Ulik pris på sjokolade
Spar tusenvis av kroner på sjokolade
Prisen på sjokolade i butikkene varierer med flere hundre kroner per kilo, avhengig av størrelse og innpakking. Størst prisforskjell er det på Hobby.
Butikkhyllene bugner av sjokolade, og det er ikke alltid like lett å velge. Skal du kjøpe en sjokoladebar, en stor plate, en pose med Nidars Favoritter småsjokolader, eller fylle en pose med småsjokolade? De fleste av oss styres antakelig av det som frister mest der og da, og ikke pris. Men det kan faktisk bli dyrt i lengden.
I løpet av tre dager i uke 8 undersøkte vi prisen på sjokoladeprodukter hos Rema 1000, Kiwi, Rimi og Meny i Oslo. I undersøkelsen har vi forholdt oss til prisetikettene i butikken. *
Her er oversikten over 15 sjokolader og sjokoladeposer vi har prissjekket.
Sjekk kiloprisen
Vår test viser at det er store penger å spare dersom du velger den riktige typen av hver sjokolade. Samtlige butikker har rimelige varianter, men for å finne ut det må du forholde deg til kiloprisen.
Selv på Meny, som oftest har de høyeste prisene, kan du få mange av sjokoladene som smågodt.
Vi fylte et beger med 486 gram Hobby småsjokolader til 59,90. I stedet for å betale 129,00 kroner kiloen, betalte vi bare 102,22 kroner per kilo.
I alle butikkene er sjokoladebarer dyrest, mens sjokoladeposer som Nidar Favoritter eller Freia med Venner, som inneholder mindre sjokoladebiter av samme sjokolade, er som regel billigere.
I tillegg får du mange av sjokoladene som smågodt til rundt 130 kroner per kilo hos både Rimi, Kiwi og Meny. Ved å kjøpe store sjokoladeplater er det også en del penger å spare.
Nidar er dyrest
Vår pristest viser at du generelt får minst sjokolade for pengene om du velger produkter fra Nidar. Det er først og fremst Nidars sjokoladeprodukter som har prisforskjeller på flere hundre kroner på én og samme sjokolade i ulike forpakninger.
Freias produkter stiger sjelden med flere hundre kroner per kilo på én og samme sjokolade.
Klikk.no har derfor laget en oversikt over de rimeligste alternativene innenfor ett og samme produkt. Her kan du sammenligne prisene på sjokoladene i de forskjellige butikkene.
Flere hundre kroner
På Rema 1000 koster en vanlig Hobby (48 gram), eller 331,25 kroner per kilo. I Nidar Favoritter Stratos (380 gram) finner du Hobby som småsjokolade.
Velger du denne, betaler du 78,68 kroner per kilo for den samme sjokoladen, altså mer enn 250 kroner mindre per kilo.
Rema 1000 får godt følge av både Meny, Kiwi og Rimi som også gjør et kvantesprang i kiloprisen mellom den dyreste og rimeligste varianten av én og samme sjokolade. I nesten alle tilfellene er én sjokoladebar langt dyrere enn de andre variantene.
Prisforskjellen varierer fra noen 10-ere til over 250 kroner per kilo. Det er også påfallende i vår prisundersøkelse at flere av butikkene ikke oppgir kilopris på butikkens dyreste sjokolade Hobby.
- Ikke vi som bestemmer
Hva er det som egentlig gjør at én og samme sjokolade har en prisøkning på flere hundre kroner?
- Det blir vanskelig for oss å kommentere, sier Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Norge
- Det er ikke vi som bestemmer. Det gjør butikkjedene. Jeg skjønner at det er interesse for det, men prissettingen er en forretningshemmelighet.
Rønning forklarer at det er vanskelig for han å si hva butikkene vektlegger når de priser sjokolade. Butikkene har mange modeller for prissetting, sier Rønning.
- Hvorfor er Hobby den dyreste sjokoladen i butikken?
- Det er fordi den består av tre ulike lag. Ett og ett lag må lages og støpes, og deretter legges sammen, før man til slutt legger et sjokoladetrekk over.
Dyr luft
- Stratos skiller seg også ut som en av de dyreste sjokoladene i dagligvaremarkedet. Hva er forklaringen på det?
- Det blåses luft inn i sjokoladen, og det er en dyr prosess. Dessuten har Stratos en høy andel kakao som er en kostbar råvare.
- Jeg kan ikke gå god for de prisene du oppgir. Det er store variasjoner mellom butikkene, og prisene på sjokolade må følges over tid. Med mindre du har undersøkt prisene i 4000 dagligvarebutikker i Norge?
- Baserer oss på produktets pris i markedet
Vi spør pressekontakten i Meny, Trine Erichsen, om hva som avgjør prisen på sjokoladen i deres butikker. Og hvordan prisen bestemmes på én og samme sjokolade i ulike varianter?
- Prisen på alle våre varer settes basert på produktets pris i markedet.
Hva Erichsen mener med "produktets pris i markedet", vil hun ikke svare på, men legger til.
- Vi følger markedet, og ønsker alltid å være aktuelle og ha konkurransedyktige priser.
- Men hvorfor koster den samme sjokoladen mye mer å kjøpe innpakket enn i løsvekt, eller som småsjokolade i sjokoladeposer?
- Pris på alle våre varer settes basert på produktets pris i markedet, gjentar Erichsen.
- Løsvekt smågodt består av ca. 50 varianter i våre butikker, både sjokolade og sukkervarer. Innpris (produsentens pris ut til butikkjedene, red. anm.) per produkt er ulik, men siden vi selger smågodt med lik hektopris, så kan det fremkomme avvik mot innpakket vare, sier Erichsen.
- Men avvikene her er jo på flere hundre kroner, hvordan forklarer dere det?
Nå får vi beskjed om at det har de svart på allerede, og at de ikke kan uttale seg noe mer om prissettingen.
Dyrere innpakking
Med nærmest uforrettet sak avsluttes samtalen, og vi henvender oss igjen til produsenten Orkla Confectionery & Snacks Norge som lager Nidars sjokolade.
- Ja, det blir dyrere å emballere en bit med sjokolade, enn hvis den inngår i en sjokoladepose. I tillegg påvirkes kostnaden av hvor lang tid det tar å lage produktet, hvor komplisert det er å produsere, og hvor stor produksjonen er, får vi forklart.
Kostnaden ved å produsere et sjokoladeprodukt avhenger dessuten av sjokoladens innhold. For eksempel vil et høyt innhold av kakao være kostbart, ifølge Rønning.
Kostbare sjokoladeposer
Nidar Favoritter Stratos inneholder biter av Hobby, Stratos, Stratos Spragle, Bringebærgele og Smørbukk Stang. Både Hobby, Stratos og Stratos Spragleknas som sjokoladebarer ligger på nærmere 300 kroner kiloen eller mer.
Den høyeste kiloprisen på Hobby finner vi på Meny til 372,92 kroner per kilo, mens Kiwi og Rema 1000 er billigst i vår prisundersøkelse med 331,25 kroner per kilo.
Kiwi og Rema 1000 er også rimeligst på Stratos, og Meny er dyrest i klassen. For Stratos Spragleknas er prisen for én sjokoladebar den samme hos både Rimi, Rema 1000 og Kiwi.
Når de samme sjokoladene selges i en pose med Nidar Favoritter Stratos, synker prisen med mellom 250 og 130 kroner per kilo.
Vi antar derfor at sjokoladebarer på rundt 40 gram er dyrere å produsere enn en pose med for eksempel Nidar Favoritter Stratos som inneholder mange småsjokolader. Men nå blir vi overrasket.
Dyrere, men billigere
- Én og én sjokoladebit av hvert slag som inngår i posen lages hver for seg på fabrikken, før de samles opp, og blandes inn. Prisen fra produsent til butikk vil derfor være høyere for Nidar Favoritter enn en sjokoladebar, forklarer Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge.
- Denne posen koster selvsagt mer å lage enn en sjokoladebar på 30-50 gram.
- Produkter som lages i mindre serier vil ofte også ha en høyere pris på grunn av høyere enhetskostnader. Nylanseringer vil ofte ha en høyere pris på grunn av blant annet utviklingsarbeid som er gjort og investeringer i produksjonen.
Rønning vil ikke uttale seg om hvorfor dagligvarekjeden priser sjokoladene som de gjør.
Det rimeligste er selvfølgelig å la være å kjøpe sjokolade. Men nordmenn spiser i gjennomsnitt 11 kilo sjokolade i året - så, jo, det er mye penger å spare.
* Etter at vi gjorde vår prisundersøkelse i butikken, har enkelte av dagligvarekjedene endret prisen på produktene i denne testen.
Les også:
Feil butikkvalg kan koste deg 22500 i året