Latte art - kunst i kaffekoppen
Slik blir du kveldens barista
Selv en amatørbarista kan bli kveldens største stjerne.
Hvert år arrangeres det NM i kaffekunst. Sølvvinneren i latte art Marianne Gjeldnes, gir enkle tips om hvordan du kan piffe opp det kjedelige kaffeselskapet med kreative kunstverk i koppen.
Hun forteller at det viktigste du skal huske på når du lager en god kopp kaffe, er å tenke på det samme som når du lager god mat - bruk gode, ferske råvarer.
- Det spiller ingen rolle hvor fin koppen med kaffe ser ut, hvis du bruker gammel kaffe.
Hun forteller at valg av melk har stor betydning for hvordan sluttresultatet blir.
- Melken oppfører seg forskjellig når den blir varmet opp. Alt avhenger av fettprosenten og mineraler i melken. Det enkleste er å jobbe med H-melk eller baristamelk. Høyere fettprosent gjør at melken strekker seg bedre.
Videre forteller Gjeldnes at det beste tipset alltid er å jobbe med et termometer når du skal steame melken. Selve steamingen er det desidert viktigste når du skal få til bra latte art.
- Uten perfekt melk får selv vi som deltar på konkurransenivå store problemer. Det er også svært viktig at melken ikke blir for varm. Om du vil ha en ekstra varm kaffe, varm heller opp koppen med kokende vann, opplyser hun.
I tillegg til god, temperert melk, er helleteknikken også viktig når du skal skape mønstre i koppen. Det enkleste motivet, er et hjerte.
- Husk å helle sakte, ikke la melken komme ut for raskt. Det er viktig med kontroll og bevegelse i hånleddet, råder sølvinneren i latte art.
Om du ønsker å bli en barista er det flere ting å huske på.
- En stødig hånd, kontroll og timing er svært viktig. I konkurranser får vi poeng for kreativitet og kontraster mellom kaffe og melk, sier Gjeldnes.
Hun forteller at presentasjon er viktig. Hvis det ser ryddig, innbydende og fint ut, forventers det også at smaken er bedre.
Dekorer kaffen med sjokoladesaus
Om du ønsker å bli kveldens barista, men ikke har en stødig hånd, eller er god på timing, kan du jukse deg frem til imponerende mønster ved hjelp av sjokoladesaus.
Tredimensjonal kaffekunst
De siste årene har fenomenet tredimensjonal kaffekunst, eller 3D-latte art, sveipet over sosiale medier. Det finnes tonnevis av bilder av spektakulære motiver, som strekker seg ut av koppen.
Den japanske baristaen Kazuki Yamamoto introduserte 3D-kunsten, som i senere tid har blitt en hit blant kaffeelskere verden over. Han har inspirert flere baristaer rundt om i landet til å gjøre det samme som han.
Japanske Kohei Matsuno er en av mange som er blitt inspirert av denne litt spesielle kaffekunsten. Han sier til den britiske tv-kanalen lifestyle news, at den tredimensjonale kaffekunsten er en kamp mot klokka.
- Du har veldig begrenset med tid. Man må ikke nøle, det gjelder å være rask og effektiv. Er du ikke rask nok, vil melkeskummet flyte bort.
Han forteller at du må ha en stødig hånd, og velge motiver som kan gjennomføres på kort tid.
- Velg et enkelt motiv. Jeg pleier å holde det så lett som mulig, dette er finere å se på og mer gjennomførbart.
Sølvvinner Gjeldnes forteller at det er imponerende hva folk får til, men at tredimensjonal kaffekunst ikke blir gjort under VM og NM.
- Jeg bruker aldri 3D-latte på jobb til kunder. Dette er fordi det tar for lang tid å lage en kopp, som da går utover smaken. Selv ville jeg aldri drukket en kopp 3D-latte, men det er absolutt fascinerende å se på.
Hun forteller at du trenger to kopper med melk for å utføre den tredimensjonale kaffekunsten.
- Du trenger en kopp med et mer luftig skum. La koppen du skal bruke til dekorering stå på benken i mens du lager den andre. På denne måten dannes det masse skum på toppen når melken skiller seg. Dette skummet er det som brukes når du skal skape 3D-art, sier hun.
For de mer erfarne
Ved hjelp av sjokoladesaus kan selv den mest uerfarne baristaen imponere med enkle, kreative motiver. Kaffekunst i 3D er derimot for de mer drevne baristaene. Slik gikk det da jeg testet 3D-kunsten for første gang.
Les også:
Sjekk hva slags kaffe som er sunnest