eksempel;
- Til en beltestakk, og mange andre bunader også, kan du velge mellom mange ulike stoffer i livet. Velger du bomullslerret, som du broderer selv med ullgarnsbroderi, vil dette bli rimelig. Men velger du en kostbar silke, så vil dette trekke prisen opp. Dette gjelder også for forkleet. Velger du et forkle med komplisert Hardangersøm til en Hardangerbunad, vil dette selvsagt bli mye dyrere enn om du velger et forkle i trykket bomull, som også kan brukes til den samme bunaden, forteller Fossnes.
I tillegg må man ta sølvet til bunaden med i prisberegningen.
- Til mange bunader kan du velge mellom støpte og håndlagede søljer. Eller du kan velge mellom enkle og mer kompliserte søljer, sier Fossnes.
Rimeligere alternativ
I følge Irene Tørhaug ligger de rimeligste bunadene på cirka 20.000 kroner, da er det gjerne en enkel hverdagsbunad i bomull uten broderi.
Heidi Fossnes mener at man har flere muligheter til å skaffe seg et rimeligere alternativ av en bunad dersom man ønsker det.
- Det gjør man ved å velge litt rimeligere materialer og tilbehør. Jeg mener ikke dermed at man skal velge stoffer av dårlig kvalitet, men at man for eksempel kan velge bomull i stedet for silke, sier hun men understreker samtidig:
- Jeg vil ikke anbefale noen kjøpe seg en "tullebunad".
Selv om Mette-Marit har på seg en svært dyr bunad, finner du altså mange andre varianter som er langt rimeligere enn både den og andre bunader.
Drakter uten broderi er som oftest noe rimeligere enn broderte bunader.
- Men her er det store variasjoner. Mange av de rekonstruerte bunadene krever mye håndsøm og kan derfor bli vel så dyre som broderte bunader, sier Cecilie Eskild.
Felles for alle bunader er at de er knyttet til et distrikt. Men mange drakter er også fra et bestemt sted, som for eksempel Jubileumsdrakten fra Oslo 1000 år, denne drakten ble designet av Eva Lie. Eskild forteller at denne drakten har mange elementer som er typisk for Oslo.
Men du finner også drakter som er laget for alle, uavhengig av hvilken landsdel man kommer i fra.
- Eva Lie laget for eksempel en drakt til markering av hundreårsjubileet for unionsoppløsningen, "H undreårsdrakten" , den kan alle i Norge ha, sier Eskild.
Les også: