genfeil som disponerer for kreft
Linn Therese måtte velge om hun ville fjerne bryster og eggstokker
Har samme genfeil som ga moren dødelig kreft.
Linn Therese Kristoffersen (32) og Birgitte Hanssen (27) mistet moren sin i kreft. Linn Therese fikk samtidig vite at hun er i risikosonen for å få samme sykdom.
Av utseende er de to søstrene forskjellige. Linn Therese er eldst, hun har langt lyst hår og en klassisk stil. Den fem år yngre Birgitte har farget det halvlange håret blått, og stilen er røffere. De ler og småprater. De ømme og vennlige blikkene de utveksler, viser at båndene dem imellom er sterke.
Moren, Hanne-Karin, fikk først brystkreft i 2005. Hun ble frisk, men i 2010 ble hun rammet på nytt. Denne gangen av en hissig kreft i underlivet. Etter omfattende cellegift- og strålebehandling døde hun av sykdommen ett og et halvt år senere. Hun ble bare 51 år gammel.
– Det er et mareritt rett og slett, sier Birgitte om tapet av moren.
Med tiden har søstrene blitt vant til at mamma ikke er hos dem lenger, men savnet vil alltid være der.
– Det er lettere nå, sier Linn Therese.
Arvelig bryst- og eggstokkreft
Mellom fem og ti prosent av alle brystkreft-tilfeller skyldes arv.
Omkring to prosent har feil på de kjente genene BRCA1og BRCA2. det er de samme genfeilene som er årsak til flere tilfeller av eggstokkreft.
10-15 prosent av tilfellene av eggstokkreft har arv som årsak.
I en familie hvor det er flere tilfeller av brystkreft og/eller eggstokkreft, kan det være sannsynlig at krefsykdommen skyldes arv.
Jo flere i nær familie med bryst. eller eggstokkreft, og jo yngre de var da de fikk diagnosen, jo større er sannsynligheten for at arvelighet er årsaken,
Kilde: Kreftforeningen
Fikk påvist genfeil
Mormor døde også av kreft, og da moren ble syk for annen gang, spurte hun om døtrene ønsket å teste seg for arvelig bryst- og eggstokkreft.
– Hun skulle egentlig teste seg selv tidligere, men fikk ikke svar på forespørselen hun sendte inn. Papirene må ha blitt borte et sted på veien. Det er bittert å tenke på at mamma kunne ha levd lenger dersom det ikke hadde skjedd. Kanskje kunne hun ha forebygget kreften ved å ta de nødvendige operasjonene, forteller Linn Therese.
Selv fikk søstrene vite at det var betydelig risiko for at i alle fall en av dem var disponert. Testene viste at Linn Therese hadde genfeilen BRCA1, og stor sannsynlighet for å få bryst- eller eggstokkreft.
– På det tidspunktet klarte jeg ikke å ta det innover meg. Fokuset var ikke på meg på den tiden, men på mamma. Jeg var livredd for å miste henne.
– Jeg reagerte nok mer, der og da, sier Birgitte.
– Søsteren min var sterkt deprimert på den tiden, og jeg syns hun hadde nok. Jeg var både sint og lei meg, og jeg kunne ønske at det var jeg som hadde genfeilen, sier hun og kikker bort på søsteren sin.
Moren var lettet over at Birgitte slapp unna, men det plaget henne at Linn Therese var disponert.
– Jeg ville trøste mamma. Jeg bagatelliserte det overfor henne og sa, på en humoristisk måte, at «da kan jeg bare fjerne dem, og så får jeg store, fine silikonbryster», sier Linn Therese.
Skremmende
Først noen måneder etter at moren døde, begynte det å gå opp for Linn Therese hva prøvesvarene innebar. Da hun tok det innover seg, ble hun skremt.
– Jeg tenkte at jeg vil ikke dø på den måten, sier hun alvorlig.
Moren hadde vært oppegående lenge i sykdomsperioden. Til og med kjørt bil. De siste ukene ble hun derimot dårligere.
– De siste dagene lå hun bare i senga i en komatilstand, forteller Birgitte.
Selv om de alltid håpet på et mirakel, ønsket de samtidig at hun skulle få slippe. De så at hun hadde det vondt, og da hun døde, følte de sorg og lettelse på samme tid.
Det skremmer dem begge å tenke på at dette kan være Linn Thereses skjebne om noen år.
Les også: Ellinors valg reddet lillesøsters liv
Tøft valg
Siden risikoen for å bli alvorlig syk var så høy, valgte Linn Therese å fjerne brystene. Nylig fikk hun innvilget operasjon for å fjerne eggstokkene, men det står foreløpig «på vent».
– Det var tøft å fjerne brystene, men dette er enda vanskeligere, sier Linn Therese, som også har en sønn på syv år.
Hun tror det hadde vært lettere dersom hun ikke hadde vært i et kjæresteforhold.
– I tillegg til å miste muligheten for flere barn, er jeg redd for bivirkninger, og for hvordan kroppen min vil reagere når jeg blir dyttet ut i en brå overgangsalder.
I dag tar hun jevnlig blodprøver, men hun vet at kreften kan spre seg fort dersom hun blir rammet.
– Legene sier litt forskjellig. Noen sier at jeg bør ta operasjonen nå, mens andre sier at jeg kan vente til jeg er 35 år.
Les også: Nikki var bare 23 år gammel da hun fikk aggresiv brystkreft
Glad for åpenhet
Lillesøsteren forteller at en del av henne ønsker å pushe Linn Therese til å operere nå.
– Hun har skapt den vakreste ungen i verden. Samtidig forstår jeg at det er vanskelig, og at hun vil vente. Hun har ny kjæreste, og hun er jo bare 32 år. Linn Therese har fått et ansvar som hun ikke selv har bedt om, og det må være hennes valg når hun skal gjøre det.
– Det er vanskelig å vite hvilket tidspunkt som er riktig. Dessuten er det en utfordring å få grundig informasjon fra legene, sier Linn Therese.
Søstrene berømmer foreldrene for at de alltid har vært åpne, og flinke til å snakke sammen som familie. Det har aldri vært noe tabu og hysj-hysj, og snakk om å holde ting skjult.
– Pappa har imponert oss etter at mamma døde. De var veldig glade i hverandre, men tanken på å være til stede for oss har holdt ham oppe, forteller Birgitte.
– Mamma på sin side ønsket at vi skulle fortsette livene våre da hun var alvorlig syk. Hun var så forståelsesfull og fin.
Kommet nærmere hverandre
Søstrene har kommet nærmere hverandre etter den tøffe tiden. Før hadde de et typisk søskenforhold. De var glade i hverandre, men det var også mye krangling. I dag er det annerledes.
– Etter at Linn Therese testet positivt på prøvene, har jeg følt på at jeg kanskje ikke vil ha henne her så lenge som jeg ønsker. Derfor har det vært viktig for meg å få rensket lufta. Jeg har innsett hvor heldig jeg er som har en så god søster, og jeg ville være sprø dersom jeg ikke skulle verdsette tiden mer med henne nå, tilføyer hun. – Jeg er så glad for at jeg kan spørre henne om det jeg kanskje ville ha spurt mamma om, som å prøve brudekjoler eller å spørre rundt babyen min, dersom den tid kommer, forteller Birgitte.
Linn Therese har de samme gode følelsene for lillesøsteren. Hun er så glad for at de har hverandre, og at de kan søke råd, glede og trøst hos hverandre.
– Jeg tenker mye på at jeg kanskje kan være en liten erstatning for mamma, overfor Birgitte. Jeg håper at jeg kan være med å bidra litt, og jeg gleder meg til å se henne i alle faser av livet.
– For jeg skal være her lenge, forsikrer storesøsteren henne.
Denne saken ble første gang publisert 14/07 2017.