Hvilken vin er best?

Vin-trikset er harry

Men det funker som bare rakkern!

NYTELSE: Å lære seg å sette pris på riktig vin til riktig mat, kan ta smaksopplevelsen til uante høyder.
NYTELSE: Å lære seg å sette pris på riktig vin til riktig mat, kan ta smaksopplevelsen til uante høyder. Foto: Colourbox.
Først publisert Sist oppdatert
VINSMAKER: Svein Lindin, Sommelier og innehaver av In Vino Veritas vinkurs.
VINSMAKER: Svein Lindin, Sommelier og innehaver av In Vino Veritas vinkurs. Foto: Hilde Kavli
MATENTUSIAST: Christopher Sjuve, programleder, forfatter og journalist hos Klikk Mat.
MATENTUSIAST: Christopher Sjuve, programleder, forfatter og journalist hos Klikk Mat. Foto: Erik Hannemann

- Ingen er født til å umiddelbart like syrlighet og tanniner som finnes i vin, men heldigvis tilpasser smaksløkene seg grunnsmaker fort, sier Svein Lindin, Sommelier og innehaver av In Vino Veritas vinkurs, til Kvinneguiden.

Han mener at det viktige er å forstå hva vinkvalitet er, smake seg vekk fra søte viner og oppdage kvalitetsviner.

Hvordan lærer du å drikke vin?

Om du enda ikke syns at vin smaker noe særlig godt, kan det hende at du går glipp av en hel del fantastiske smaksopplevelser.

Trikset er å finne vinen som passer best til maten du spiser.

- De aller største vinopplevelsene får du ved å kombinere vin til mat. Og her er ofte det viktig å lese litt, men prøve mye, mye mer, tipser Lindin videre.

- Er det forskjell på hvordan man skal smake på rødvin kontra hvitvin og musserende?

- I utgangspunktet ikke, men aromamessig er det ofte et videre spenn i rødvin enn i hvitvin og musserende. Ved å smake med munnen og lukte med nesen, samtidig som man "lukker litt hørsel og syn", vil du umiddelbart bli en bedre smaker, forteller Lindin.

Nybegynner-tabbe

Christopher Sjuve, programleder, forfatter og matjournalist hos Klikk Mat, grøsser av den klassiske nybegynner-tabben mange gjør når de skal lære seg å drikke vin:

- Typiske viner å begynne å drikke som ung er de søte, vonde, billige vinene som for eksempel Peach Canei eller tyske viner av verste sort, som Black Tower. Dette appellerer til de unge på grunn av prisen og sukkersmaken, sier Sjuve til Kvinneguiden.

- Når man blir mer voksen styrer man unna den tyske søte hvitvinen fordi man har utviklet smakssans og smakt på vin av bedre kvalitet.

Lindin er enig med Sjuve og forteller at det ofte er forskjell på hva slags vin unge og eldre drikker, og mener, som Sjuve, at det tidligere var slik at man begynte med søte viner ala Peach Canei og Black Tower.

- Men nå begynner mange med god og fornuftig vininteresse tidlig. De vinene det i dag drikkes mye av er viner laget av Riesling, Chardonnay og Cabernet Sauvigon, forteller Lindin videre.

Sjuve mener at det selvsagt er forskjell på mennesker i forhold til hvordan man skal lære seg å like vin, men tipser om å begynne med de enkleste hvitvinene som samtidig er av kvalitet.

- Det kan være lurt å starte med en hvitvin som er svakere på smak og mindre kompleks enn rødvin, sier han.

Drikk vin i riktig setting

Som mer erfaren vindrikker får man gjerne frysninger av å tenke tilbake på den klissete vorspiel-vinen man bæljet nedpå i litervis som 18-åring. Å plutselig kjenne lukten av vinen igjen i voksen alder, kan bli en brutal opplevelse.

Det typiske vorspielet blant den yngre generasjonen handler også veldig ofte om å drikke mest mulig med tanken i bakhodet om å slippe å drikke så mye ute etterpå for å spare penger.

Vorspiel-minnene kan altså ødelegge en hel del for lysten til å lære seg å drikke vin av høyere kvalitet.

Sjuve mener at riktig setting er noe av det viktigste når man skal lære seg å like vin:

- For å lære seg å drikke vin, tror jeg det handler mest om kontekst; hvor og når man drikker. Jeg lærte for eksempel å like vin for første gang ved Forum Romanum i Roma, da var jeg 21 år, eksemplifiserer han.

- En riktig setting for å lære seg å nyte et glass hvitvin eller musserende, er for eksempel å sitte i solen en vakker sommerdag, sier Sjuve videre.

Ønsker du å like rødvin, tipser Sjuve om å starte med en rødvin som ikke er så komplisert siden mange kan reagerer på tanniner i rødvinen.

GOD SETTING: Christopher Sjuve mener at noe av det viktigste for å lære seg å like vin er riktig setting. For eksempel et passe nedkjølt hvitvinsglass en fin sommerdag.
GOD SETTING: Christopher Sjuve mener at noe av det viktigste for å lære seg å like vin er riktig setting. For eksempel et passe nedkjølt hvitvinsglass en fin sommerdag. Foto: Colourbox.

- Spør etter en bløt og saftig rødvin på Vinmonopolet. For å lære seg å like rødvin handler det ikke bare om settingen, her betyr det mer å drikke den sammen med mat som passer til vinen, som kjøtt. Ligger lammesteken i ovnen og klargjør seg, er det bare til å finne frem rødvinsglasset og kose seg, sier han.

RØDVIN OG COLA: Joda, det er en drink ved navn Calimocho, og eksempel på én måte å lære seg å like rødvin. Begynn med 50/50 av begge ingrediensene.
RØDVIN OG COLA: Joda, det er en drink ved navn Calimocho, og eksempel på én måte å lære seg å like rødvin. Begynn med 50/50 av begge ingrediensene. Foto: Erik Hannemann.
MUSSERENDE OG JUICE: Én måte å lære seg å like musserende vin på er å blande 50/50 musserende, for eksempel Cava, med appelsinjuice. Drinken passer også perfekt som velkomstdrink.
MUSSERENDE OG JUICE: Én måte å lære seg å like musserende vin på er å blande 50/50 musserende, for eksempel Cava, med appelsinjuice. Drinken passer også perfekt som velkomstdrink. Foto: Erik Hannemann

Christopher Sjuves vinfavoritter

Rødvin:

TreRose Rosso di Montepulciano 2011, kr.106,50.

Hvitvin:

dA Chardonnay 2011/2013, kr.109,90.

Musserende vin:

Comte de Ninot Crémant de Bourgogne Rosé Brut, kr.134,90.

Blandings er lov

Om du fremdeles syns det er vanskelig å like vin, har Sjuve et tips som mange kanskje anser som harry, men som faktisk er ganske vanlig rundt i verden:

- Om man ser på kontinentet vil man gjerne merke at det er mer vanlig å blande ut vin med andre drikker. For eksempel 50-50 med rødvin og cola. Denne drinken kalles Calimocho på spansk og Kalimotxo på baskisk. Dette kan også være en måte å gradvis venne seg til vinsmaken.Det samme gjelder hvitvin med sitronbrus og isbiter!

- Det er kanskje ikke så vanlig å be om en calimocho på resturant, men under en uformell lunsj er det nok ingen som vil tenke at det er rart, smiler Sjuve.

Sprudlevin sammen med appelsinjuice er en annen god drink Sjuve anbefaler.

Her finner du oppskriften på drinken.

Vin for nybegynnere:

Lindin tipser at de uerfarne vindrikkerne starter med milde viner.

Her er hans anbefalinger til de uerfarne:

1. Casamatta Rosso Bibi Graetz, kr 374,90:

- Middels rød farge. Saftig smak modne røde moreller, kirsebær. Rik, tett fruktighet med god fylde fylde og flott syrlighet. Best i test!

2. Allegrini Valpolicella 2012, kr 450:

- Middels rød farge. Moreller og kirsebær på duft, markant mandeltone og krydder i ettersmaken. Allegrini vet å lage vin. Vel verdt pengene. Drikk avkjølt 15-16 grader.

3. Von Winning Riesling 2012, kr 400:

- Lys gulgrønn farge. Lime, sitrus og eple på duft. Fyldig, elegant vin med behov for lufting før servering. Absolutt en favoritt på matbordet!

Vin for de erfarne

- Det er litt vanskelig å si hvilken type vin som passer de litt mer erfarne, men du ser at når alderen går opp økes prisen på hva man bruker på vin. Da drikkes det gjerne viner fra Piemonte og Bordeaux, sier Lindin.

Her er hans anbefalinger til de mer erfarne vindrikkerne:

1. Signature Series Langhe 2012, kr 416,80

- Middels rød farge. Kirsebær, blomsterfloral og urter på duft. Middels fyldighet og flott syrlighet. En boks utenom det vanlige og absolutt en flott matvin.

2. Yamada Pecorino 2012, kr 390:

- Middels grønngul farge. Aromatisk med gult eple, plomme og sitrus på nese. Friskt anslag og med flott konsentrasjon og lengde. Noe grapefrukttoner i avslutningen. Beste hvite på boks på lenge!

3. Rocky Riesling 2012, kr 269:

- Lys gulgrønn farge. Modent eple, sitrus og mineraler på duft. Middels konsentrasjon og markant syrlighet. Stafan Winter gjør bedre og bedre utgaver av denne vinen

4. Pol Roger Vintage 2004, kr 429:

- Gyllen farge. Tiltalende duft som av moden frukt, epler, sopp, mineraler, honning. Fyldig anslag, god moden frukt, flott balanse, stor bredde, balansert mousse, varer meget lenge. En av de beste med bobler og årgang på polet!

Les også:

Vinflasken bør holde hele uken

Hvordan åpne vin uten åpner

Temperering av vin