Få neglelakken til å holde lenge

Slik gjør du det.

LAKKDILLA: Gjør du det riktig vil lakken holde lenge.
LAKKDILLA: Gjør du det riktig vil lakken holde lenge. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Sist oppdatert

Neglelakk har virkelig fått fotfeste i kosmetikkhyllene, og fortsetter sin triumfferd som ett av de viktigste produktene man har i sminkepungen. Og for mange er det like naturlig å ha lakkede negler som det er å bruke maskara. Men hvordan kan man få lakken til å holde seg litt lenger enn et par dager?

Først og fremst bør du sørge for at hendene og neglene dine har fått god pleie, slik at du har et godt utgangspunkt. Er du plaget med flisete negler finnes det metoder for å få dem tilbake i fin neglform.

Har du slitte og kanskje nedbitte negler og neglebånd, kan det være lurt å bestille seg en time hos en negldesigner eller neglterapeut for å få litt hjelp. Det finnes en rekke behandlinger å velge mellom, enten du ønsker å forbedre dine egne negler, eller få lagt kunstige.

Når hendene er i god forfatning kan du begynne på det morsomme - å legge lakken.

Trine Ergan, kursveileder i negldesign ved Tone Lise Akademiet, har lang erfaring med kanskje det største irritasjonsmomentet når det kommer til lakk - at den flasser av. Hun forteller at stive lakker flasser raskere enn lakker som holder seg mykere.

- En "stiv" lakk på en fleksibel og bøyelig neglplate kan lett løsne fra neglplaten. Noen lakker er stivere enn andre, det beste er lakker som i større grad følger neglplaten og ikke blir så stive. Et annet poeng er at lakken vil løsne hvis den kommer i kontakt med fett, noe vi naturlig har i huden og neglebåndene, sier hun.

- Du bør derfor alltid lakke oppå en helt tørr og oljefri negleplate om du ønsker lang holdbarhet. Sørg for å ha en liten klaring til neglebånd og huden på sidene, så fett fra huden ikke kommer i kontakt med lakken, sier hun videre.

Hurtigtørking

Det er også viktig å la lakken tørke ordentlig før du bruker hendene. Er du utålmodig anbefaler Ergan at du investerer i en UV-lampe som herder lakken i løpet av mindre enn et minutt.

- Gelelakk som herdes i UV-lampe sitter i opptil 3 uker. Tidligere måtte man til profesjonelle for å få gjort dette, men nå finnes det hjemmeprodukter som lar deg gjøre jobben selv. Red Carpet Manicure er et eksempel på et supert hjemmesett, sier hun.

Forsegl lakktuppen

Ida Malene Jacobsen er godt over middels opptatt av neglelakk. Hun eier bloggen Neglelakk.net, der hun har blogget om neglelakk siden 2010. Hun mener at påføringsteknikken er avgjørende for hvor godt lakken sitter.

- I noen tilfeller kan det være at selve lakken ikke har god kvalitet, men som regel er problemet at man legger den feil. Du bør alltid "forsegle" enden av neglen med lakk. Det er på tuppen av neglen lakken slites først, så begynn alltid med å legge et lag med lakk på tvers ytterst på neglen, tipser hun.

Har du hendene mye i vann vil du også slite med å få lakken til å sitte godt.

- Vann er en versting når det kommer til neglelakk. Vannet fukter opp lakken og den flasser dermed lettere. Bruk hansker hvis du gjør husarbeid, og hold hendene generelt lite i vann. Lange bad med hendene under vann er ikke å anbefale for lakkede negler.

Hun anbefaler også å bruke under- og overlakk. Og i motsetning til hva man skulle tro tar ikke manikyren nødvendigvis lenger tid selv om du legger overlakk.

- Overlakken Seche Vite er verdenskjent for å tørke lakken på rekordtid. Det tar faktisk kortere tid for lakken å tørke ved å bruke overlakken, enn å droppe den. Da unngår du også riper du gjerne får om du kommer borti noe! Andre fordeler er at du ved å bruke underlakk beskytter neglene for misfarging av den fargede lakken du har på, og overlakken hjelper til med å jevne ut den fargede lakken dersom du har vært litt uheldig med påføringen, sier Jacobsen.

Dyrt ikke alltid best

Mange tror at de dyre lakkene er de beste, rett og slett fordi de er dyre. Det må da bety at innholdet er av bedre kvalitet enn billigvariantene som står ved kassen i kjedebutikkene? Feil, mener Jacobsen.

- Noen av billiglakkene som kan koste ned til 10 kroner flasken sitter bedre enn lakkene du kan kjøpe i parfymerier til 200 kroner. Man betaler for navnet. Om du finner en fin dyr lakk fra et dyrt merke, og ikke har lyst til å bruke så mye penger på lakken, finnes det ofte billigere alternativer. Søk på nett på "dupes" til lakken du ønsker deg. Noen ganger kan du være så heldig at du finner en lakk som er mye billigere, og som har lik farge, tipser hun.

Trinn for trinn til pene negler:

  • Fjern fettrester og klargjør negleplaten med en mild lakkfjerner.
  • Skyv neglebåndet ned så så mye som mulig av neglen eksponeres.
  • Bruk en god underlakk.
  • Lakk neglene med ønsket farge.
  • Avslutt med overlakk, sørg for å dekke tuppen av neglen skikkelig, siden det er her det først blir slitasje.
  • Gå gjerne over med et lag overlakk etter et par dager, før du har rukket å slite ned til farget lakk.

Kilde: Trine Ergan

Hvis du allikevel ønsker deg originalen, kan det også lønne seg å sjekke ut nettet før du handler.

- Noen av de nyeste lakkene på det norske markedet, for eksempel Essie, Deborah Lippmann, China Glaze og OPI, er ganske dyre. Dette er gode lakker som sitter godt, og kjøper du dem på nett kan du spare mye, sier Jacobsen.

Les også:

Smink bort de hovne øynene

Slik tar du knekken på sommerkvisene

Quiz: Hva kan du om skjønnhet?

HELE REGNBUEN: Gullakk fra Deborah Lippmann, 199,-, Minilakk fra Lancôme, 155,-, Rød lakk fra TL Design, 149,-, Beige lakk fra Linda Johansen, 139,-, Grønn lakk fra OPI, 159,-, Blå minilakk fra Depend, 25,-, Grønn lakk fra H&M, 39,50, Rosa lakk fra Essie, 129,-.
HELE REGNBUEN: Gullakk fra Deborah Lippmann, 199,-, Minilakk fra Lancôme, 155,-, Rød lakk fra TL Design, 149,-, Beige lakk fra Linda Johansen, 139,-, Grønn lakk fra OPI, 159,-, Blå minilakk fra Depend, 25,-, Grønn lakk fra H&M, 39,50, Rosa lakk fra Essie, 129,-. Foto: FOTO: Produsentene

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også